Last van heimwee? Met deze tips overleef jij een lange reis

Maanden heb je je verheugd op die zonvakantie in het verre Oosten. Je kon niet wachten tot je eindelijk met je billen op het strand lag. Maar nu je er 3 dagen bent, begin je stiekem al af te tellen tot je weer naar huis mag. In je hoofd heb je het thuisfront helemaal opgehemeld en lijkt je vakantiebestemming verschrikkelijk. Hoe leuk die barman, hoe mooi het strand, hoe lekker de cocktails ook zijn: je hebt heimwee.

heim·wee (het; o): ziekelijk verlangen naar huis.

Heimwee, ik kan erover meepraten. Afgelopen zomer was ik zes weken aan het backpacken in Zuidoost-Azië toen het ineens toesloeg. Waar ik in de voorgaande weken amper aan thuis had gedacht, kon ik nu aan niks anders meer denken. Ik miste mijn vrienden, mijn huis, mijn eigen eten en zelfs gewoon het door mijn eigen stad lopen. In het begin snapte ik er niks van, ik had me immers zo verheugd op deze trip. Maar met nog eens zes weken in het verschiet leek de reis vervolgen wel een nachtmerrie. Het liefste had ik gelijk het eerste vliegtuig terug gepakt, maar dat zat er helaas niet in. En daarom begon ik het internet af te struinen naar hulp.

Uiteindelijk hebben onderstaande tips ervoor gezorgd dat ik toch nog volop heb kunnen genieten van het vervolg van mijn reis:

  1. Neem minder contact op met het thuisfront

Als je je vrienden en familie mist is het heel verleidelijk om veel contact met ze te hebben. Maar surprise suprise, dat werkt juist averechts wanneer je heimwee hebt. Ik merkte dat ik stukken minder aan thuis dacht als ik ze daadwerkelijk minder sprak. Voorheen was ik na elk gesprek verdrietig, maar zodra ik stopte met bellen scheelde dat een hoop.

  1. Minder social-media

Deze tip ligt een beetje in het verlengde van nummer 1, maar is daardoor niet minder helpend. Als je niet lekker in je vel zit is het soms heel fijn om even jezelf terug te trekken en op je telefoon te kijken. Maar van de hele dag door social media scrollen word je er elke minuut aan herinnerd wat je allemaal mist in Nederland. Probeer je telefoon los te laten en focus je op andere dingen.

  1. Ga wat doen

Als je last hebt van heimwee voel je je vaak lusteloos en lig je het liefste in je bed te wachten tot de vakantie over is. Ik merkte zelfs dat ik soms uit wilde slapen puur en alleen omdat de dag dan sneller ging. Maar dit werkt natuurlijk voor geen meter! Probeer leuke dingen te gaan doen waardoor je helemaal geen tijd hebt om aan het thuisfront te denken. Een win-win situatie, want de dag gaat hierdoor ook nog eens veel sneller voorbij.

  1. Leef in het nu

Nog 10 dagen .. nog 9 dagen .. nog 8 dagen. Aftellen tot je weer naar huis mag, bijna iedereen met heimwee herkent dit wel. Maar hierdoor ben je continu bezig met de toekomst en vergeet je helemaal om te leven in het nu. Want hoe rottig het ook is, je bent nu op vakantie. Probeer elke dag te nemen zoals hij komt en het aftellen los te laten. Hierdoor lukt het misschien wel om veel meer van je vakantie te genieten.

  1. Blijf positief

Hoewel je op dit moment de hele vakantie ruk vind, helpt deze gedachte je geen steek vooruit. Probeer stil te staan bij de dingen die wél leuk zijn aan je verblijf. Dit kan je bijvoorbeeld doen door elke avond een positief dagboek bij te houden in je notities. Ik schreef hier zelf elke avond één regel in over iets dat die dag leuk was of goed ging. Op momenten dat ik heimwee had las ik die zinnen terug. Hierdoor verdwenen de negatieve gedachtes wat meer naar de achtergrond.

Ik begrijp als geen ander dat deze tips makkelijker gezegd dan gedaan zijn. Maar ze hebben mij in ieder geval een heel stuk op weg geholpen. Hopelijk overleef jij hierdoor ook je vakantie!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.