Unsplash

Hoe belangrijk is zonlicht eigenlijk in huis?

Als je op jezelf woont, is de kans vrij groot dat het niet al-tijd even fris is in huis. Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet schoon bent, maar ik bedoel.. Zo schoon als het huis van je ouders zal het er waarschijnlijk niet zijn. Ik snap echt wel dat je niet elke dag zin hebt om die gordijnen open te gooien voordat je de deur uitstapt. Toch blijkt dat je dit misschien beter wel kunt doen. Zonlicht schijnt nogal belangrijk te zijn.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat zonlicht de bacteriën doodt die in stof zitten. Ja. Er zitten bacteriën in stof! En deze blijken nou niet bepaald een goede invloed op je gezondheid te hebben. Woon je in een donker, stoffig huis? Dan is de kans groot dat je vaker verkouden of ziekig bent. Uiteindelijk ligt dit dus aan zonlicht, ofwel het tekort aan zonlicht in je huis of kamer.

Hoe zit dit precies?

Voor het onderzoek werden 11 identieke kamers onderzocht. Het enige verschil in deze kamers, was de hoeveelheid licht dat naar binnen kwam. Na 90 dagen kwamen de onderzoekers erachter dat er 12 procent meer bacteriën leefden in de donkere kamers. In de kamers met daglicht was dit 6,8 procent en in de kamers waarbij de ramen openstonden, en het zonlicht dus naar binnen kwam, was het nog maar 6,1 procent. Het risico van deze bacteriën is dat het zorgt voor ademhalingsproblemen.

Daarnaast heeft licht aardig wat invloed op onze gemoedstoestand. Dat is dan ook direct de reden dat er veel mensen een winterdip ervaren, omdat de dagen korter en donkerder zijn. Bij minder zonlicht, maakt je lichaam meer melatonine aan – het hormoon dat je slaperig maakt. Daar komt bij dat je hersenen daardoor minder serotonine aanmaken. En dat heeft weer een negatieve invloed op je stemming, slaap, eetlust en libido. Zonlicht is dus hartstikke belangrijk!

Hoewel we flink wat tijd thuis doorbrengen, is het wel zo fijn om dit op de meest gezonde manier te doen natuurlijk. Daarom hebben we nog een aantal tips verzameld om van je huis de meest fijne (en schone) plek op aarde te maken.

Beddengoed

Ook in je beddengoed kunnen behoorlijk wat bacteriën nestelen. Niet een heel fijn idee als jij daar ‘s avonds weer induikt natuurlijk. Je bed elke ochtend opmaken en open gooien schijnt te voorkomen dat jouw fijne bed vol met bacteriën komt te zitten. Daarnaast wordt er aangeraden om één keer in de week je beddengoed te verschonen.

Vervang je handdoeken

Veel mensen drogen zich wel vaker dan één keer af met dezelfde handdoek. Maar ook dit is een broedplaats voor bacteriën. Volgens onderzoek word je keer op keer besmet met de bacteriën die je hier de eerste keer hebt achtergelaten. Niet erg fris dus. Liever was je de handdoeken wat vaker – en wat heter.

Maak schoon!

De meest simpele tip is natuurlijk gewoon het schoonmaken van je kamer of huis. Niet altijd een prettig klusje, wel zo verantwoord. Om echt goed schoon te maken, is het slim om eerst alles af te stoffen of te stofzuigen, om hier vervolgens nog eens met een natte doek of dweil overheen te gaan. Op die manier verwijder je alle bacteriën en kun jij genieten van een heerlijk schoon huis.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.