Unsplash

Ik verwijderde Instagram voor een week en dit is wat het met me deed

Mocht je me een beetje kennen – of zo nu en dan mijn artikelen lezen – dan weet je misschien wel dat ik van Instagram houd. Nou ja, houden van. Ik heb eigenlijk een haat-liefde-verhouding met deze app. Want ik kan niet zonder, maar tegelijkertijd verdoe ik mijn tijd enorm. Ik kan bijvoorbeeld zomaar een half uur verder zijn en alles hebben uitgeplozen wat er op Instagram uit te pluizen valt. Welke relatie over is, wie er verloofd is en wie elkaar allemaal na aan het doen zijn op the gram. Maar elke keer eindigt zo’n sessies met een vrij leeg gevoel. En toen mijn zus zei dat ze de app verwijderd had, besloot ik dit ook eens te doen.

Voor de duidelijkheid: ik heb mijn account niet verwijderd. En ja, natuurlijk kan ik dan alsnog Instagram checken in de browser op mijn iPhone of op mijn laptop, maar dat deed ik niet. Ik kon mezelf bijzonder goed onder controle houden. Hoe de Instagramloze week me af ging? Je leest het hieronder.

Dag 1

17.03 uur: Aan het einde van de middag verwijderde ik de app. De reden? Ik kon me niet concentreren, verdeed m’n tijd aan Instagram en besefte ineens hoeveel meer tijd ik zou hebben als ik geen Instagram meer op mijn telefoon zou hebben staan. Ik voelde me nutteloos en elke keer nadat ik weer minimaal 10 minuten door Instagram had gescrold, had ik een leeg en onvoldaan gevoel.

19.58 uur: Het is nu al een paar keer gebeurd dat ik mijn telefoon oppakte om op Instagram te kijken, toen besefte dat ik eigenlijk niets te doen had op mijn telefoon en het ding dus weer weg legde.

23.08 uur: Normaal gesproken check ik ‘heel’ Instagram voordat ik ga slapen. Dat kon nu niet. En dus nam ik een boek mee naar bed, wat eigenlijk een veel fijnere tijdsbesteding is voor het slapengaan. Geen scherm, rust in mijn hoofd en een stuk meer voldaan in slaap vallen.

Dag 2

07.54 uur: Ik zette mijn wekker uit en wilde Instagram openen. Dit kon niet. En dus… stapte ik maar gewoon direct uit bed.

13.04 uur: Ik merk dat ik een stuk productiever ben dan normaal gesproken. Wel heb ik een aantal keer mijn telefoon opgepakt om er vervolgens achter te komen dat hier niets te doen was. Het is best shocking om te beseffen dat ik zoveel tijd op die telefoon verdoe, en dat ik eigenlijk continu op zoek ben naar afleiding.

21.54 uur: Na het eten pakt mijn vriend zijn telefoon. Ik doe hetzelfde, maar vooral omdat ik zag dat ik nieuwe berichten had. Daarna legde ik mijn telefoon weer weg. Vriendlief bleef nog even dwalen door Instagram. Best ongezellig eigenlijk, om zoveel tijd in die telefoon door te brengen als je met elkaar bent.

Dag 3

19.46 uur: De andere dagen week heb ik er nog niet veel last van, maar vandaag sloeg de FOMO toe. Wat is iedereen aan het doen? Welke foto’s zijn er geplaatst en waar ben ik nog meer niet van op de hoogte?!!

Dag 4

08.04 uur: Ik had moeite om mijn bed uit te komen, maar had ook niets waar ik op kon dwalen op social media. En dus ben ik maar weer gewoon mijn bed uitgestapt. Misschien helpt dit me wel om ooit nog een ochtendmens te worden (!!).

21.54 uur: Alhoewel ik dacht dat ik nu wel op het punt zou zitten dat ik geen Instagram meer nodig zou hebben, begin ik toch wel erg nieuwsgierig te worden. Ik wil weten welke foto’s er geplaatst worden. Wat mijn vrienden aan het doen zijn en of ik geen belangrijke updates mis. Aan de andere kant: ik spreek mijn vriendinnen dagelijks, dus écht belangrijke updates van hen zal ik waarschijnlijk niet missen.

Dag 5

13.03 uur: Ik had een telefonisch interview en had daarbij een Instagram-afbeelding nodig van de persoon in kwestie. Weet je hoe groot de verleiding is om dan even naar je eigen feed te gaan, er doorheen te scrollen en wat Stories te bekijken?! Ik heb de Stories van de persoon in kwestie wel bekeken. Voor de rest kon ik sterk genoeg blijven.

17.58 uur: Waarom had ik ook alweer besloten om deze challenge met mezelf te doen? Ik vind het saai worden en wil mezelf niets meer verbieden.

18.01 uur: Aan de andere kant.. Ik merk wel dat ik een stuk productiever ben nu ik een tijdje geen Instagram heb. Het interview is inmiddels al helemaal af. Handig wel.

Dag 6

17.04 uur: Ik ben weer op de goede weg. En eigenlijk heb ik zo’n app ook helemaal niet nodig om mezelf te vermaken. Ik ben ineens al een stuk verder in mijn boek, kan op het strand gewoon relaxen en gebruik mijn telefoon een stuk minder.

20.33 uur: Sprak iemand die ongeveer hetzelfde heeft als ik: een Instagram-verslaving. Toen vertelde ze me over allemaal accounts die ik toch eigenlijk wel echt móet volgen was de neiging om mijn telefoon te pakken nogal groot. Ook al weet ik inmiddels wel dat die app er nog steeds niet op staat.

Dag 7

09.08 uur: Ik word wakker met de grootste kater sinds tijden en het allerliefst wil ik vandaag de hele dag domweg door Instagram scrollen.

13.47 uur: Na weer een paar uur geslapen te hebben, weet ik eigenlijk niet wat ik met deze dag aan moet. Naar het strand? Nee, te warm. Naar de supermarkt om de hoek om eten te halen? Nee, ook te warm. Naar buiten met de hond en ergens ijs eten it is. Op een dag als deze mis ik Instagram het meest. Ik wil gewoon even doelloos scrollen en foto’s bekijken om mezelf te vermaken.

Dag 8

07.48 uur: “Zal ik meteen die app weer installeren?”, dacht ik toen ik wakker werd. Beter van niet, want dan ben ik uren verder en de klusjesman is er al bijna. Hup dat bed uit, hond uitlaten en klaarmaken.

14.56 uur: Op het moment van schrijven heb ik de app nog steeds niet geïnstalleerd. Wel heb ik naar wat Stories gekeken via Instagram in de browser. En heb ik een beetje uitgeplozen wat ik allemaal gemist had. Korte uitleg: vrij weinig. Misschien laat ik die app nog wel een tijdje langer van mijn telefoon…

De voordelen

Het allergrootste voordeel is dat ik veel meer tijd over heb. Ik voelde me niet meer schuldig als ik een tijdje in mijn telefoon had zitten dwalen, want dat gebeurde bijna niet meer. Daarnaast werd ik me erg bewust van hoe vaak ik aan het zoeken was naar afleiding. Ik denk dat deze week al een eerste stap in de goede richting is om hier bewuster van te worden. En dat is dan ook precies de reden dat ik de app nog steeds niet geïnstalleerd heb.

Tips van de expert

Heb jij het idee dat je ook in Instagram duikt om andere dingen te ontwijken? En daardoor dus een stuk minder productief bezig bent dan je eigenlijk zou willen? Dan heb ik één tip voor je: probeer eens een tijdje zonder Instagram (of social media) te leven en je hebt ineens weer zeeën van tijd. Een paar extra tips:

  • Als je vooral updates van je vrienden via Instagram voorbij ziet komen, laat je besties dan even weten dat je een tijdje niet op Instagram zit. Zo weten zij dat ze die updates gewoon naar jou kunnen sturen.
  • Ga op een andere manier op zoek naar afleiding als je dit echt nodig hebt. Ik weet ook wel dat het heel ontspannen kan zijn om even totaal iets anders te doen (Instagrammen), maar vaak is een andere vorm van ontspanning toch net nog iets ontspannender. Ga een rondje wandelen of lees een paar hoofdstukken uit een boek.
  • Download een nieuwsapp. En als je dan dus even wakker wilt worden met je telefoon, of bijvoorbeeld even een momentje voor jezelf hebt. Of wanneer al je vrienden ineens hun telefoon erbij pakken om hierin te dwalen en jij dus helemaal niets te doen hebt, kun je gewoon wat nieuws bekijken. Ben je meteen weer op de hoogte.
Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.