Unsplash

Mensen kunnen je naam raden op basis van hoe je eruit ziet

Onlangs zat ik met een maat in de kroeg, en zoals iedereen wel eens zal doen op een bepaalde leeftijd hadden we het over namen voor kinderen. Eigenlijk weet je dan dat je oud aan het worden bent. Als je zo’n gesprek wel eens gehad hebt (waarschijnlijk wel) dan zal je iets opvallen: bij elke naam hoort een bepaald gezicht. Maar werkt het ook andersom? Kun je op basis van iemands uiterlijk zijn of haar naam raden?

Ik heb geen kind. Ik ben zelf nog maar een kind (van binnen dan). Maar ik kan me voorstellen hoe moeilijk het is om een naam te verzinnen. Jij ook? De beslissing die je maakt volgt het kind voor de rest van z’n leven. En nu blijkt dat de keuze die je maakt nog veel crucialer is. Want uit onderzoek blijkt dat het stereotype dat een samenleving heeft voor een naam kan beïnvloeden hoe je eruit ziet. Je kan dus raden hoe iemand heet op basis van hun uiterlijk. Let me explain.

Ik zal je een voorbeeld van zo’n test geven. Stel: je woont in Amerika. Je krijgt een foto te zien van een vrouw genaamd Emily, alleen weet jij (nog) niet dat ze zo heet. Je krijgt haar foto te zien met vier namen: Claire, Deborah, Emily en Melissa. De vrouw op de foto zou in principe elk van deze vier namen kunnen hebben, ze komen namelijk allemaal veel voor. De kans dat je de goede naam kiest is 25 procent – één op de vier. Wat blijkt nou: 35 tot 40 procent van de mensen kozen de goede naam uit. Oftewel: Emily heeft iets wat haar laat lijken op een ware Emily.

Kan een computer dit ook?

De onderzoekers namen er geen genoegen mee, en dachten dat een computer hetzelfde zou moeten kunnen. Dat kan het ook, met tientallen namen. Deze keer kozen de onderzoekers voor Franse namen en mensen. Bij meer dan 100.000 foto’s van mensen wist de computer vaker dan zou moeten de juiste naam uit te kiezen.

Sterker nog: de computer kon een hittemap maken van gezichten. Hierop kun je zien welk deel van het gezicht de naam ‘verraadt’.

Maar, hoe dan?!

We weten al dat de naam die je hebt deels beïnvloedt hoe aantrekkelijk, intelligent, betrouwbaar en warm je wordt gevonden. Maar uit deze studie blijkt dus dat hoe anderen de naam zien ook terug is te vinden in ons gezicht. Hoe dan?

De theorie die de onderzoekers hebben, is dat wanneer een kind een naam krijgt er allerlei maatschappelijke verwachtingen aan gekoppeld zijn. Wanneer een kind een bepaalde naam heeft, is de kans groot dat het ook zo wordt behandeld. Bijvoorbeeld een Jan-Peter klinkt als een degelijke knul, terwijl een Sjakie wellicht wordt gezien als een deugniet (ik vind dit gewoon een leuk woord). De samenleving ziet een naam op een bepaalde manier, en dat kan ervoor zorgen dat de persoon met de naam zichzelf zo ziet. Hierdoor kun je dus (meer) op het stereotype van de naam gaan lijken. Bijvoorbeeld met een bepaald kapsel, gezichtsuitdrukking of de manier waarop je lacht.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Klinkt vreemd toch? Maar dat je je gaat gedragen naar een stereotype is niets nieuws. Een voorbeeld is het stereotype dat Chinese mensen goed zijn in wiskunde. Een Chinese vrouw herinneren aan het feit dat ze Chinees is, laat haar beter een wiskundetest doen dan wanneer ze eraan herinnerd wordt dat ze een vrouw is. Klinkt dom, maar blijkbaar werkt het echt zo.

Met namen is dit dus ook het geval. Een naam die geassocieerd wordt met iemand die heel openhartig en lief is, krijgt een liever gezicht. Ga het maar eens proberen, je zult versteld staan van de resultaten.

Oh, en de volgende keer dat je over een kindernaam nadenkt, realiseer je dan dat het kind de naam letterlijk en figuurlijk voor de rest van zijn leven gaat dragen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.

Dit artikel werd al 25 keer gedeeld.