Stocksnap

Doe waar je zin in hebt: iedereen is toch met zichzelf bezig

Sinds kort zit ik elke dag in de drukste spits van Nederland: tussen Utrecht en Amsterdam. Boven alles valt me één ding op: iedereen is alleen maar met zichzelf bezig. Het zette me aan het denken. Eigenlijk is niemand met de ander bezig. Wat je doet, wat je zegt, wat je aan hebt. We denken dat iedereen je constant in de gaten houdt, maar dat is dus echt niet zo. Waarom zijn we dan zo kritisch op onszelf?

Het klinkt misschien cru: iedereen is egoïstisch en niemand geeft om je. Je bent, in het grote geheel, niks, of in ieder geval klein. Betekent dat dat je dan maar op moet geven? Nee, zegt bijvoorbeeld het filosofische boek De Mythe van Sisyphus: het vereist een opstand. Zelfs als alles wat je doet uiteindelijk betekenisloos is, moet je doorzetten. “De strijd zelf is genoeg om iemands hart te vullen.” Op een of andere vreemde manier is het feit dat iedereen met zichzelf bezig is, juist erg bevrijdend.

Doe lekker waar je zin in hebt. Kleed je zoals je wil, doe de dingen waar jij echt gelukkig van wordt. Geef zelf betekenis aan je leven, en zoek het vooral niet in de bevestiging van anderen.

Social media

Je kunt natuurlijk niet hierover vertellen zonder social media hierbij te betrekken. Dankzij sites als Facebook en Instagram is het nog makkelijker om jezelf uit te vergroten en de bevestiging van anderen te zoeken. Maar hier heb je een klein geheimpje: niemand geeft om die shit die je op Facebook of Instagram zet. Zolang jij geen BN’er bent, is niemand bezig met hoe lang jij gezeten hebt op de perfecte filter uitkiezen. Of wat voor marathon je hebt gelopen, welke stad je hebt bezocht of wat dan ook.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Social media heeft onze generatie verandert in zelfbewuste smartphones in plaats van menselijke wezens. Sommigen zeggen: “Maar ik post dit voor mezelf.” Maar dat is natuurlijk bullshit, waarom zou je iets online zetten als je niet wil dat iemand het ziet? Elke keuze die je maakt – een foto, woord of filter – is met de gedachte dat iemand het zou kunnen lezen of zien.

Tot op een zekere hoogte is het normaal om bevestiging van anderen te zoeken en te willen. Je hebt namelijk een idee van hoe je zelf bent, wat wordt gevalideerd door anderen. Doordat je weet dat er anderen zijn die je op een bepaalde manier zien, kun je een soort van je eigen identiteit bevestigen. Dat is gezond. Een mens kan ongeveer 4 tot 5 goede vrienden hebben. En onbewust geven zij jou een gevoel van eigenwaarde.

Facebook en Instagram en andere social media hebben dit enorm vergroot. Je hebt volgers, fans of whatever. Maar echt geven om wat je doet, doen ze niet. Ook zij zijn bezig met zichzelf. Dus maak je niet zo druk om de perfecte selfiehoek of de perfecte filter. Het maakt uiteindelijk toch niet uit.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Relax, no one cares

“Dus eigenlijk geeft niemand om me?” Inderdaad. Is dat niet fijn? Dat niemand eigenlijk geeft om wat je doet en je dus vrij bent om te doen waar je zin in hebt? Dat je niet zo kritisch op jezelf hoeft te zijn, niet zo perfectionistisch hoeft te zijn? Heerlijk toch dat je niet je geweldige ik op Facebook hoeft te zetten, dat je hip eruit hoeft te zien of allemaal coole dingen hoeft te doen. Het enige wat dan nog overblijft is genieten van je leven.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.