Unsplash

Het hebben van een huisdier zorgt voor minder stress

Iedereen die een huisdier heeft, weet dit waarschijnlijk al: het hebben van een huisdier verlaagt stress. En dat is dan ook precies de reden waarom meer mensen misschien een kat, hond of konijn in huis moeten nemen. Sinds ruim een half jaar ben ik in het bezit van een hond. Daarvoor was ik al de gelukkige eigenaar van een kat. En als ik ergens lees dat het hebben van een huisdier stress vermindert, dan geloof ik dat vrijwel direct. Ik denk namelijk écht dat een huisdier voor meer rust en geluk zorgt.

Mocht je nu direct naar een asiel willen rennen, hold on. Je moet namelijk wel weten dat het hebben van een huisdier nogal wat verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Er komen namelijk ook dingen bij kijken die een stuk minder leuk zijn. Adopteer dus niet vandaag al een diertje, maar bedenk eerst even goed of je hier wel de tijd en het geld voor hebt.

Katteneigenaren

Uit een onderzoek (uit 2009 maar dat mag de pret niet drukken) blijkt dat katteneigenaren daadwerkelijk minder stress ervaren. Zelfs zoveel minder dat deze mensen een flinke vermindering hadden in het risico op een hartaanval. Met andere woorden: het hebben van een kat verlaagt het stressniveau. Dat is in principe al reden nummer één om nu wél direct naar het asiel te rennen. Maar ik ben nog niet klaar.

In een andere studie werden 4.000 mensen tien jaar lang onderzocht. Ongeveer de helft van deze respondenten hadden een kat, of hebben deze gehad. Daaruit bleek dat maar liefst 30 procent van de kateigenaren een kleinere kans hadden om te overlijden door een hartaanval of beroerte ten opzichte van de mensen die nooit een kat hebben gehad als huisdier. Volgens een onderzoeker komt dit vooral omdat het aaien van een kat het aantal stresshormonen in je bloed verlaagt. Met andere woorden: het aaien van je kat kan je stresslevel zo erg verlagen dat de kans op een hartaanval in de toekomst zelfs kleiner wordt.

Maar dat is niet het enige. Want aandacht geven aan je kat kan zorgen voor een sterke band tussen jou en het diertje. En dat zorgt er niet alleen voor dat je minder stress ervaart, maar het geeft ook het veilige gevoel van liefde en loyaliteit van het beestje.

Hondeneigenaren

Als je dacht dat alleen katten zoveel voordelen hadden, dan heb je het mis. Ik denk zelfs dat het voor vrijwel elk huisdier geldt, maar uit een onderzoek uit 2017 dat zich richtte op eigenaren van honden, blijkt dat het hebben van een hond de kans op hart- en vaatziekten verminderd. De onderzoekers lieten weten dat honden hier waarschijnlijk voor zorgen, omdat het loyale dieren zijn. Maar ook omdat ze sociale steun zijn en je motiveren voor fysieke beweging.

Lees ook: Waarom het ideaal is om naar het buitenland te verhuizen met je huisdier

Ik herken me zowel in het verhaal over de katten, als honden. Want ik vond het heerlijk om lekker met de kat te knuffelen, ook al hield-ie daar eigenlijk niet zo erg van. Maar ik moet zeggen dat een hond toch echt anders is, en ook andere voordelen met zich meebrengt. Het beestje moet namelijk zo’n vier keer per dag uitgelaten worden, wat betekent dat je direct in de ochtend al naar buiten moet. Dit zorgt ervoor dat je lekkerder wakker wordt, vaker buiten komt en dus uiteindelijk ook gezonder bent.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.