Het meisje met de klapmobiel: Carlijn (22) leeft vrijwillig zonder smartphone

Stel je eens voor: een leven zonder smartphone. Wat doe je als je iemand tegenkomt die je niet kent? Als je geen saldo hebt? En vooral: hoe vermaak je jezelf als je op de wc zit? Carlijn (22) heeft bewust geen smartphone, maar een doodgewoon klapmobiel: ‘Als ik zit te poepen, ben ik ook echt alleen aan het poepen.’

Tot voor kort verklaarde ik mijn vriendin voor gek: een leven zonder smartphone, daar kies je niet vrijwillig voor. Mijn instelling veranderde toen mijn geliefde iPhone onverwachts een duik nam in de wc-pot. Een week kon ik niemand appen en moest ik het buitenshuis zonder Instagram en Facebook doen. Nadat de paniek was gezakt, begon ik het ineens fijn te vinden. Toch waren er momenten waarop ik uit reflex nog naar mijn iPhone graaide. Om iets op te zoeken of om de tijd te doden als ik moest wachten. Voor mij waren deze momenten tijdelijk, voor mijn vriendin niet. Hoe overleeft zij deze situaties keer op keer?

Situatie 1

Je komt iemand tegen die je niet tegen wil komen
”Dan kijk ik expres de andere kant op. Ik doe eigenlijk hetzelfde als iemand zonder mobiel. Het verschil is alleen dat ik non-verbaal zeg dat ik geen zin heb in iemand. Als je op je mobiel zit, zeg je indirect ‘ik heb geen zin in jou, maar wel in miljoen andere mensen’.”

Situatie 2

De treinen vallen uit
”Dat is wel lastig, want alle informatie wordt in de app gezet. Maar dan wacht ik gewoon tot er weer iets gaat rijden. Ik zoek überhaupt bijna nooit reisinformatie op. Ik loop gewoon naar de halte.”
Maar dan moet je zoveel meer tijd incalculeren!
“Het is absoluut minder efficiënt, maar ik weet niet beter. Uiteindelijk kom ik er toch wel en als ik te laat ben kunnen mensen het prima af zonder mij. Bovendien heb ik een hekel aan te laat komen, dus vertrek ik altijd extra vroeg. Maar als alles volgens plan verloopt en ik tijd overheb, heb ik helaas geen smartphone om mezelf bezig te houden.”

Het is jammer dat discussies zo snel doodbloeden omdat je altijd alles kan opzoeken

Situatie 3

Je moet wachten en jezelf bezighouden
“Ik heb altijd een boek mee. Of ik ga even zitten en om me heen kijken.”
Een boek is zo zwaar. Vooral als je hem bijna uit hebt en er daarom twee mee moet nemen.
“Dan neem ik twee dunne boeken mee. Of alleen een nieuw boek en vergeet ik het andere uit te lezen. Of ik neem alleen het boek mee dat al bijna uit is en accepteer dat er een punt komt waarop ik niks te doen heb.”
Dan ga je mensen aanstaren?
“Ja. Mensen maken wel sneller een praatje met me.”

Situatie 4

Je wil afrekenen maar hebt geen saldo
“Dit is wel een grote angst van mij. Het is ooit gebeurd. Ik heb vervolgens mijn moeder gebeld en gevraagd of ze geld wilde overmaken. Het is op te lossen, alleen niet zo snel als bij iemand met een smartphone.”
En als er dan niemand bereikbaar is? Of ze hebben niet dezelfde bank?
“Ja, dan ben ik de lul.”

Mensen vinden het soms egoïstisch dat ik geen smartphone heb

Situatie 5

Je hebt een willekeurig gedachtespinsel en wil het opzoeken op het internet. Bijvoorbeeld hoe zwaar Linda de Mol is.
“Ik houd erg van vragen stellen, maar vragen waar ik geen antwoord op wil. Als ik me afvraag hoe zwaar Linda de Mol is, dan wil ik daar lekker over discussiëren. Het is zo’n dooddoener als iemand gelijk zijn mobiel pakt en zegt ’67 kilo’. Soms wil ik het gewoon ergens over hebben. Het is jammer dat veel discussies doodbloeden, omdat je alles maar kan opzoeken. Als ik iets echt wil weten, zoek ik het later wel op. Tenzij ik het vergeet. Ik weet bijvoorbeeld op dit moment niet hoe zwaar Linda de Mol is, maar daar kan ik me prima bij neerleggen.”

Situatie 6

Je moet (lang) poepen
“Dan poep ik gewoon, hoor.”
Dat is toch saai?
“Ja, maar mijn leven is best saai. Er zijn veel momenten waarop ik doe wat ik doe: als ik met de trein reis, reis ik met de trein. Als ik zit te poepen, dan doe ik niks anders. Al denk ik wel na. Bijvoorbeeld over wat ik kan eten als ik klaar ben.”

Situatie 7

Je ligt in bed, maar kan nog niet slapen
“Soms lees ik, maar meestal doe ik niks.”
Niks?!
“Tja, ik ga niet op mijn klapmobiel zitten. Daar zit niet eens snake op. Ik zet ‘m gewoon op stil. Als er iets ergs is gebeurd, dan is dat de volgende dag ook nog. Dat hoor ik dan wel in de ochtend.”
Maar wat als je dan te laat bent?
“Dat is dan de consequentie.”
Wel een heftige consequentie
“Ja, maar hoe vaak is er nou iets ergs? Er gebeuren niet vaak dingen waar ik voor wakker gemaakt moet worden. De kans is groter dat een vriend me dronken opbelt en dan lig ik de halve nacht wakker. Plus: ik heb geen enkele vriend die naast mij niemand heeft, dus als het écht erg is, kunnen ze ook iemand anders bellen. Ik zeg ook altijd dat mensen me moeten sms’en als ik niet opneem. Dan bel ik terug en maak ik er tijd voor. Mensen vinden het soms egoïstisch dat ik geen smartphone heb. Maar daartegenover staat wel dat als ik met je praat, ik echt met je praat. En als ik met je afspreek, ik er ook echt ben.”

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.