Pexels

De voordelen van tegen jezelf praten

Ben je wel eens betrapt terwijl je tegen jezelf aan ’t praten bent? Niet murmelen, niet enkel je lippen bewegen, maar gewoon hardop een vol gesprek voeren met jezelf? Waarom is dat zo beschamend? Waarom lijkt het alsof je aan het hallucineren bent voor anderen? Want iedereen doet ‘t. Iedereen praat tegen zichzelf. Het lijkt wel normaal, dus zou het ook gezond zijn?

Voordeel 1: Je controleert jezelf

Je praat heel de tijd tegen jezelf. Het zijn soms simpele dingen als jezelf afvragen waar je je sleutels hebt gelaten of uitvogelen hoe laat je de wekker moet zetten. Maar diepe gesprekken met jezelf zijn stiekem heel belangrijk. Gesprekken met enkel je gedachten als conversatiepartner heb je vaker dan je had verwacht, want dit is een manier om je geest scherp te houden en jezelf onder controle te houden. Je organiseert je gedachten, verstevigt herinneringen en zet je emoties op een rijtje. Het gaat eigenlijk redelijk vanzelf, en dat is helemaal goed.

Maar waarom dan dat hardop praten? Onze gedachten zijn toch prima ‘gesprekspartners’ zou je zeggen? Ik vind het in ieder geval altijd wel gezellig. Maar het heeft, net als veel andere dingen, te maken met onze vreemde mensenbreinen. Het begint in onze peutertijd, wanneer we grote stappen maken in onze taalverwerving. Als een peuter richting iets erg warms loopt, zegt hij of zij “heet!” en loopt weg. Op deze manier zegt hij hardop wat iets is om zijn acties te controleren.

Dit blijft als we ouder worden.

Bij mensen zit er namelijk een deel in de hersenen dat altijd ‘aangaat’ als we een taak moeten doen. In een studie met apen zagen we wel dat mensen het anders kunnen. Apen kunnen namelijk niet praten (duh), dus zij activeren een specifiek deel van de hersenen dat te maken heeft met de taak. Als mensen stoppen met tegen zichzelf praten, zowel in zichzelf als hardop, doen ze ongeveer hetzelfde. In het onderzoek lieten ze mensen geluiden maken (blablabla) terwijl ze taken doen. Omdat ze niet tegen zichzelf kunnen praten, deden mensen net als apen en werd een specifiek deel in de hersenen geactiveerd. Het laat zien dat we wel anders kunnen, maar dat we het prettig vinden om tegen onszelf te praten als we iets doen. Zo prettig dat we dit prefereren en dat praten tegen onszelf een soort standaardinstelling is voor onze hersenen.

Voordeel 2: Het zorgt ervoor dat je aan de juiste dingen denkt

Soms heeft het ook vervelende gevolgen dat dit echt de standaardinstellingen zijn. Heb je wel eens midden in de nacht wakker gelegen omdat je niet kan ophouden met denken? Elke poging die je doet om op te houden met jezelf wakker praten maakt het nog erger. Gelukkig kunnen we het wel beïnvloeden. Het lijkt erop dat als je je ergens op focust met een doel, bijvoorbeeld een boek lezen, dat onze hersenen zich ontspannen en je innerlijke gesprek stil ligt. Mensen met angststoornissen of depressie activeren deze ‘random’ gedachten veel sneller, blijkt uit onderzoek.

Het laat zien hoe onze psychische gezondheid afhankelijk is van relevante gedachten activeren en de irrelevante uit te filteren. Weg met de mentale ruis. Daar is dat gesprek met jezelf dus ook voor. Heel logisch dus dat mensen met een depressie vaak aangeraden wordt om mindfulness te proberen. Op deze manier leer je jezelf om gedachten als het ware op te schonen en stress te verminderen.

Voordeel 3: Hardop het innerlijke gesprek uitspreken versterkt de voordelen nog verder

We weten dus nu dat je innerlijke gesprek ervoor zorgt dat je je gedachten kunt organiseren en zo je gedrag beter kan controleren. We weten dat je innerlijke gesprek de juiste gedachten voorop probeert te zetten. Maar wat is dan het nut van het hardop uitspreken? Waarom houden we het niet gewoon voor onszelf. Het blijkt dus uit onderzoek dat hardop tegen jezelf praten deze controle over jezelf versterkt. Dat je nog beter een taak kan doen als je het hardop uitspreekt. Het verklaart bijvoorbeeld waarom tennissers altijd tegen zichzelf dingen roepen als: “Kom op!

Simpelweg jezelf horen verbetert je zelfcontrole. Auditieve commando’s werken gewoon veel beter.

Wij mensen zijn heel goed in onszelf instructies geven en wanneer we deze hardop uitspreken, werkt het nog veel beter.

Ik zeg ’t gewoon: je bent heel slim als je hardop tegen jezelf praat

Als je al die onderzoeken naast elkaar legt, laat dit zien dat hardop tegen jezelf praten wellicht een teken is van goede cognitieve functies – intelligentie -, volgens neuropsycholoog Paloma Mari-Beffa. De volgende keer dat je betrapt wordt op tegen jezelf praten, moet je dus gewoon zeggen dat je heel slim bent. Een genie dat alles er aan doet om zoveel mogelijk uit zijn of haar brein te halen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.