YouTube/Anna Nooshin

Negatieve reacties op social media lijken erbij te horen, maar waarom?

Vaak genoeg vraag ik me af waarom er zoveel mensen zijn die negatieve reacties op social media plaatsen. Krijgen ze daar een goed gevoel van? Of vergeten ze dat degene waarop ze reageren ook maar gewoon een mens is? Sommigen hebben misschien al een dikkere huid en zijn het inmiddels gewend om negatieve reacties te krijgen. En dat vind ik misschien nog wel erger, want het lijkt wel normaal te worden.

Gelukkig zijn er veel mensen nuchter genoeg zodat ze deze reacties makkelijk van zich af te laten glijden, maar stel je eens voor dat jijzelf altijd maar de lul bent van kloterige reacties? Zou jij dan met een lekker gevoel naar bed gaan?

Lees ook: Dit moet je vooral níet op social media plaatsen als je ooit die droombaan wilt scoren

Je kunt natuurlijk reageren op de reacties, en daarmee de reageerders eigenlijk hun zin geven, maar je kunt hier natuurlijk ook boven staan. Iemand die daar vooral heel goed in is, is Lizzie Velasquez. Je hebt haar misschien wel eens voorbij zien komen in een meme die grappig bedoeld is, maar in mijn ogen gewoon valt onder online bullying. Lizzie besloot gelukkig om hierboven te staan en deelde de meme met haar ruim 100.000 volgers:

Zelf denk ik dat het online treiteren en negatieve reacties achterlaten op social media vooral te maken heeft met jaloezie. Daar komt bij dat het soms veel makkelijker is om negatief te reageren in plaats van de tijd te nemen om een positieve reactie achter te laten. Negatief denken is namelijk heel makkelijker, en het werkt zelfs verslavend. Maar vaak wordt er vergeten dat beroemdheden, BN’ers, bloggers of vloggers ook maar gewoon mensen zijn. Zo maakte Gordon onlangs een video waarin hij een oproep doet aan Rutte, met de vraag of pesten via social media verboden gemaakt kan worden. Een aantal andere voorbeelden:

Teske de Schepper

Iemand die daar vaak genoeg open voor uitkomt, is Teske de Schepper. Onlangs stuurde ze deze tweet nog de wereld in:

En ruim een jaar geleden schreef ze in dit artikel over waarom ze nog steeds iets aantrekt van negatieve reacties. Ze schrijft: “Ik kan dingen snel van me af laten glijden en onderscheid echte kritiek van simpel onaardig doen. Toch gebeurt het hier en daar nog dat ik wel echt pissig word van dat soort reacties. Zoals toen ik besloot een neusringetje te gaan dragen en zo’n 90% van de comments op YouTube ging over die ring, in plaats van over de video waar ik mijn best voor had gedaan.

Het gaat me meer om het feit dat mensen lijken te vergeten dat ik ook gewoon een mens ben, van vlees en bloed en dat ik al mijn comments lees.

Dat ik gevoelens heb, dat ik onzeker kan worden en dat ik geen pop ben waar je af en toe gewoon eventjes je irritaties op kan afreageren. Dat stoort me.”

Lees ook: Waarom zijn we ‘verslaafd’ aan social media en zijn likes tegenwoordig zo belangrijk? 

IkbenIrisniet

Maar ook de blogs van IkbenIrisniet worden zo nu en dan voorzien van commentaar. En ook Iris schreef hier een artikel over. Ze schrijft over de ’60-minuten regel’ waarbij ze van zichzelf een uur moet wachten voordat ze iets terug mag reageren: “Als dat uur eenmaal voorbij is, voel ik negen van de tien keer niet meer de behoefte om te reageren en ben ik de reactie alweer vergeten. “Nou en” denk ik dan, en ik laat het voor wat het is.”

Of ik reageer er alsnog op, maar een stuk minder heftig dan dat ik in eerste instantie van plan was.

Anna Nooshin

Ondanks al deze nare reacties, zie ik ook vaak genoeg hoe bekende mensen de hemel in geprezen worden in de reacties onder hun foto’s. Dingen als ‘Je bent zo mooi!’ ‘#Goals’ of ‘Ik wou dat ik jouw haar had’ zijn geen dingen waar ik me tegenwoordig nog over verbaas. Waar ik dat dan wel weer over doe, is dat ze het eigenlijk nooit goed lijken te doen.

Anna Nooshin is hier een heel goed voorbeeld van. Op ongeveer ál haar prachtige Instagram-foto’s worden ik weet niet hoeveel positieve reacties gegeven. Maar toen ze zich laatst in Expeditie Robinson gekwetst opstelde, kreeg ze daar juist heel veel negatieve reacties op. En dat terwijl ze in het begin juist een ijskoningin genoemd werd. Wat zij hiervan vindt, laat ze weten in deze video (vanaf 5 minuten):

Wees eens lief voor elkaar

Kunnen we niet gewoon eens met elkaar afspreken om wat liever voor elkaar te zijn? Want zou je zo’n gemene reactie ook recht in iemand gezicht kunnen zeggen? Als jij op een dag een negatieve reactie achter wilt laten, bedenk dan eerst even goed of je het leuk zou vinden als jijzelf deze reactie zou krijgen. Misschien wil je zo reageren omdat het je boos maakt, maar probeer dan eens de 60-minuten regel van IkbenIrisniet toe te passen. Bedenk daarnaast dat jij het zelf ook niet leuk vindt om te horen dat je iets niet goed doet. Hopelijk helpt het en maken we de wereld met z’n allen een stukje vrolijker en liever.