Pexels

Zo herken én deal je met emotioneel giftige mensen

Een van de geheimen van een goed leven is jezelf omringen met goede mensen. Mensen die het beste uit je halen, die je steunen als het lastig wordt en waarmee je samen kunt genieten van de mooie momenten. Helaas heeft niet iedereen een positieve invloed op jou. Sommige mensen zijn simpelweg giftig en geven je alleen maar een slecht gevoel over jezelf, wat je doet en wat je wil. Wil je erachter komen wie dat zijn in jouw leven? Let dan op deze eigenschappen.

Lees ook: Ik zocht uit hoeveel invloed de scheiding van mijn ouders op mij heeft

De eigenschappen van een giftig persoon

Ze zijn manipulatief

Giftige mensen denken alleen maar aan zichzelf en wat voor hen het beste uitkomt. En daar gebruiken ze jou maar al te graag voor. Heb jij het gevoel dat je de enige bent die iets doet? Dan is dat vaak ook zo. Giftige mensen weten het vaak zo te verdraaien dat jij je schuldig voelt, alsof jij niet genoeg om hen geeft of genoeg doet. Je bent eigenlijk altijd bezig met bewijzen dat je energie stopt in jullie, maar dat is niet hoe een relatie of vriendschap hoort te werken. Ze laten je kiezen tussen hen en anderen, en de enige ‘goede’ keuze is hen. Maar je zou helemaal niet hoeven te kiezen. “Als je genoeg om me zou geven, dan…” is zo’n zin die je vaak hoort. Al bij al misbruiken ze jou als een opstapje om te krijgen wat ze willen.

Ze zijn veroordelend

Let goed op wat ze zeggen, maar vooral ook hoe. Wordt er altijd maar negatief gereageerd? Krijg je altijd kritiek als je iets over jezelf vertelt, wat je gedaan hebt of wat je gaat doen? Zij doen nooit iets fout, en jij voelt je slecht. Niet echt de reden waarvoor je met iemand omgaat. Iemand die anderen omlaag haalt om zichzelf omhoog te krikken is vreselijk.

Ze kijken nooit naar zichzelf

Soms lijkt het alsof giftige mensen nooit naar binnen kunnen kijken en hun eigen fouten en gevoelens kunnen erkennen. Vaak kennen ze die juist toe aan jou, projecteren heet dat. En dat gaat vaak best subtiel, zoals “Waarom ben je boos op me?”, wanneer ze zelf boos doen of “Hoe komt het dat je altijd zo fel tegen me bent?”. Je bent constant bezig met jezelf verdedigen, wat helemaal nergens voor nodig hoeft te zijn. En een verontschuldiging? Ho maar, dat zit er niet in. Ze verdraaien alles in hun voordeel en hoe veel je ook discussieert, je komt toch niet verder. Vaak doen ze ook nog alsof zij het slachtoffer zijn, en ben jij uiteindelijk degene die zich verontschuldigt.

Lees ook: Je bent niet de enige die onzeker is: dit is wat je eraan kunt doen

Ze zijn inconsequent

Het is elke keer weer spannend welke versie van de persoon je krijgt te zien. Vaak krijg je deze situatie: ze zijn chagrijnig, afstandelijk of een beetje gemeen, maar er is niet echt een duidelijke oorzaak. Wanneer je vraagt wat er is, zeggen ze ‘niks’ ook al zie je dat er iets is. Vervolgens doe je er alles aan om diegene weer blij te maken – tevergeefs. Maar je doet van alles voor ze. Niet gek dus dat het elke keer weer opnieuw gebeurt: ze manipuleren je wederom.

Ze zijn niet geïnteresseerd in jou en wat je doet, steunen je niet en geven ronduit niks om je

Daar komt het eigenlijk wel op neer. Sterker nog, als het niet over hen gaat, is het eigenlijk niet interessant.

Vraag dit jezelf af:

  • Wat zegt m’n instinct? Als iets mis voelt, is dat vaak ook zo.
  • Hoe reageren ze op positief nieuws en andermans prestaties?
  • Geven ze zichzelf of anderen de schuld van gebeurtenissen?
  • Kijk goed en objectief naar de motivatie van de persoon, waarom doen ze iets?
  • Reageren ze positief en helpen ze mensen die proberen te leren?
  • Hoe gedragen ze zich tegenover obers, serveersters, mensen achter de kassa etc.?
  • Hoe gedragen ze zich in een groep?
  • Vervullen ze beloftes?
  • Wellicht de belangrijkste: Hoe voel je je in hun bijzijn? Blij? Gekoesterd? Energiek? Veilig? Vermoeid? Futloos? Verward? Verdrietig? Oncomfortabel?

Hoe ga je om met zo iemand?

Het liefste snijd je een persoon die een negatieve invloed heeft gewoon uit je leven. Weg ermee, het maakt je leven er absoluut niet beter op. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een familielid of een collega. Bij deze wat tips om ermee om te gaan.

Stel grenzen en weet wanneer het genoeg is geweest. De enige manier om uit een negatieve spiraal te komen, is door duidelijke grenzen voor jezelf op te stellen en afstand te nemen wanneer die grenzen overschreden worden. Vergelijk het met rokers: je blijft ook niet constant in de rook hangen als je je er niet prettig bij voelt.

Erken dat niet iedereen jouw tijd waard is. Wees de verstandigste en gun de persoon zo min mogelijk van je tijd. Je hoeft niet iedereen te vriend te houden, zeker zo’n persoon niet. Investeer je tijd liever in de mensen die wel goed voor je zijn.

Lees ook: Waarom je steeds minder – maar betere – vriendenschappen krijgt, naarmate je ouder wordt

Herken je emoties. Om emotioneel afstand te houden is het belangrijk dat je ze eerst herkent. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer te herkennen wanneer je boos of geïrriteerd wordt, en leer met die emoties omgaan, zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden.

Zeg waar het op staat. Omdat giftige mensen vaak liegen, hun fouten niet erkennen of projecteren, helpt het voor jezelf om gewoon te zeggen als je iets anders ziet of niet accepteert. Wijs ze erop als ze iets fout doen, en accepteer geen gezever.

Zoek naar oplossingen, in plaats van problemen. Giftige mensen geven van alles de schuld en zoeken het probleem. Wees het tegenovergestelde: zoek naar oplossingen. Zo haal je de kracht van de negatieve invloed weg.

Weet dat je het goede leven verdient. Goed over jezelf voelen komt niet van de mening van anderen. Een giftig persoon probeert jou onderuit te halen, maar dat laat jij niet toe.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.

Dit artikel werd al 62 keer gedeeld.