Unsplash

Dit is waarom je selfies altijd mislukken

‘Hier kijk ik stom’, ‘Hier heb ik mijn oog half dicht’, ‘Hier valt mijn moedervlek teveel op’. Het maken van een selfie lijkt soms net hogere wiskunde en kan daardoor heel wat tijd in beslag nemen. Vaak probeer je 101 verschillende poses, zoek je een andere lichtinval en trek je je mond net even wat anders. Er gaan dan ook altijd een heleboel mislukte selfies direct de prullenbak in. Absoluut niemand mag die zien. En dat terwijl de selfies van andere mensen altijd zo flawless lijken… Hoe krijgen ze het voor elkaar? Niets is minder waar: iedereen heeft evenveel moeite met het nemen van een selfie. Want we doen het namelijk bijna allemaal structureel verkeerd blijkt uit onderzoek.

Tijdens het maken van een selfie houden we de camera namelijk veel te dichtbij. De gemiddelde selfie wordt gemaakt op een afstand van zo’n 30 centimeter van het gezicht. Maar hierdoor lijkt onze neus zo’n 30% breder! En zo’n neuscorrectie is niet perse iets waar we om stonden te springen.

Geen neuscorrectie dus, maar een andere oplossing was nodig. Want we zullen en moeten selfies blijven maken. De oplossing voor dit probleem bestaat al langer, namelijk het maken van een selfie op anderhalve meter afstand met behulp van de – jawel daar is ‘ie- selfiestick. Die zorgt ervoor dat onze neus ‘maar’ 7% breder lijkt. En dat klinkt een heel stuk beter! Maar helaas heeft niemand armen met die lengte (toch?) … en dus moeten we massaal aan de stok die we associëren met irritante toeristen.

Flauwekul

Wie denkt dat het onderzoek waar ik het eerder over had flauwekul is, die heeft het mis. Boris Paskhover, gespecialiseerd in plastische chirurgie, kreeg regelmatig patiënten die door middel van een selfie lieten zien waarom ze ontevreden waren over hun neus. Geheel onterecht vond hij, want zo’n foto geeft een vertekend beeld. Als een van de onderzoekers, Boris Paskhover, vond hij het onderzoek dus hard nodig. Met dit onderzoek wil hij vooral aan jongvolwassenen laten zien dat een selfie niet realistisch is en dat je het kunt vergelijken met een lachspiegel. Denk daar maar eens aan als je een selfie op internet zet…

Lees ook: 20 vragen om erachter te komen of jij aan selfitis (een selfie-verslaving) lijdt

Tips!

Mocht je nou geen zin hebben om een selfiestick aan te schaffen? Maar wil je wél de nieuwe Naomi Campbell van de selfies zijn? Dan heb ik hieronder 3 tips voor de perfecte selfie:

1. Flitsers zijn een no-go

We kennen allemaal de overbelichte selfies waarop je huid spierwit lijkt en je ogen knalrood. Flitsers zijn nooit een goed idee. Op feestjes denken we vaak dat het precies het juiste moment is voor een selfie. Well, it’s not. Helaas is een selfie zonder flits dan ook geen goede optie aangezien je dan niks ziet.

Wacht met foto’s op je Instagram Stories zetten tot de dag na het feest. Ik zal vast niet de enige zijn die ’s ochtends in paniek mijn spierwitte selfies van het internet moet verwijderen.

2. Filters? Yes please

We kunnen allemaal wel roepen dat less more is, maar iedereen weet dat elke foto mooier wordt door een filter. Ga hier niet mee overdrijven… het valt namelijk best wel op als je op de ene foto poepie bruin bent en op de ander lijkbleek.

3. Be yourself

Iedereen heeft wel zo’n vriend(in) in de vriendengroep die altijd selfies maakt die totaal niet overeenkomen met de werkelijkheid. Van lippen getuit, opgetrokken wenkbrauwen en opengesperde ogen is nooit een foto beter geworden. En die trend van het klemmen van je wangen tussen je kiezen voor een betere kaaklijn is ook zwaar overdreven. Hierdoor kan je in het echt alleen maar tegenvallen.

Neem deze tips ter harte en ga ermee aan de slag (of niet). En onthoud de achterliggende gedachte van het onderzoek: je bent in het echt veel mooier dan op een selfie. Always believe in your selfie!