Dit is hoe jouw gender en generatie je nachtmerries bepaalt

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: wat is de allerergste terugkerende nachtmerrie die jij ooit heb gehad? Achtervolgd worden door een leeuw? Van een hoog gebouw vallen? Je vriend(in) die het uitmaakt? Een dierbare verliezen? Mocht je al buikpijn krijgen bij het idee dat je moet terugdenken aan die nachtmerrie, stop dan vooral. Dankzij nieuw onderzoek kunnen we namelijk precies raden wat je nachtmerries zijn op basis van je gender en generatie.

Mijn ergste terugkerende nachtmerrie is dat ik ergens weg wil en niet meer kan lopen óf iets heel belangrijks te zeggen heb maar niet kan praten. Het is een nachtmerrie die niet veel vrouwen met mij delen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen voornamelijk dromen over achtervolgd worden. Ik weet niet of dat duidt op een slecht geweten, maar fijn is anders. Mannen daarentegen dromen het meeste over ergens vanaf vallen. Tenminste, dat blijkt uit het onderzoek.

De mannetjes vs. de vrouwtjes

In totaal droomt 19,6% van de vrouwen weleens over achtervolgd worden. En droomt 9.9% over vallen en hun tanden verliezen. Brr! Iets minder droomt over aangevallen worden en 8,3% heeft vaak nachtmerries waarin hun geliefde het uit maakt. Mannen lijken een break-up iets minder erg te vinden, slechts 3,1% van de mannen heeft hier nachtmerries over. Ligt dat aan het feit dat ze zich hier simpelweg niet druk over maken? Of zouden ze een break-up minder zien als een nachtmerrie?

Mannen denken gewoon aan hele andere dingen in de nacht. In totaal droomt 17,1 % van de mannen over achtervolgd worden en heeft 13,7% nachtmerries over aangevallen worden. De reden dat de helft van de vrouwen vooral nachtmerries zegt te hebben komt door stressvolle periodes. Bij de mannen ligt dit aantal op 36,9%.

UnsplashUnsplash

Generatiekloof

Maar niet alleen je gender bepaalt het onderwerp van je nachtmerries. Ook het feit dat wij ‘millennials’ zijn beïnvloedt onze nachtelijke gedachten. Onze generatie droomt vooral over sociale zaken zoals protesten en politiegeweld. En onze meest gedeelde nachtmerrie? Dat is achtervolgd of gedumpt worden. Daarnaast is het opvallend wij het meeste van alle generaties dromen over doodgaan. In totaal heeft 6,9% van de millennials nachtmerries over dit onderwerp. En dat is best veel in vergelijking tot onze ouders. Bij de generatie baby boomers droomt namelijk slechts 1% over de dood.

En onze dromen dan?

Het onderzoek was gelukkig niet alleen kommer en kwel. Er kwamen ook wat leuke dromen uit die wij met onze soortgenoten delen. Zo droomt 15% van de mannen vaak over seks. Vrouwen zijn daarentegen wat minder seksueel ingesteld tijdens het slapen, wij dromen de helft (8,5%) minder over seks. Wel dromen zowel mannen en vrouwen vaak over het ontdekken van een nieuwe plek. En zouden we allemaal graag superkrachten willen hebben en kunnen vliegen.

Wat we aan dit onderzoek hebben? Helemaal niks. Althans, je kan je dromen niet sturen. Maar het verklaart wél waarom we sommige dingen dromen. De volgende keer dat jij dus wakker wordt met de angst dat je vriend(in) het met je uitmaakt, weet je dat dit gewoon komt door je gender of generatie. En misschien maakt dat het wel makkelijker om het uit je hoofd te zetten. Die ander kan er immers ook niets aan doen dat jouw hoofd dit allemaal in de nacht verzint.