Ik ben blij dat de feestdagen weer voorbij zijn!

Mensen, wat ben ik opgelucht dat we 1 januari weer voorbij zijn! Don’t get me wrong, ik vind het heel gezellig die feestdagen. Maar ik ben toch elk jaar weer heel blij als we niet meer geforceerd in kerststemming hoeven te zijn, niet meer de hele stad en het halve internet af hoeven te zoeken naar cadeautjes en niet van de ene kerstborrel in het andere kerstdiner hoeven te rollen. Herkenbaar?

Meer verplichtingen dan op een normale doordeweekse dag

Op een normale doordeweekse dag moet je studeren of werken, je troep opruimen, boodschappen doen en eten koken, rekeningen betalen en dat is dan wel zo’n beetje het belangrijkste. De rest mag je lekker zelf bepalen! Maar met de feestdagen is dat heel anders. Dan ben je meestal verplicht niét te werken, vaak helaas wel om te studeren, móet je bij familie eten, móet je mooie kleren aantrekken en móet je cadeautjes kopen. Dat zijn een heleboel meer verplichtingen!

Ik ben blij dat ik met kerst minder hoef te werken, want anders had ik helemaal geen tijd voor al die andere sociale verplichtingen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het elk jaar weer gezellig zo een paar dagen met familie, kerstmuziek aan, overal kerstverlichting en lekker warm binnen zitten terwijl het buiten hopelijk op dat moment koud en guur is. Lekker eten, wat spelletjes spelen en samen bijkletsen! Ik word er echter ook onrustig van.

Meer werk

Zo viel kerst dit jaar op dinsdag en woensdag, wat voor mij al relatief gunstig is. Normaal werk ik op woensdagmiddag en -avond in de sportschool en die dienst valt nu weg. Máár ik werk normaal op dinsdag heel hard aan mijn eigen freelance opdrachten, evenals op woensdagochtend. Die tijd mis ik nu dus wel! Je kunt immers wel vrij krijgen van je baan in loondienst, maar als je zelfstandige bent of als je studeert, stapelt je werk zich op. De meeste mensen denken: heerlijk, twee dagen vrij! Ik denk: hoe krijg ik al het werk dat ik normaal in die tijd verzet in godsnaam af? Ik werk zowel dit weekend als volgende week extra hard om al die tijd in te halen. Feestelijk, joh!

Lees ook: 10 voornemens voor 2019, zodat we een hele hoop irritaties voorkomen

En dat is nog niet alles. Ik ben ook vóór de feestdagen al veel tijd kwijt aan cadeautjes uitzoeken. Dat vind ik heerlijk om te doen en ik kan mezelf daar dan ook uren mee vermaken, maar die uren had ik dus ook aan werk kunnen besteden. Net zoals de tijd die ik kwijt ben aan het maken van lekkere hapjes. Heerlijk om mijn familie te laten meegenieten van mijn kookkunsten, maar ook daar gaat weer een boel vrije tijd in zitten!

Verloren tijd

Het allerergste vind ik uiteindelijk dan nog die loze tijd. Die tijd die je verplicht bent om bij familie uit te zitten, maar waarin eigenlijk iedereen zich verveelt. Na het eten bijvoorbeeld, als je met z’n allen op de bank hangt uit te buiken en geen puf hebt om een spelletje of iets anders te doen. Je kunt niet naar huis, want dat is niet netjes. Kerst breng je door met familie, dus hoor je hier te blijven. Maar in mijn hoofd gaat het dan zo van: ik had nu ook een blog kunnen schrijven, het huis kunnen stofzuigen of lekker in m’n pyjama op de bank kunnen liggen in plaats van hier met m’n nette jurkje en panty aan geforceerd met m’n benen over elkaar op de bank te zitten afwachten. Relaxen is anders in mijn ogen…

Eerlijk is eerlijk: ik heb altijd best een beetje zin in die knusse gezelligheid rondom kerst, maar ik ben ook nu alweer blij als alles achter de rug is. Hoewel, dan krijgen we Pasen nog. Vrijwel dezelfde verplichtingen, gelukkig minus de dure en tijdrovende cadeautjeszoektocht, maar dan zonder gezellige kerstsfeer. Als die dagen voorbij zijn, ben ik pas écht opgelucht. Op naar de zomer!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.