(Leren) genieten van het alledaagse

Ik houd van alledaagse, simpele dingen doen. Zoals de boodschappen, iets ophalen met de auto of bijvoorbeeld naar IKEA gaan. Ik kan er echt van genieten. En dat doen we allemaal veel te weinig. Misschien moeten we met zijn allen wat meer gaan genieten van deze dingen. We willen ons leven vullen met bijzondere dingen, maar waarom maken we de dingen waarmee ons leven gevuld zijn niet bijzonder?

Tja, alledaagse klusjes en bezigheden: we moeten het allemaal doen. En sommige dingen zijn ook ontzettend saai, dat snap ik ook goed. Ze zijn niet uitdagend of spannend, niet deelbaar op Instagram of iets waar je over opschept. Maar daar zit juist ook weer de schoonheid in. Je hoeft er niet echt over na te denken, of veel moeite in te stoppen. Zie het als een soort meditatie.

Oprecht rustgevend

Mijn favoriet van deze bezigheden is wellicht boodschappen doen. Iets eraan laat me enorm goed voelen. Het is oprecht rustgevend. Misschien zijn het de eindeloze rijen aan producten of de zoutloze muziek die al jaren onveranderd is. Misschien is het ’t eentonige riedeltje dat de kassière al heel de dag opdreunt als een robot.

Het liefste ga ik ’s avonds laat. Wanneer de winkel praktisch leeg is en de supermarkt het enige is dat nog oplicht in de donkere straat. Het is nog zo helder in de winkel, dat je bijna vergeet dat het avond is. Tijd bestaat niet in een supermarkt. Politiek, oorlog en de dagelijkse gang van zaken doen er even niet toe.

Het is enkel jij, het gezoem van de diepvries en de betekenisloze keuze over wat je vanavond gaat eten.

Geniet even dat moment. Van het moment dat niets er echt toe doet behalve de keuze tussen tomatensoep en tomaten-crèmesoep. Het leven kan soms toch zo simpel zijn. Daar moet je echt van genieten.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Het walhalla dat IKEA heet

Dat het leven ook wel eens simpel kan zijn, wordt nergens zo goed geïllustreerd als in de IKEA. Het is toch echt een prachtwinkel, maar niks grijpt me echt. Alles aan deze woonketen is recht door het midden. Van de levenloze satésaus die je bij de gehaktballetjes krijgt tot de stoel die eigenlijk wel lijkt op die ene ernaast.

Ik wil dat je de volgende keer als je naar de meubelwinkel gaat, stil staat bij de simpliciteit van de winkel. Dat je realiseert dat jouw leven ups en downs kent, maar dat wat er ook gebeurt in de wereld, de IKEA exact hetzelfde blijft. Dat zoiets dan wel alledaags en saai is, maar wel een constante factor in de wereld is.

Foto: Gerard Stolk via Compfight/FlickrFoto: Gerard Stolk via Compfight/Flickr

Houvast is belangrijk

We willen ons leven vullen met bijzondere dingen. En hoewel dat spannend, uniek en buitengewoon is, denk ik dat je ook moet genieten van de alledaagse bezigheden. De hond uitlaten, je auto schoonmaken, je bureau opruimen, in de trein zitten. De alledaagse dingen zijn juist het fundament waar je de rest van je leven op kan bouwen. Ze klinken niet zo spannend, maar ook deze dingen zijn heel belangrijk in je leven. Je kent vast het gezegde:

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

En dat is duidelijk enorm waar. Als je de kleine dingen in je leven kunt waarderen, dan kun je van de rest van je leven – inclusief alle bijzondere dingen – net een beetje extra genieten.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.