Foto: Britt

Netflix keuzestress: hier komt het door en zo los je het op

Laatst had ik weer zo’n avondje; met mijn huisgenoten was het tijd om een film te kijken. We doken met z’n allen in een onesie op de bank en openden Netflix. Toen ontstond er dus een probleem. Het kiezen van de film duurde uiteindelijk langer dan de hele film zelf. Oke, dat is misschien een beetje overdreven, maar het duurde wel echt 45 minuten voordat we het eens waren. Keuzestress dus. Ook als ik in mijn eentje een film op wil zetten, heb ik hier last van. Ik wil zeker weten dat ik de film leuk vind voordat ik er mijn tijd in gaan investeren. Het grootste probleem hierbij is dat ik vaak toch maar weer een film op zet die ik al gezien heb. Gewoon omdat ik dan verzekerd ben van een leuke anderhalf uur. Ik zocht uit hoe dat nou komt en hoe je wel snel en makkelijk een goede keuze kunt maken op Netflix.

Verwend

De eerste conclusie die ik moet trekken is dat ik gewoon ontzettend verwend ben als het op amusement aankomt. Mijn vader kon in zijn tienerjaren naar drie Duitse zenders kijken op tv en dan maximaal een uurtje per dag. Ik kan alle reguliere zenders kijken, films, series en alles wat op internet te vinden is. Vroeger kwam ik uit school en mocht ik wel eens af en toe een middagje tv kijken. Dan ging Foxkids aan en keek ik gewoon wat er voorbij kwam. Het kwam toen niet eens in me op om na te denken of ik het wel leuk vond. Als ik ziek was dan keek ik uren achter elkaar belspelletjes of TellSell, gewoon omdat er niks anders op tv was. Nu wil ik binnen één seconde entertainment. Ik leg mezelf daarnaast de druk op dat alle vrije tijd die ik heb, ook echt optimaal benut moet worden. Een Netflix-film kijken die ik niet leuk vind, is verspilde tijd en dus zonde. En die compleet idiote druk die ik mezelf opleg, past dan wel weer bij onze tijd en mijn generatie.

FoMO

Ja. Ik geef gewoon lekker het jaar waarin in geboren ben en de wereld waarin we leven de schuld. Eerder legde ik al uit dat ik leid aan FoMO en als ik er zo over nadenk, dan kan mijn Netflix-keuze-stress zo maar eens een gevolg zijn daarvan. Op het moment dat ik er namelijk voor kies om een film te kijken, moet ik automatisch dingen missen die ik ook had kunnen doen met die tijd. Zoals afspreken met vrienden, door Instagram scrollen of een boek lezen. Ik heb dus leuke dingen ‘gemist’ om een stomme film te kijken. En stiekem voelt dat ergens als falen. Compleet debiel natuurlijk.

Lees ook: Help! Ik lijd aan Fear of Missing Out, en niet zo’n beetje ook

Generatie Y

Maar dat gevoel van falen is dan weer een kenmerk van generatie Y (geboren tussen 1980 en 1994). Deze generatie heeft geleerd dat het belangrijk is om alles uit het leven te halen. Presteren, excelleren en uitblinken zijn voor deze generatie erg belangrijk. Bovendien hebben onze ouders ons altijd verteld dat we alles kunnen worden en doen in het leven. Maar zijn we ook de eerste generatie die het waarschijnlijk niet beter gaat krijgen dan hen. En dan hebben we ook nog eens een verhoogde kans op een burn-out, die dan weer veroorzaakt wordt door de enorme druk die we ervaren. Gedeeltelijk leggen we die onszelf op, maar onze maatschappij draagt hier ook zeker aan bij. En dat vertaalt zich dus terug in de stress die we ervaren, bijvoorbeeld bij het kiezen van een film. Lekker dan.

Hoe kies je nu wel snel en makkelijk een film op Netflix

Britt to the rescue. Ik had verwacht dat er duizend ideeën op Google stonden om een snelle en makkelijke keuze te maken op Netflix. Denk aan grappige (drink) spellen bijvoorbeeld. Dat bleek niet zo te zijn. (Netflix als je dit leest, gratis goed idee!). Ik verzon zelf dus maar een paar technieken:

  • Uiteraard kun je gewoon tegen jezelf zeggen dat je je niet zo druk moet maken over de inhoud en het entertainment gehalte van een film. Netflixen is een momentje voor jezelf: gewoon anderhalf uur genieten en ontspannen. De film waarmee je dit doet, boeit vrij weinig.
  • Ook kun je er een leuk spel van maken. Kies een genre en laat één van je medekijkers een getal opnoemen onder de tien. Klik vervolgens naar rechts en tel hardop. De film die tevoorschijn komt, gaat het worden.
  • Een andere optie is natuurlijk dat je om de beurt een film kiest en dat niemand de film ooit gezien mag hebben. Of open de app eens met je ogen dicht, klik wat rond en laat je op die manier verrassen.
  • De meest simpele manier is door je vrienden vragen om een lijstje met goeie films. Voor mij werkt dat erg goed. Op de een of andere manier ben ik nooit bang dat ik de film niet leuk zal vinden als een van m’n vrienden hem heeft aangeraden.

Conclusie

Het niet kunnen kiezen van een film op Netflix is natuurlijk een echt ‘first-world-problem’. Toch hield het me al langere tijd bezig omdat ik wel geloof dat het een typisch kenmerk van onze generatie is. En dat blijkt dus ook te kloppen. Ondertussen ga ik eens nadenken over een leuk spel om de keuze leuker en sneller te maken want op die manier wordt zelfs het kiezen van de film een soort entertainment en dat is natuurlijk altijd goed.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.