Unsplash

Waarom wonen in Tiny Houses zo slecht nog niet is

Na je studententijd zijn de meeste jongeren blij als ze uit hun piepkleine kamers kunnen verhuizen naar iets groters. Maar niet iedereen verruilt de studentenflat in voor een rijtjeshuis, want zoals de bewoners van de zogenaamde Tiny Houses weten: meer is niet altijd beter.

Ik ben nu al een tijdje aan het zoeken naar een mooie studio in de buurt van Eindhoven. Het mag allemaal natuurlijk niet te duur zijn, het moet er modern uitzien en lekker groot. Het enige probleem is dat geen enkele studio of huis aan mijn eisen voldoen. Soms is de oppervlakte lekker ruim, maar lijkt het alsof de Russen net zijn binnengevallen. Als de studio goedkoop is, weet je gewoon dat er ergens iets grandioos mis is. En als je een moderne studio hebt gevonden, moet je de rest van het jaar op noodles en water leven.

Maar dat een ruimte klein is, wil niet meteen zeggen dat het te klein is. Het gaat er allemaal om hoe het is ingedeeld. Dat is dan ook waar de bewoners van Tiny Houses zich op focussen. In plaats van zo groot mogelijk wonen, willen zij zo effectief en efficiënt mogelijk wonen. Vaak zijn het de kleine dingen die uiteindelijk de meeste ruimte opleveren. Denk hierbij aan schuiflades in traptreden, of een eettafel die tegen de muur vastgeklemd zit tot je hem nodig hebt. Je kan deze manier van wonen zo ver doortrekken als je zelf wilt, zoals in deze legokamer waar alles wat hij nodig heeft in de muren zit opgeborgen.

Wonen op een andere manier

Tiny Houses heb je in verschillende soorten en ja, maten. Je hebt van die kleine schattige huisjes die je rustig achter de auto kan hangen. Zo zie je ook nog een keer wat anders op de snelweg. Er zijn ook huisjes gemaakt van een golfkarton dat langer mee gaat dan een nieuwbouwhuis. Of je kunt via verschillende bedrijven huismodules kopen, en die dan stapelen en plaatsen hoe je zelf wilt. Alsof je Sims speelt, maar dan in het echie. Je hebt zelfs een huisje dat fungeert als klimwand!

Ik word er knettergek van als ik oudere mensen hoor praten dat ik gewoon maar een huis moet kopen, omdat kopen een betere investering is dan gewoon huren. Ze hebben natuurlijk een punt, maar de meeste jongeren hebben simpelweg het geld er niet voor. Maar als ik voor een Tiny House spaar, kan ik soms al voor onder de 40.000 euro mijn eigen huisje hebben. Afbetaald en wel. Geen gedoe met hypotheken, huurtoeslagen en ander gedoe.

Uiteindelijk denk ik zelfs geld te besparen, want als je minder ruimte hebt kan je ook niet zo veel kopen. Kan je meteen een beetje minimalisme toepassen in je drukke leven. Al hoef je naar mijn mening geen eigen huis te hebben om te profiteren. Als deze trend mij één ding heeft geleerd, dan is het dat je kleine appartementjes met een beetje handigheid kan omtoveren tot een Tiny House of your own.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.