Introvert of extravert? Hoe vermijd je ongemakken?

Ben jij iemand die het moeilijk vindt om uit je schulp te kruipen wanneer je in een ruimte bent met onbekende mensen? Óf sluit jij juist makkelijk aan bij een gesprek maar praat je soms je mond voorbij? Deze sociale ongemakken liggen niet alleen aan wie je bent maar ook aan wát je bent, namelijk: introvert of extravert. Voor alle introverts en extraverts onder ons een paar handige tips om in praktijk te brengen bij de volgende borrel, verjaardag of een ander evenement met grote groepen mensen.

Extraverts: zipp it!

Jij als extravert bent goed in verhalen vertellen maar soms kan je je mond ook heel goed voorbij praten. In je enthousiasme betrek je snel mensen in jouw verhaal maar ook sluit je soms onbewust mensen buiten die iets willen aanvullen óf delen. Bijt eens wat vaker op je tong en durf stiltes te laten vallen. Je zult merken dat er uit onverwachte hoek iets wordt gezegd waar je misschien wel eens wat aan kan hebben. Of dat de moeite waard is om naar te luisteren. Je bent immers niet de enige met leuke verhalen of ervaringen.

Doe eens rustââg

Krijg jij als extravert persoon in een gezelschap wel eens te horen dat je wat rustiger moet doen? Voor jou is dat misschien gek om te horen want die energie is jouw comfortzone. Trek je daar dan ook niet te veel van aan. Jij vraagt rustige mensen toch ook niet of ze iets wat drukker willen doen? Als je merkt dat mensen jouw uitbundige energie vervelend vinden, neem dan even afstand en geef een positieve draai aan die opmerking door er een grapje over te maken.

Introverts meet and greet

Een verjaardag of vrijmibo, het blijft voor jou onnatuurlijk om Jan en alleman gedag te zeggen. Hierdoor blijft er ongemakkelijke energie tussen jou en de “onbegroette” gasten. Wees eens de eerste die hallo zegt of zichzelf voorstelt. Je zult merken dat de sfeer toegankelijker wordt en je sneller aan de praat raakt. Dit hoef je natuurlijk niet direct bij binnenkomst te doen. Wanneer je alle prikkels hebt verwerkt en goed in de rondte heb gekeken, heb je vast wat meer moed om spontaan contact te leggen met andere mensen.

Anderen lazen ook: 7 beroemde mensen die bewijzen dat introvert zijn juist een hele krachtige eigenschap is.

Smalltalk is the key

Ja introvert, je voelt je soms verloren in een grote groep met mensen, met wie zoek je contact? Waar kan je het over hebben? Wanneer je aansluiting wilt met andere mensen is het niet handig direct over diepgaande onderwerpen te willen praten. Smalltalk is een goed begin voor ieder gesprek. Onderwerpen zoals het weer of het nieuws doen het altijd goed om een eerste balletje op te gooien. Wat goed werkt is informeren naar de gemaakte reis om op de huidige locatie te komen. Meestal snijden jullie daarna redelijk vanzelf een onderwerp aan waar jullie interesse in hebben.

1 team 1 taak

Als introvert wil je niet altijd haantje de voorste zijn, dat is prima. Wel kan het jou helpen je aan te sluiten bij een extravert persoon. Je kan profiteren van de manier waarop de extravert contact vindt bij andere mensen en jou daarin meeneemt. Het klinkt misschien als valsspelen maar je zult merken dat ontmoetingen met andere mensen soepeler verlopen en het jou minder energie kost. Het gaat tenslotte om het stukje begrip voor elkaar. Iedereen zoekt contact op zijn eigen manier, ongemakkelijk of toegankelijk, we zoeken allemaal.

Als iedereen elkaar helpt in plaats van te oordelen, zullen misschien de ongemakkelijke situaties wat dragelijker worden. We creëren deze ongemakken immers zelf. Laten we ons best doen om iedereen in hun waarde te laten hoe hij of zij is als introvert of extravert.