Unsplash

Dingen waar je je nu niet druk om maakt – maar wel zou moeten doen

Onlangs heb ik een artikel geschreven over waarom je je niet meer druk moet maken over wat andere mensen van je vinden. Dat is typisch iets wat zonde is van je tijd en waar je geen meter mee op schiet. Maar er zijn ook zaken waar wij millennials ons nog lang niet druk om maken. We zijn jong en we willen wat, maar het mag vooral niet te ingewikkeld, tijdrovend of duur zijn. Daarom laten we een aantal zaken gewoon links liggen. We slapen geen nacht korter om ons pensioen en die tandarts is ook al jaren niet meer bezocht. Maar hoewel je in bijna alle situaties zou zeggen dat je je niet druk moet maken, is er ook wel een aantal zaken die wel belangrijk zijn om eens over te nadenken. Neem bijvoorbeeld deze vijf:

#1 De tandarts

In je studententijd staat naar de tandarts gaan vaak niet hoog op je prioriteitenlijst. De tandartspraktijk staat nog bij je ouders in het dorp en je bent te lui om te wisselen naar een tandarts in de buurt. Hierdoor ben je al jaren niet meer op controle geweest en ga je alleen als je echt een probleem hebt. Dat lijkt onschuldig, maar nooit naar de tandarts gaan kan je op de kosten jagen. Zo zijn er veel verzekeraars die de kosten voor je tanden niet meer vergoeden als je nooit naar controles gaat. Heb je bijvoorbeeld na vier jaar ernstige schade aan je tanden? Dan kan zowel de tandarts als de verzekeraar zeggen dat dit komt omdat je nooit op controle bent geweest. Gaan dus met die banaan!

#2 Je gezondheid

Terwijl je liters bier staat weg te tikken in de kroeg denk je geen seconde na over je lever. Onder de zonnebank denk je nooit na over huidkanker en ook die sigaretten rook je sneller dan je long en lever kunnen verteren. Ik hoor vaak de smoes: ‘Als ik over vijf jaar stop met roken herstellen mijn longen wel.’ Are you kidding me? Je gezondheid is een van de belangrijkste dingen op aarde!

#3 Je pensioen

Leven van je studiefinanciering is de hemel op aarde. Maar probeer even stil te staan bij het feit hoe lekker het is om elke maand geld binnen te krijgen. Dat wil je later toch ook? En hoewel je pensioen nog mijlenver lijkt te zijn, je moet immers nog eerst een baan vinden, is het niet gek om eens na te denken over je plannen. Als je freelancer bent bouw je bijvoorbeeld geen cent pensioen op. Dat maakt het eerste jaar niet uit, maar daarna is het toch zeker iets om bij stil te staan.

#4 De wereld

Hoewel steeds meer mensen de vegaburger boven het stukje biefstuk verkiezen is klimaat nog steeds geen hot topic. Als student lijkt afval scheiden te ingewikkeld, zijn scharreleitjes te duur én blijven die frikadellen speciaal favoriet. Maar kom op, een schone wereld voor onze (klein)kinderen is toch hartstikke belangrijk. Er zijn talloze simpele manieren waarop je kan bijdragen aan het klimaat. Begin bijvoorbeeld eens met het weggooien van je peuken in de prullenbak in plaats van op straat én papier scheiden is echt niet zo moeilijk als het lijkt.

#5 Je uitvaart

Hoewel je hoogstwaarschijnlijk nog lang niet van plan bent om te overlijden is een uitvaartverzekering geen overbodige luxe. Een begrafenis is namelijk rete duur. En als je niet wilt dat je familie later zelf de kist moeten bouwen, is het tijd om eens hierover na te denken. Je kan ervoor kiezen om zelf te gaan sparen, maar als je daarvoor geen discipline hebt is een uitvaartverzekering een oplossing. Voor een luttele 5,- per maand zit jij later gebakken. Letterlijk.