Unsplash

Waarom hooggevoeligheid niets is om je voor te schamen

Als mensen zich vaak (hardop) afvragen waarom jij zo stil, verlegen of rustig bent, kan dat er op wijzen dat je gevoeliger bent dan andere mensen. Misschien zelfs wel hooggevoelig. Dit komt namelijk veel meer voor dan je denkt: één op de vijf mensen is hooggevoelig. En het komt bij evenveel mannen als vrouwen voor.

Wanneer je hooggevoelig bent, ben je een ‘HSP’ (Hoog Sensitief Persoon). Hooggevoeligheid is net zoals dat sommige mensen slimmer of creatiever zijn dan anderen. Het hoort gewoon bij jou als persoon. Zoals bij elke karaktertrek zitten er voor- en nadelen aan de hooggevoeligheid en kan dit zich verschillend uiten.

Kenmerken

Ik ben waarschijnlijk een tikje hooggevoelig (of misschien ‘gewoon’ gevoelig): als iemand de vaatwasser in- of uitruimt moet ik bij elk hard geluid knipperen. En dan knipper ik niet gewoon rustig met m’n ogen, zoals normale mensen, maar ik moet (van mezelf, als reflex) ze echt dichtdrukken. Alsof ik van de geluiden schrik. Dan is er nog eentje: ik schrik heel snel. Het is al vaker gebeurd dat iemand op mij af ‘sluipt’, me op m’n rug tikt en dat ik dan tien meter de lucht in vlieg.

Dit zijn onder andere kenmerken van hooggevoeligheid: snel schrikken en niet goed tegen harde geluiden kunnen. Maar er zijn er nog veel meer, waar jij je misschien ook wel mee kunt identificeren. HSP’s zijn vaak een tikje verlegen en hebben behoefte aan stilte en rust, vooral na een sociale bezigheid. Soms moeten ze zich ook even terugtrekken om te herstellen van de drukte. Ook zijn ze perfectionistisch, creatief, leren snel en werken het liefst op hun eigen tempo, zónder dat iemand op hun vingers kijkt. In hun relatie met andere mensen voelen ze zich vaak verantwoordelijk en worden ze beïnvloed door de stemming van de ander.

Lees ook: Helemaal jezelf zijn zorgt volgens deze professor voor een beter leven

Als er veel om een hooggevoelig persoon heen gebeurt (veel geluiden, veel mensen en lichten) kunnen ze snel overprikkeld raken. Dit uit zich vaak in vermoeidheid, stress, irritaties en concentratieverlies. Wanneer iemand een nare opmerking maakt worden HSP’s al snel diep gekwetst, ook al lijkt de opmerking ‘niet zo erg’. Hooggevoelige mensen blijven ook vaker hangen in negatieve situaties en gedachten. Waarschijnlijk hierom lopen HPS’s ook meer risico op depressies, verslavingen, angsten en stemmingswisselingen.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Volg jij ons al op Facebook en Instagram? Zo weet je zeker dat je niks mist.

Voordelen

Nu klinkt dit allemaal een beetje ruk, maar overal zitten voordelen aan. Ook aan (een klein tikje) hoogsensitief zijn. Zo kun je je perfectionisme, creativiteit en verantwoordelijkheid gebruiken voor je werk of studie. De hoge mate van empathie (je kunnen inleven in anderen) die je ervaart zal je vaak ‘aardiger’ maken en ervoor zorgen dat mensen je sneller mogen. Hierdoor zul je ook sneller doorhebben wat er speelt tussen mensen, hoe ze zich voelen terwijl ze zich misschien anders gedragen.

Daarbij voel je dingen ook intenser en maak je ervaringen sterker mee. Zo kunnen kunst en muziek en sterk effect op je hebben en je raken tot op het bot. Of je ervaart geluiden en smaken heftiger, waardoor je er misschien wel beter van kunt genieten. Met deze voordelen haal je (waarschijnlijk) meer uit het leven dan iemand die niet hooggevoelig is en ervaar je emoties sterker en langer.

Elk karaktertrekje is iets wat je kunt (en misschien moet) omarmen om het te accepteren. Zo kun je dingen die je misschien niet zo leuk vindt aan jezelf veranderen van een last naar een ‘gave’.

Als je wilt weten of je hooggevoelig bent, kun je hier een test doen.


Dit artikel werd al 161 keer gedeeld.