Unsplash

De mentale kater: je kut voelen om alle beschamende dingen die je deed

Als je ’s ochtends na een avond flink zuipen wakker wordt met knallende koppijn, snap je ook wel dat die liters bier of wijn niet echt goed zijn voor je gezondheid. Maar inmiddels is het woensdag en ben je waarschijnlijk van plan het riedeltje komend weekend weer vrolijk over te doen. En dat terwijl jij je – naast het feit dat je lever niet meer van je houdt – dood schaamt. Heb je echt de hele avond met zo’n oude lul staan tongen? Heb je echt naar je ex geappt dat haar nieuwe vriend een eikel is? En heb je dat echt tegen je collega gezegd? Dat mijn vrienden, noem je dus de mentale kater. Naast de standaard lichamelijke redenen om te minderen, bestaan er ook een aantal mentale. Ook als je het niet erg vindt om je maaginhoud er ’s ochtends uit te gooien, zijn er een aantal redenen waarom je misschien beter op cola kunt overstappen halverwege de avond:

Je raakt niet meer de controle kwijt

Eén van de redenen dat we alcohol drinken is omdat het de remmingen wegneemt (daarom zeggen we ook altijd dat alcohol drinken ‘zo gezellig’ is). Maar als je te veel drinkt worden álle remmingen weggenomen en raak je de controle kwijt. Als je minder drinkt, zul je nooit meer ruzie zoeken om een niet aantoonbare reden. Je zult nooit meer denken dat je die sprong wel kunt maken (terwijl je dat eigenlijk niet kunt). En je zal nooit meer dingen zeggen of doen die je liever niet had willen zeggen. Dat brengt me op het volgende punt.

Lees ook: Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met alcohol drinken?

Geen schaamtegevoel meer

De mentale kater staat gelijk aan heel wat schaamte. Onderzoekers van de Amerikaanse University of Missouri hebben ontdekt dat je tijdens de avond wel bewust bent van de beschamende dingen die je doet, maar dat je hersenen geen signalen van schaamte meer doorgeven. Dronken mensen zijn zich niet minder bewust van de fouten die ze maken, het kan ze alleen op dat moment niet zoveel schelen.

Tot het de volgende ochtend is natuurlijk en jij je vaag wat dingen herinnert waarvan je hoopt dat ze maar een droom zijn geweest. Omdat de herinneringen een beetje wazig zijn, heb je het gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan, maar kun je het niet meer relativeren. En dat knaagt aan je. Zelfs nu denk ik nog wel eens met horror terug aan een moment vijf jaar geleden. Ik ben vast niet de enige. Toch? Please?

Lees ook: Waarom ik (bijna) geen alcohol drink en dat ook nooit heb gedaan

Je hebt de day after geen dipje meer omdat je dag compleet nutteloos is

Iedereen beleeft zijn kater anders natuurlijk, maar één ding is zeker: nutteloos is-ie zeker. Terwijl mijn vriend de hele dag probeert niet te kotsen, eet ik dus gerust twee zakken chips, een hamburger en een pizza (waardoor ik me een dik varken voel) terwijl we een serie kijken die we al zeven keer hebben gezien. Naast dat jij je lichamelijk een wrak voelt, heb je de ochtend erna ook vaak een mentaal dipje. Dat komt mede door de schaamte van alles wat je eruit hebt gefloept (of schuldgevoelens), maar ook omdat je dag erna eigenlijk compleet nutteloos is. Bedenk maar eens wat je allemaal wel niet kunt doen in een weekend als je om tien uur fris en fruitig naast je bed staat.

Herkenbaar? Vaak weet je wel wanneer je eigenlijk maar beter zou kunnen overstappen op cola, maar negeer je je intuïtie (het kleine beetje dat nog over is tenminste) compleet. Misschien toch een idee om daar wél naar te luisteren… 😉