Pexels

Uit onderzoek blijkt: er is een verband tussen aardig zijn en depressief worden

Persoonlijk ben ik erg blij dat depressie, en mentale gezondheid in het algemeen, steeds meer aandacht krijgt in de media. Zo maken we het meer bespreekbaar, kunnen we mensen die lijden beter helpen én wordt er meer over bekend. Uit een nieuwe studie blijkt dat het niet de ‘boze, gemene’ mensen zijn die sneller depressief worden, maar juist de aardige mensen. Mensen die om anderen geven en om de wereld.

Uit het onderzoek bleek dat mensen met depressieve neigingen zich sneller slecht voelen als er iets gebeurt dat ‘oneerlijk’ is. Dat komt dus omdat mensen met een depressie zich meer zorgen maken over anderen en hoe anderen dus dingen ervaren. Een wat meer individualistische (relatief egoïstische) houding hangt juist niet samen met depressie.

De onderzoekers onderzochten het verschil tussen deze individualistische en prosociale houdingen door hersenactiviteit te bekijken. Zo was er bijvoorbeeld een test waarbij iedereen een grote beloning kreeg om te delen met een groep. Prosociale mensen weigerden vaak de grote beloning zodat de rest meer kreeg, terwijl de individualistische mensen juist alles voor zichzelf hielden. Dit deden ze dan terwijl ze helemaal onder de draadjes in een scanner lagen. Zo werd er gekeken naar activiteit in de hersenen. Met deze data werden er voorspellingen gedaan naar de waarschijnlijkheid van depressies. Wat blijkt? Prosociale mensen hebben dus vaker depressies.

Lees ook: Marianne (28) is depressief: “Mensen denken dat het tussen m’n oren zit”

Wat kunnen we hier uit opmaken?

In één zin: mensen met een depressie leven meer mee met anderen. Dit zeggen onderzoekers Megan Speer en Mauricio Delgado in het commentaar. In onze samenleving worden ontzettend veel mensen benadeeld. Mooi kut dus dat volgens de onderzoekers mensen met een depressie zich slechter voelen als dit gebeurt. Ze zeggen:

Grotere economische ongelijkheid is een groeiend probleem in onze maatschappij, en het is een grote bron van psychische problemen als depressies.

Eerdere studies vonden al een verband tussen deze ongelijkheid en depressieve symptomen. Maar ondanks het belang, “is er nog weinig bekend over de breinmechanismes die verantwoordelijk zijn voor het verband tussen ongelijkheid en stemmingsproblemen,” zeggen Megan en Mauricio. Deze studie doet dat dus gedeeltelijk door te kijken naar het verschil in hersenactiviteit.

Lees ook: Dingen die je moet onthouden als je van iemand houdt die depressief is

Geen onderzoek nodig

Wanneer je zo’n onderzoek leest, ga je toch naar je eigen omgeving kijken. En dan is het ergens toch fijn om te zien dat in mijn ogen dit onderzoek pittig accuraat is. In mijn nabije omgeving zijn er namelijk twee mensen die lijden aan depressie en daarvoor ook regelmatig met een psycholoog in de weer zijn.

Deze twee mensen vallen precies in het plaatje van ‘prosociaal’. Geven om het welzijn van anderen is iets wat bij hen in het bloed zit. Neem bijvoorbeeld de vluchtelingencrisis. Wanneer er weer eens iets over op het nieuws komt, zie je dat ze aangedaan zijn door het nieuws. Het zijn oprechte wereldverbeteraars die uren door kunnen gaan over de oneerlijkheid in de wereld. Ik kan goed begrijpen dat ze graag iets willen doen om de wereld een betere plek te maken, maar dat ze gelimiteerd zijn, net als iedereen, en dat dit kan leiden tot sippe gevoelens.

Nou wil ik niet zeggen dat depressies hierdoor is ontstaan, maar het helpt ook niet. In mijn ogen is dit onderzoek dus een van de eerste stappen om te de link tussen ongelijkheid en depressieve gevoelens te verklaren. Hopelijk kunnen we er dan betere therapie voor ontwikkelen en mensen nog beter helpen.