Unsplash

Lekker zweverig salie branden in huis, waarom doen mensen dat?

Sinds een paar weken zie ik een trend opkomen op Instagram: salie branden, ook wel ‘smudging’ genoemd. Het is nogal zweverig en het ziet er ook een beetje uit alsof je geesten uit je huis aan het verjagen bent met een bosje gedroogde kruiden.Wel heb ik het idee dat mensen tegenwoordig een stuk spiritueler zijn, want ik zie ook steeds vaker dat mensen schrijven over de invloeden van maan op ons en wat bijvoorbeeld de werkingen van kristallen zijn. Of ik daar allemaal in geloof weet ik niet. Maar het maakte me wel nieuwsgierig naar waarom mensen salie branden in huis. En dus ging ik op onderzoek uit.

Al snel kwam ik erachter dat je salie brandt om negatieve energieën te laten verdwijnen. Maar nu het wat populairder begint te worden, zien mensen het ook als een manier van ontspanning en om helemaal mindfulness bezig te zijn. Maar wat is salie dan eigenlijk precies?

Wat is salie?

De meesten zullen het waarschijnlijk kennen als verse kruiden die je in gerechten gebruikt. Maar de kans is groot dat Egyptenaren, Romeinen en Grieken het vroeger al gebruikten als medicijn. Salie heeft antibacteriële, anti-oxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Klinkt best goed, en misschien zou ik het dus vaker moeten eten. Maar dat is nog niet alles. Want onderzoekers komen achter steeds meer goede eigenschappen van salie. Zo zou het een natuurlijke behandeling kunnen zijn voor problemen zoals depressie, dementie, obesitas en hartaandoeningen.

Waar is het goed voor?

Maar wat zijn dan de voordelen van het branden van salie? Ik kwam erachter dat er niet heel veel wetenschappelijk bewijs is dat het branden van de kruid ook daadwerkelijk iets doet. Wel vond ik een onderzoek waaruit blijkt dat door het branden van planten en kruiden de lucht met maar liefst 94 procent schoner wordt.

Anderen lazen ook: Deze 10 planten zorgen voor extra zuurstof én zuiveren de lucht

Dit wil niet zeggen dat het verder geen voordelen heeft, er is alleen (nog) niet veel wetenschappelijk bewijs. Andere ‘smudgers’ geven wel aan dat zij zich een stuk beter en relaxter voelen na het branden van salie. En wel hierom:

Mindfulness

Inmiddels zijn er wel al heel wat bewijzen dat mindfulness en meditatie goed voor je is. Het maakt je bewuster van waar je mee bezig bent en dat zorgt er weer voor dat je stress beter ‘aan kunt’. Zie deze hele smudging-trend ook als een soort mindfulness. Je kunt tenslotte super mindful door je huis aan het wandelen met een brandend takje salie.

Anderen lazen ook: 5 wetenschappelijke redenen waarom je nu moet beginnen met mediteren

Ontspanning

Ook kan salie stress verminderen. En ik kan me ook goed voorstellen dat de geur hiervan best rustgevend kan zijn, het ruikt alsof je in een soort luxe wellness bent. Op die manier kun je er natuurlijk een heel relaxed avondje voor jezelf plannen: geef jezelf een maskertje, zet relaxte muziek aan en steek dat bosje salie in de fik.

Er zitten dus wel wat voordelen aan de hele smudge-trend. Maar ik denk dat het hier vooral om een trend gaat in plaats van dat het daadwerkelijk iets doet, tenzij je er heilig in gelooft natuurlijk. Mocht je het zelf uit willen proberen? Ga op zoek naar salie (en je kunt hier zoveel andere kruiden en bloemen bij doen als je zelf wilt), maak er een rol van en bindt het vast met een touwtje. Laat het vervolgens een week lang drogen en steek het dan aan. Want: alles voor de positieve energie natuurlijk! Good luck. 😉

Yep #smudging #sage #cleanse #ground @conscious_soul_tribe

A post shared by Conscious Soul Tribe (@conscious_soul_tribe) on