Foto: Unsplash

Mijn polaroidfoto’s lukken nooit! Wat kan ik doen?

In een opwelling kocht ik een tijdje terug een knalgele polaroidcamera. En gaf ik een paar tientjes uit aan een voorraad fotopapiertjes. Die voorraad is er ondertussen al doorheen, want ik heb als een malle lopen klikken. Maar vrijwel iedere keer dat er een foto uit de camera kwam rollen was de teleurstelling groot: het kiekje bleek wazig, flets of te donker. Ik werd er wanhopig van. Na veel oefenen en klungelen leerde ik gelukkig dat het ook anders kan. Dus: lijken jouw polaroidfoto’s nooit lekker te lukken? Geen nood, ik zet alle polaroidproblemen op een rij en geef tips. Succes gegarandeerd.

Probleem 1: Mijn foto is altijd overbelicht

Minutenlang in spanning naar het fotootje staren en dan toch maar tot de conclusie komen dat-ie vet overbelicht is en blíjft: heb ik ook vaak gehad. Teleurstellingslevel: hoog. Geldverspilling: check – daar ging weer een euro aan papier. De ultieme (en enige) oplossing: het diafragma. Daarmee bepaal je hoe groot de opening van je lens is. Hoe kleiner de opening, hoe minder licht er in de lens komt en hoe donkerder je foto wordt. Zo’n kleine opening is fijn als de zon fel schijnt – dan komt er namelijk al veel licht binnen. Vaak kiest de camera het diafragma al zelf goed, maar soms is het slim om zelf het denkwerk te doen om de perfecte polaroid te schieten. Daarvoor moet je je camera een beetje leren kennen – veel oefenen is dus een must. Gun jezelf gewoon wat extra fotopapier.

Probleem 2: Het lijkt wel of mijn foto niet helemaal ontwikkelt

Dat kan best. Helpt het om er als een malle mee te wapperen om dat te voorkomen? Nee. Maar wat je wél kunt doen is hem in het donker ontwikkelen. De foto, nadat-ie uit je camera rolt, ondersteboven leggen dus. Of er iets bovenop leggen. Probeer het maar eens en vergelijk. Wedden dat je foto er beter van wordt?

Probleem 3: Mijn foto’s zijn nooit echt bijzonder

Als je een foto maakt ben je gewend om dat supersnel te doen. Je drukt op een knopje en voilà: het kiekje staat al op het schermpje voor je neus. Is-ie niet helemaal lekker gelukt? Dan kun je dat gewoon aanpassen. Wil je hem bijsnijden? Twee seconden werk. Als je fotografeert met een polaroidcamera kun je niet lukraak op het knopje drukken. Je wordt gedwongen na te denken over hoe je plaatje eruit gaat zien. Daarbij kun je letten op bijvoorbeeld compositie, de (achtergrond)kleuren en je standpunt. Zelf vind ik dit wat fotograferen met een polaroidcamera zo leuk maakt. Nu ik er regelmatig een in mijn handen heb ben ik veel bewuster bezig met wat ik op mijn plaatje wil hebben. Mijn foto’s zijn met meer aandacht gemaakt en daarom eigenlijk altijd mooier, leuker, knallender en bijzonderder. Daardoor hecht ik er (naast het feit dat de foto niet digitaal is) automatisch ook meer waarde aan.

Probleem 4: Mijn foto’s zijn vaak onscherp of wazig

Aha. Dan houd je de camera waarschijnlijk wat te dicht op je kat, dat lieveheersbeestje, die zonnebloem – of wat je dan ook wilt fotograferen. Nee, scherpstellen gaat ‘m met een polaroid niet worden, daar is de camera niet op gemaakt. Het is daarom het best om minimaal 60 centimeter afstand te houden. Neem overigens ook weer niet te veel afstand: je kader is maar klein en door een paar stappen teveel naar achteren te doen verdwijnt je onderwerp al snel naar de achtergrond. Dan wordt het dus ook wazig. 

Probleem 5: Af en toe zijn mijn foto’s zo flets

Dat kan óf met de zon te maken hebben, óf met de flits. Als je polaroid flets is door de zon komt dat waarschijnlijk omdat je een foto hebt gemaakt tegen de zon in. Dat is met een normale camera al niet relaxed, maar een polaroidcamera trekt dat meestal helemaal niet. Draai dus, als het even kan, met je rug naar de zon toe. Is de zon echt heel fel? Laat je camera dan liever thuis. Hoe hard je ook je best doet, je foto’s zullen altijd wit blijven. Dat ligt aan de hoge standaard ISO-waarde van de camera. En die flits? Tja, die doet het bij de gemiddelde polaroidcamera altijd. Uitzetten kan niet. Sommige plaatjes zullen daarom altijd wat flets blijven. Afplakken met tape? Je kunt het proberen, maar hebt geen gegarandeerd succes. Zie vooral het positieve in van de flits: hij maakt het onderwerp net wat scherper.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.