Unsplash

De ongemakkelijke etiquette van het begroeten: zoen je één, twee of drie keer?

Verjaardagen, borrels, bruiloften en zelfs begrafenissen hebben één ding met elkaar gemeen. De ongemakkelijke begroeting. Je kent het wel: je komt op een verjaardag en er staat een hele schare aan tantes, achternichten, buren en kennissen klaar om begroet te worden. En dan begint het denkwerk, want ga je één, twee of drie zoenen geven? Of ga je voor de veilige handdruk, knuffel of de high-five. Welkom bij de etiquette van de begroeting.

Ik zelf heb voor elke persoon en gelegenheid mijn eigen begroeting. Zo gaf ik normaal alleen familie één zoen. De rest kon rekenen op drie dikke smakkerds. Maar naarmate ik ging studeren werd ik geacht om iedereen in de ruimte te belonen met één zoen. Inmiddels zijn dus ook kennissen, verre vrienden en vrienden van vrienden toegetreden tot het één zoen gebied. Maar zodra ik mij in het weekend naar mijn ouderlijk huis begeef vergeet ik soms dat daar de rollen zijn omgedraaid. Hier moet je vrienden, familie én kennissen juist weer drie zoenen geven. Vaak haal ik dit compleet door elkaar en sta ik gênant te stuntelen. Het gevolg: hoofden die tegen elkaar aanstoten en armen die verstrengeld raken. Mannen lijken dit probleem echter nooit te hebben: ze geven elkaar een ferme handdruk en klaar is kees. Fijn.

De zoenbutton

Het lijkt mij heerlijk als er een soort van handboek was waarin de etiquette van het begroeten stond. Iedereen zou dit boek verplicht moeten lezen op de basisschool en alle ongemakkelijke situaties zouden van de baan zijn. Ik ben niet de enige die droomt van een leven zonder deze ongemakkelijkheid. Ook psycholoog Dolp Kohnstamm irriteerde zich mateloos aan dit ritueel. Hij ontwikkelde de ‘zoenbutton’, een button waarop je precies staat hoe vaak je iemand zoent. Lijkt me persoonlijk handig, maar als je als enige zo’n button draagt is dat ook wel weer ongemakkelijk.

Wie, wat, waar, hoe

En of het allemaal nog niet lastig genoeg is, verschilt de etiquette ook nog eens per land. Fransen staan erom bekend om altijd een vluchtige kus te geven. Onze Oosterburen geven elkaar twee zoenen, hetzelfde als in Italië en Spanje. In Griekenland moet je wel goed onthouden dat je de eerste zoen op de rechterwang geeft, gevolgd door een tweede zoen op links. We kunnen hier voorzichtig de conclusie uit trekken dat twee zoenen meer dan genoeg is. Ook Kohnstamm is van mening dat drie keer zoenen niets met hartelijkheid te maken heeft. En daar kan ik mij zeker in vinden. Het is gewoon net iets teveel van het goede. Etiquette-epexter Beatrijs Ritsema houdt het ook bij één kus, dat zorgt er namelijk voor dat je exclusief en aantrekkelijker bent volgens haar. Maar je kunt niet ineens stoppen met het geven van die drie smakkerds lijkt mij..

De allerbeste oplossing voor dit probleem is voor mij oogcontact en geduld. Zodra iemand je begint te kussen kijk je naar de richting van de ogen van de ander. Hierdoor kun je zien of hij door blijft kussen of het juist bij één zoen houdt. Je legt het ongemakkelijke moment dus gewoon in de handen van een ander. Niet meer jouw probleem! Dag!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.