KnowYourMeme

Memes zijn een abstracte kunstvorm voor millennials

Memes zijn de taal van onze generatie, ik durf zelfs te zeggen dat ze ware kunst zijn. Want ze worden steeds abstracter, vreemder en alleen voor insiders – een beetje als moderne kunst zou je wel kunnen stellen. Als ik een meme zou laten zien aan m’n ouders, kijken ze me aan alsof ik een TIA heb gehad. Maar laat ik dezelfde meme zien aan een maat, dan gaat-ie stuk. Het is zowel een aanduiding van onze absurde humor als een teken van de bizarre tijd waarin we leven.

Als je wil praten over absurde humor, dan is er niets vreemders dan sommige moderne memes. Ze lijken werkelijk waar nergens op te slaan. Voor de oningewijde, zoals bijvoorbeeld mijn ouders, lijkt het alsof je je verstand verliest. Een meme die dit perfect belichaamt, is de ‘E’ meme:

Foto: KnowYourMemeFoto: KnowYourMeme

Als je het niet weet, dan lijkt dit compleet nergens op te slaan. En toch moet ik lachen. Waarom? Want laten we objectief naar deze foto kijken. Je ziet een combinatie van Lord Farquaad uit Shrek, een bekende YouTuber genaamd Markiplier, en een foto van Mark Zuckerbergs gesprek met het Amerikaanse Congres. Niks hieraan is grappig. Maar dat is de grap: de E laat zien hoe memes zo absurd zijn geworden, dat iets betekenisloos als een E waarde heeft als meme, simpelweg omdat het gebruikt wordt in een meme. Het heeft geen waarde, behalve binnen de meme-cultuur.

Het feit dat het een grap hoort te zijn is de grap.

Als jouw brein ook een beetje gesmolten is, dan is het goed. Dat is ook de bedoeling. Zo absurd is deze humor. De humor is ondergedompeld in zoveel lagen ironie en onzin dat het weer grappig wordt. Ik denk dat een heel goed voorbeeld voor ‘niet-kenners’ deze meme is:

Foto: Facebook/MythischeMiemsVoorDeMakkelijkeMensFoto: Facebook/MythischeMiemsVoorDeMakkelijkeMens

Zelfs voor de beginnende meme-lovers is dit hilarisch. Wederom is helemaal niks grappig, maar juist dat maakt het zo grappig. Hier zijn talloze voorbeelden van. Denk aan “Pee is stored in the balls”, onze enorme liefde voor Africa van Toto of video’s als dit. Ik bedoel, what the fuck is dat? En waarom vind ik het grappig!? Waarom moet ik al dagen lachen van het huilen om deze meme bijvoorbeeld:

En waarom zie ik dit soort memes dan, behalve intens grappig, als moderne kunstvorm?

Dadaïsme

Nee, mijn hersenen zijn niet gesmolten van het consumeren van een meme teveel. Ik zie het echt als ware kunstvorm, en velen met mij. Dat komt omdat memes commentaar geven op onze realiteit, net als moderne kunst. Kunst geef vaak de realiteit weer, het is een reactie op wat er gebeurt in de wereld. Er zijn talloze boeken geschreven over hoe kunst dit doet. De kunstenaar werkt ín de wereld, dus het is ook logisch dat de wereld invloed heeft op zijn werk.

Foto: KnowYourMemeFoto: KnowYourMeme

Dus wat als.. de wereld eigenlijk zelf ook absurd is? Ik bedoel, we leven constant op het randje van een nucleaire oorlog met een Amerikaanse president/kleuter die maar al te graag op het rode knopje wil drukken. Om de haverklap is er ergens een aanslag en toch gaan we door met ons leven alsof er niks aan de hand is. Sterker nog, neonazi’s zijn weer terug en gaan doodleuk op straat protesteren alsof het niks is. Om nog maar niet te spreken over het feit dat de digitale wereld belangrijker lijkt dan de fysieke. Er zijn honden die met foto’s op Instagram meer verdienen dan jij en ik bij elkaar. De wereld zoals ‘ie nu is slaat nergens op. En kunst, in dit geval memes, doet dat dus ook niet.

Foto: KnowYourMemeFoto: KnowYourMeme

Het is een vorm van modern dadaïsme. Dada-wat? Dit was een kunstvorm eind jaren ’20 die expres irrationeel en onzinnig was als reactie op de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. In hun ogen was die oorlog te bizar voor woorden, dus maakten ze kunst die ook bizar was. Omdat onze wereld ook te bizar voor woorden is, reageren we net als dadaïsten op deze wanorde en delen we dit via ons medium – memes.

We maken iets wat betekenisloos en absurd is, om betekenis te geven aan de onzinnige wereld om ons heen.

Dus de volgende keer als je je vrienden weer tagt in een meme of iets laat zien aan iemand die het niet begrijpt, dan vertel je gewoon dat je bezig bent met kunst. Dat zal ze leren.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.