Facebook/Human Library Organization

Het is tijd dat we naar elkaar luisteren en daar is deze ‘Human Library’ voor

Tegenwoordig kun je maar beter een bak popcorn pakken, voordat je besluit Facebook te checken. Klik op de reacties op een post over een ‘verhit’ onderwerp (zoals Zwarte Pieten of Trump en Clinton) en tada, je bent beland in de online Derde Wereldoorlog. Het is hard tegen hard, waar mensen geregeld voor vieze trut en lul worden uitgemaakt en niemand ooit van mening verandert. Maar wat zou er gebeuren als je mensen met een verschillende mening in real life tegenover elkaar zou zetten? Als ze elkaar in de ogen kunnen kijken en zich niet kunnen verschuilen achter een beeldscherm?

Dan zouden de meeste mensen wel een toontje lager zingen. Het wordt tijd dat we eens naar elkaar gaan luisteren. Daarom is ook de Human Library Organization in Denemarken opgericht. Het idee van zo’n bieb is dat mensen zich vrijwillig aanbieden om een ‘boek’ te worden. Je kent de uitspraak vast wel, don’t judge a book by its cover. Dat is precies wat deze organisatie wil bereiken.

De ‘boeken’ bestaan uit mensen die gediscrimineerd of achtergesteld worden in de samenleving. Een ‘boek’ kan een moslim zijn bijvoorbeeld, of een jood, iemand die kanker heeft overleefd, een ex-alcoholist, iemand die beginnend dement is, een veteraan, iemand die polyamorisch is, een leraar… De lijst gaat natuurlijk nog door. Met onder andere deze naturist:

Foto: Facebook/Human Library OrganizationFoto: Facebook/Human Library Organization

Respect voor elkaar

De ‘lezers’ die in de bieb komen, kunnen een ‘boek’ kiezen op basis van de titels die de boeken zichzelf hebben gegeven, zoals “Fat Woman” of “Olympic Athlete”. De ‘lezers’ worden aangemoedigd de ‘Human Books’ vragen te stellen en ze krijgen er eerlijke antwoorden voor terug. In de gesprekken wordt niet veroordeeld en geen enkele vraag is off-limits. Je kan álles vragen. Mensen praten er niet door elkaar heen. Ze schelden elkaar niet uit en het is niet de bedoeling van de ‘Human Books’ om jouw politieke mening te veranderen, maar om elkaar te begrijpen. Hopelijk ben je een stukje blijer met de wereld waarin we leven, als je de bibliotheek uitloopt.

Foto: Flickr/The University of EssexFoto: Flickr/The University of Essex

Het is de bedoeling op deze manier vooroordelen te verpletteren en mensen de kans te geven gesprekken aan te gaan met mensen die ze normaal nooit zouden hebben gesproken. Dat doet deze organisatie al in 82 landen over de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Pakistan.

Wij van Ondertussen.nl vinden dit initiatief zo geweldig, dat we een Nederlandse variant van de ‘Human Library’ willen organiseren. Inmiddels hebben we akkoord gekregen van de organisatie en daarom zijn we op zoek naar ‘Human Books’! Wil jij je verhaal wel met anderen delen, mail dan naar redactie@ondertussen.nl.