Foto: Unsplash

De absolute dont’s van overanalyseren op WhatsApp

Je was door het dolle heen toen je crush je eindelijk appte. Nu, een paar dagen later, is je stemming helemaal omgeslagen. Je bent van een piek in een dal van onzekerheid en stress gestort. Niet omdat jullie date niet leuk was – integendeel. Nee, eigenlijk alleen maar omdat hij niet zo goed is in appen. Of hij nu bijna niets stuurt of je juist wel iedere dag appt: jij overanalyseert non-stop. Onbewust boor je met al dat invullen alle positiviteit de grond in en gaat je hoofd al uit van een dikke afwijzing van zijn kant, zonder dat daar aanwijzingen voor zijn – die heb je zelf gecreëerd. Hoe voorkom je dat?

First things first. Want als je iets overanalyseert, wat doe je dan eigenlijk precies? Nou, als het dus bijvoorbeeld gaat om appen met je kersverse lover: dat je alle berichtjes die je (niet) krijgt uitpluist en er meer achter gaat zoeken dan er daadwerkelijk is. Iedereen doet het weleens, denk ik. Vooral als je ergens al onzeker over bent en je bang bent iets fout te doen, of omdat je je kwetsbaar voelt. En, zo blijkt uit onderzoek, als je het gevoel hebt dat je de controle over iets (of iemand) gaat verliezen. Het gekke is, en dat weet ook iedereen: overanalyseren is allesbehalve goed. Je komt in een spiraal van negativiteit terecht die je alleen maar verder onderuit haalt. Het kan je tegenhouden bepaalde dingen te doen of te zeggen, het zorgt voor stress, maakt je onzeker én trekt alle spontaniteit uit je. Dit zijn de absolute overanalyseer-don’ts tijdens appgesprekken met je crush.

Je druk maken om zijn reactiesnelheid

Hij reageert niet, al een paar uur niet nu. Je krijgt er buikpijn van. Je analyseert ie-de-re zin die je hebt getypt en ontleedt de date van gisteren van begin tot eind. Er moét wel iets mis zijn, toch? Oké, haal diep adem, neem een stap terug en denk helder na. Er zijn honderden redenen waarom-ie dat berichtje niet meteen beantwoordt. Misschien bakt hij wel een taart en zitten zijn handen onder het deeg. Misschien zit hij in de trein met nog maar drie procent batterij. Of zit hij al even in een belangrijke meeting.

Dat hij niet reageert heeft waarschijnlijk niets met jou te maken. Door dat wel te blijven denken maak je jezelf alleen maar heel ongelukkig, zonder dat je daar een echte reden toe hebt. Ben liever tevreden met wat hij wél appt: dat is veel belangrijker dan hoe vaak hij appt. Blijf je toch hangen in je overanalyseer-bubbel? Wacht niet maar zoek afleiding en zet lekker je blauwe vinkjes uit, dat geeft je hoofd hoe dan ook een beetje rust. 

Twijfelen omdat hij heel weinig appt

Jullie date was zo fijn, maar waarom is hij dan nu zo stil op de app? Is hij niet zo’n digitale prater of heeft-ie gewoon geen interesse meer? Heel makkelijk om van dat laatste uit te gaan, maar veel waarschijnlijker is het dat het gewoon niet zo’n enorme apper is. Dat jij het liefst de hele dag met je neus in je telefoonschermpje zit wil niet zeggen dat hij dat ook doet.

Misschien is hij verlegen. Vindt hij initiatief nemen nog moeilijk. Of appt hij gewoon graag met een duidelijk doel en heeft-ie niet zoveel zin om te appen, behalve als het gaat om praktische dingen. En dat is oké, als hij de volgende keer dat jullie afspreken maar wel lekker spraakzaam is. Lastig? Onthoud dit: je hebt ook types die heel uitgebreid en fanatiek appen – ze flirten erop los en maken non-stop gevatte opmerkingen, waardoor jouw verwachtingen torenhoog liggen. Maar in real life komt het niet tot een zinnig gesprek. Dat is pas een anticlimax. 

Invullen dat zijn berichtjes kortaf en afstandelijk zijn

Ook dat is heel makkelijk. En nog makkelijker is het om daarna in een soort flow terecht te komen waarin je ieder berichtje gaat zien als kortaf, bot, droog en afstandelijk. Zo van: “Zie je, nu doet hij het wéér. Hij vindt me gewoon niet leuk genoeg”. Merk je dat je in zo’n flow zit? Zorg dan dat je er zo snel mogelijk weer uit komt. Want je verpest het daarmee niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. Je zult namelijk onbewust anders gaan reageren en daarmee kan je het gevoel geven dat je continu bevestiging nodig hebt, of dat je vet geïrriteerd bent. Of onzeker, als je gaat een paar keer gaat vragen ‘of er iets is’. Niet doen.

Een berichtje anders interpreteren dan dat het er staat

Misschien zegt hij nee, maar bedoelt hij eigenlijk ja. Of zegt hij dat hij gisterenavond leuk vond, maar vindt hij het eigenlijk wel meevallen. Of typt hij dat hij best wil afspreken, maar doet hij dat vooral om jou te pleasen. Iedereen heeft dit soort gedachtes weleens gehad, denk ik. Tuurlijk mag je best eens nadenken over hoe hij iets precies bedoelt, maar sla er niet in door. Ga maar gewoon uit van wat er staat. Dat-ie expres onduidelijk doet of een spelletje speelt? Vrouwen zijn daar een stuk beter in dan mannen – die zijn daar niet zo mee bezig.

Nadenken over wat zijn smileys kunnen betekenen

Een middelvinger? Een duimpje omhoog? Een hartje? Dat zijn duidelijke signalen. Weet je meteen waar je aan toe bent. Maar een easy knipoog? Een typisch voorbeeld van een vrij inhoudsloze emoji die plotseling iets van waarde krijgt je crush ‘m stuurt. Is dat heel droogjes bedoelt, of juist flirterig? En hoe zit het dan met het typen (met dubbele punt en een haakje) in plaats van een echte 🙂 ? Mijn advies: stel jezelf die vragen niet te vaak. Het is een invulwerkje en van invullen komt vaak buikpijn.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.