Suzanne

Suzanne (28): “Voel je je depressief? Kijk naar vitamines”

In Nederland slikken bijna een miljoen mensen antidepressiva, terwijl ze dat beter niet kunnen doen. Dat zegt arts en epidemioloog Dick Bijl. Volgens hem worden de pillen veel te makkelijk voorgeschreven, terwijl niet bekend is of ze ook nut hebben. De 28-jarige Suzanne ondervond dit ook. In de 1,5 jaar dat ze depressief was weigerde ze dan ook antidepressiva te nemen. Haar redding was een dagelijkse dosis vitamine.

Suzanne haar depressie begon nadat ze voor haar master was afgestudeerd en direct aan een fulltime baan begon, die ze uiteindelijk niet leuk vond. “Het was in Rotterdam, wat ervoor zorgde dat ik elke dag een uur vanuit Den Haag in de file stond. Het was winter aan het worden en het kleine beetje daglicht wat er gedurende deze tijd is, mocht ik door het raam van het kantoor aanschouwen.”

Ik heb geprobeerd om naar ander werk te zoeken, maar als ik thuis was had ik alleen nog maar energie om op de bank te liggen en te huilen.

Je ziek melden als je niet in bed ligt

Ze vond het verschrikkelijk, maar had het geld nodig. Na vier maanden vierde ze kerst bij haar ouders, waar ze niet meer om haar depressie heen kon. “Een vriendin van de familie, die arbeidsdeskundige is bij het UWV, vroeg enthousiast hoe het op m’n werk ging. Op dat moment ging alles wat ik er zo verschrikkelijk aan vond door mijn hoofd en barstte ik in huilen uit. Toen ik was gekalmeerd zei ze: ‘Ga jij je eens heel erg snel ziek melden…’. Ik wist niet dat dat kon; je ziek melden als je niet in bed lag met koorts of een gebroken been had. Later werd mij duidelijk dat ondanks je niets ziet, er wel degelijk iets kapot in je lijf is, wat misschien wel erger is dan dat gebroken been.”

Lees ook: Opgebrand op je 20ste: het komt vaker voor dan je denkt

Toen ze zich ziek meldde, ging ze naar de huisarts voor een verwijzing voor de psycholoog. “De huisarts vroeg mij wat er aan de hand was. Ik zei:

Ik zie het leuke niet meer van het leven. Ik weet dat het er moet zijn. Ik heb alles wat mijn hartje begeert, maar het geluk voel ik niet. Alsof mijn geluk door een verstopte buis stroomt.

Foto: SuzanneFoto: Suzanne

Anti antidepressiva

Ze kon alleen maar huilen. “Het eerste wat ik van de huisarts kreeg, was een verwijzing naar de psycholoog, een recept voor oxazepam en temazepam (kalmeertabletten en slaaptabletten) en een recept voor antidepressiva. Normaal schrijft de psychiater dit voor, maar de wachtlijst was zo lang dat dit me wel even van start zou krijgen. Maar ik wist wat antidepressiva konden doen. Ik had horrorverhalen gehoord over mensen die veel aankwamen, hun eetlust verloren of geen orgasmes meer konden krijgen.”

Iets wat zoiets met je lijf kan doen, kan toch niet goed zijn?

Uiteindelijk kwam Suzanne bij de psychiater terecht, en ook hij vond dat ze aan de antidepressiva moest. “Al mijn zorgen werden gebagatelliseerd en ik kreeg toch dat recept mee, wat ik niet ophaalde. Ik was ervan overtuigd dat ik dit zelf moest kunnen en als ik er dan uitkwam, ik nog sterker zou zijn, omdat ik het zelf had gedaan.”

Lees ook: De depressieve Noirona ontkracht 8 veelvoorkomende vooroordelen over depressie

Dit was echter niet makkelijk. “De periode dat ‘normale’ mensen over een depressie en/of burn out doen kwam en ging voorbij en ik voelde me niet veel beter. Er waren moment dat ik me uitstekend voelde en het gevoel had dat ik me maar aanstelde. Maar dat gevoel was zo ontzettend kwetsbaar. Er hoefde maar iets heel kleins te gebeuren en ik zat alweer met een paniekaanval of huilend bij mijn moeder met de uitleg:

Ik weet ook niet wat er is, ik voel me zo kut.

Vitamines for the win

Suzanne zat ruim een jaar thuis, toen haar moeder haar een appje stuurde over vitamines. Ze had een documentaire gezien waaruit bleek dat ze heel belangrijk zijn bij over een depressie heenkomen. Ze had de vitamines daarom direct besteld. “Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik eraan denk. Mijn moeder werkt superveel en is niet het type dat onverwacht op de stoep staat met een pan soep, maar op haar eigen manier hielp ze me toch zoals een moeder doet. In het pakketje dat ik ontving zaten multivitaminen, mineralenbruistabletten en pillen met vitamine B3 en D3. Ik had weinig te verliezen, dus ik ben de vitamines braaf gaan slikken. Na ongeveer twee weken merkte ik opeens dat de dalen weg waren, ik bijna geen ruzie meer maakte met mijn vriend en veel redelijker was naar tegenslagen.”

Ze besloot haar vriend te vragen de vitamines ook te slikken. “Waar we eerst veel op elkaar aan het vitten waren, waren we opeens een eenheid en werden alle irritante dingetjes gewoon met een lach opgenomen. Ik voelde me als herboren.”

Foto: SuzanneFoto: Suzanne

“Ironisch genoeg worden alle verslavende medicijnen, zoals antidepressiva, kalmerende- en slaaptabletten, gewoon vergoed door de verzekeraar. Maar de vitamines die mij uiteindelijk hebben geholpen, zijn erg duur en worden niet vergoed. Dat geeft mij het gevoel dat de verzekeraar je graag aan de verslavende, niet echt genezende middelen wil helpen, en weinig interesse heeft in je daadwerkelijke gezondheid. Je kunt mij namelijk niet wijsmaken dat je van die pillen ook echt gezonder wordt. Dat is toch raar?”

Mindfulness

Suzanne werd aangeraden een cursus mindfulness te doen, waarbij je leert om in het nu te leven. Om niet te piekeren over ‘wat als dit’ en ‘wat als dat’, maar dingen te accepteren zoals ze zijn. Je leert er naar je gevoel te luisteren en dat niet actief te gaan veranderen, maar juist te omarmen. Als je je rot voelt, is dat ook goed. Voel je maar even rot, blijkbaar heb je dat nu nodig, dus omarm dat gevoel. “Het heeft mij geleerd te accepteren en niet zoveel beren op de weg te zien. Ik doe het nog steeds wel hoor, dat zit nou eenmaal in mijn karakter. Maar het is meer de denkwijze: als ik straks door de regen moet fietsen word ik nat. En niet: als ik straks door de regen moet fietsen krijg ik het koud en is dat superkut en word ik verkouden en is mijn leven voorbij.”

 Foto: Suzanne Foto: Suzanne

Genezen en getrouwd

Sinds afgelopen zomer werd Suzanne genezen verklaard van haar depressie. “Aan het einde van de zomer ben ik met mijn vriend getrouwd en we zijn nu een super gelukkig, zen, vitamineslikkend stel. Ik moest alleen nog van mijn afhankelijkheid van de kalmerende en slaaptabletten af. Dankzij mindfulness merkte ik dat ik verslaafd was en kon ik mijn man om hulp vragen. Samen hebben we een afbouwschema opgesteld en hierdoor was ik er binnen twee weken vanaf. De antidepressiva heb ik nooit aangeraakt. Ik heb mijn depressie zelf overwonnen en ben er inderdaad sterker door geworden, zodat dit mij nooit meer overkomt.”

Voor Suzanne zijn vitamine B3 en D3 en mindfulness haar redding geweest, maar dit wil niet zeggen dat dit voor iedereen zo zal zijn. Ben jij depressief en raadt een arts jou aan om antidepressiva te slikken, denk hier dan goed over na voordat je een doktersadvies weigert.