Unsplash

Elke dag een foto op social media plaatsen is goed voor je: ik zocht het uit

Instagram is mijn all-time favorite app. Waarschijnlijk kan ik elke andere app wel verwijderen, maar zal ik Instagram forever op mijn telefoon laten staan. Ondanks dat ik weet dat ik hier behoorlijk wat uren aan kwijt raak, blijf ik toch dwalen in de app. En dat is het vooral: ik kijk veel, maar plaats relatief weinig. Dat wil zeggen: ik plaats wel eens een insta story, maar meestal vergeet ik het gewoon. En ik vergeet het al helemaal om foto’s te uploaden. Dat komt eigenlijk omdat ik vooral vaak vergeet om überhaupt een foto te maken.

Totdat ik een onderzoek tegenkwam dat beweerde dat ‘a photo a day, keeps the doctor away’. Ik was meteen getriggerd. Sinds ik in Valencia woon, is het vrij simpel om heerlijke plaatjes te schieten. Toch kreeg ik al een paar keer te horen dat ik eens wat vaker foto’s moet uploaden. Het onderzoek geeft aan dat het niet voor iedereen zo is, daarom ging ik de uitdaging aan. Voor een weekje dan.

#365project

Als je op Instagram zoekt naar de hashtag #365project krijg je ruim een miljoen resultaten. Het zijn allemaal random foto’s van mensen die meedoen aan de challenge om een jaar lang, elke dag een foto te posten. Voor het onderzoek dat ik las, volgden onderzoekers acht personen in dit project. Op die manier kwamen zij erachter dat deze mensen zich beter gingen voelen door de challenge. Wel wordt erbij vermeld dat dit een mooie bijzaak is, en dat het dus niet de hoofdzaak is van de challenge.

Wat dan wel de hoofdzaak is? Het gaat er meer om dat het maken van een foto gepaard gaat met andere offline activiteiten. Zoals wandelen en observeren. Maar ook door bijvoorbeeld met mensen af te spreken en dingen te ervaren die je misschien nog nooit ervaren hebt. De reden dat de participanten zich beter gingen voelen door de opdracht, kwam vooral omdat ze bezig waren met het maken van foto’s. Kort gezegd, ga je je dus beter voelen door ergens elke dag mee bezig te zijn, buiten social media om. Een ander voordeel van elke dag een foto maken, is dat je je hierdoor beter kunt herinneren wat je hebt gedaan. Als je dan door je eigen Instagram scrollt, weet je binnen no time precies wat je allemaal hebt gedaan de afgelopen tijd.

A few days ago #Valencia #sunset #skyporn #nofilterneeded

A post shared by Avalon (@avalon_b) on

Mijn ervaring

Misschien is het een beetje overdreven om te zeggen dat je je echt beter gaat voelen door elke dag een foto te plaatsen op Instagram, maar ik vond het wel heel leuk om te doen. Aan de andere kant zorgde dit er ook voor dat mijn telefoon en ik helemaal onafscheidelijk werden. Normaal gesproken laat ik mijn telefoon namelijk thuis als ik mijn hond ga uitlaten, maar deze week moest-ie dus wel mee.

Het is vooral een leuke challenge omdat je steeds op een nieuwe manier naar de dingen probeert te kijken die je misschien wel elke dag ziet. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik ook een paar oudere foto’s heb gebruikt. Foto’s waarvan ik nog niet het moment had gevonden om deze te plaatsen.

De voordelen

Wat ik vooral merkte? Je krijgt niet per se meer likes omdat je meer foto’s deelt. Het lijkt er zelfs op dat niet iedereen je foto’s meer voorbij ziet komen. Of mijn volgers werden misschien gewoon gek van mijn gespam met foto’s. Wel heb ik in de afgelopen week zo’n 20 nieuwe volgers erbij gekregen. Of dit echt ligt aan het feit dat ik meer plaats op het platform, weet ik niet.

Of ik me echt beter voel door het plaatsen van een foto elke dag? Niet per se. Eerlijk gezegd begon het toch een beetje een ‘moetje’ te worden de afgelopen dagen. Wat wel leuk is, is dat ik meer mijn best ga doen om mooie foto’s te maken. De komende tijd zal ik dus niet meer elke dag een foto plaatsen, maar wel iets meer dan voorheen. En ook steeds mooiere, want ze zeggen niet voor niets: oefening baart kunst. 😉

Filmset feelings in Cabanyal#myneighborhood #valencia #cabanyal

A post shared by Avalon (@avalon_b) on

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.