Unsplash

De vraag die veel mensen op dit moment bezig houdt: Hoor jij Yanny of Laurel?

Kun jij je nog de discussie herinneren over de blauw-zwarte of goud-witte jurk? Mensen werden het maar niet eens. Naar aanleiding van een kort geluidsfragment is er nu weer een nieuwe discussie gaande. Zeg eens: als jij naar onderstaand geluidsfragment luistert, hoor jij dan Laurel of Yanny? Het is een vraag die het internet sinds kort weer bezighoudt.

Het grappige aan dit fragment is dat er geen goed of fout is. Het heeft gewoon alles te maken met perceptie. Beide namen zijn namelijk te horen, alleen verschilt het dus per persoon wat je brein ervan maakt. Net zoals dat de één iets totaal anders ziet dan een ander bij psychologische plaatjes met meerdere vormen.

Anderen lazen ook: Waarom willen we de dingen die niet mogen juíst doen?

In het geval van Laurel en Yanny wordt gezegd dat ook leeftijd een rol kan spelen. Ik en mijn collega’s namen de proef op de som. Wat bleek? De jongere collega’s hoorden Yanny. En de oudere collega’s riepen meteen dat ze Laurel hoorden.

Dat de jonkies onder ons Yanny hoorden heeft alles te maken met het feit dat de klank van dat woord een hogere frequentie heeft. Tenminste, dat zeggen verschillende media. Naarmate je ouder wordt, gaat het bereik van je gehoor achteruit. En dat zou de reden zijn dat zij Laurel horen.

Fascinerend vind ik het!