Unsplash

Dit wordt van jou als bruiloftsgast verwacht (en wat je beter kunt laten😉)

Vanaf midden twintig is het ineens normaal dat vriendinnen ten huwelijk gevraagd worden en vallen de uitnodigingen in de bus. Als je zelf een relatie hebt, dan is de kans op een bruiloft natuurlijk dubbel zo groot. Want ook de vrienden van je liefje zijn waarschijnlijk bezig met trouwen en nodigen jou dan ook uit. Maar wat kun je allemaal verwachten? Wat moet je doen als gast en wat vooral niet? Ik zocht het voor je uit en schreef deze ‘bruiloftsgast-survival-kit’.

De uitnodiging

Vaak ontvang je ver van te voren al een aankondiging van het huwelijk als een ‘save-the-date’. Het is misschien een open deur: maar doe dat dan ook. Niks is lulliger dan alsnog te moeten afzeggen, nadat je de uitnodiging al hebt ontvangen. Als je een relatie hebt, dan is het logisch dat diegene met jou meekomt. Als je geen ‘plus-one’ hebt, kom dan gewoon alleen naar de bruiloft en ga niet angstvallig een date zoeken. Dat levert namelijk alleen maar ongemakkelijke momenten op.

Lees ook: Scheten, tv-avondjes en joggingbroeken: zo houd je een lange relatie sexy

Dagdeel

In de uitnodiging staat altijd duidelijk hoe laat je waar verwacht wordt. Vaak heb je ‘dag-gasten’ en ‘avond-gasten’. Kom dus als avondgast niet al bij de ceremonie aan. Onthoud dat een bruiloft echt klauwen met geld kost. Sommige stellen kiezen er daarom voor om tussen de ceremonie en het feest niet voor iedereen eten te regelen. Zo besparen ze namelijk behoorlijk wat geld. Ze gaan dan bijvoorbeeld met een klein gezelschap dineren en verwachten dat jij voor je eigen avondeten zorgt en daarna weer aansluit bij het feest. Doe dit dan ook.

De kleding

Check op de uitnodiging even of er een thema of dresscode aan de bruiloft verbonden is. Is dat niet zo, dan is het vooral belangrijk dat je netjes gekleed komt. De vrouwen komen in een leuk cocktailjurkje en de mannen dragen een pak.

 Twijfel je over een stropdas? Doe hem dan om, je kunt hem altijd later op de avond afdoen.

Zorg er als vrouw voor dat je schoenen aanhebt waarop je de hele dag kunt staan. Stilettohakken staan beeldig maar zijn misschien niet ideaal. Je kunt natuurlijk ook platte schoenen meenemen en later op de avond wisselen. Check ook even de locatie van de bruiloft; op een strandbruiloft is een zomerse maxi-jurk prachtig. Is de bruiloft in een kasteel? Dan is-ie misschien minder geschikt. Laat die little-black-dress ook in de kast hangen alsjeblieft, het moet natuurlijk wel feestelijk blijven. Maar de allerbelangrijkste regel wat betreft kleding is: DRAAG GEEN WIT. Nee echt niet. Die kleur is deze dag alleen voor de bruid en die wil je natuurlijk niet outshinen.

Het cadeau

Op de uitnodiging staat vaak een cadeautip en dat is negen van de tien keer geld. Let’s face it: een bruiloft is reteduur en het bruidspaar heeft er dus op gerekend dat ze een deel van de gemaakte kosten terugkrijgen via cadeaus.

Het is leuk om een fles champagne, schilderij of foto te geven, maar zorg er altijd voor dat er ook een goedgevulde envelop bij zit.

Hoeveel geld geef je? In principe is de regel dat je ongeveer het bedrag dat jij het bruidspaar kost, cadeau geeft. Pin dus gewoon wat je normaal ook zou meenemen tijdens een avondje stappen. Ben je dag-gast en is het diner inbegrepen? Dan moet je dieper in de buidel tasten.

Het feest

Vaak begint het feest met de openingsdans van het bruidspaar. Duik dus niet als eerste de dansvloer op, maar wacht rustig je moment af. Soms worden er tijdens het diner of tijdens de feestavond speeches gegeven. Ben jij niet door het bruidspaar gevraagd om te spreken? DOE DIT DAN OOK NIET. Er is niets lulligers dan een half bezopen, onaangekondigde, slecht voorbereide speech, die waarschijnlijk alleen jij leuk vindt. Houd het sowieso een beetje rustig met de alcohol. Onthoud dat je niet alleen met je vrienden bent. Je wil de oudtante van de bruidegom geen hartaanval bezorgen door te gaan dansen op de bar.

De belangrijkste regel als het gaat om te gast zijn op een bruiloft is: het draait niet om jou vandaag.

Doe dus mee met een afgezaagd spelletje ‘petje-op-of-petje-af’ als dat gevraagd wordt, klets met familie en vrienden die je nog niet kent en gedraag je. Ooit ben je misschien zelf de bruid of bruidegom en dan hoop je dat je vrienden ook voorbeeldige gasten zijn. Maar bovenal: geniet van de liefde die er in de lucht hangt.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.