Pexels

Bioscoop etiquette 101: zorg dat je niet zo irritant bent bij een filmpje

Al jaaaren ga ik iedere vrijdag met een maat naar de bioscoop. Ik kom daar gewoon om op m’n gemak een van de nieuwste films te kijken met een koud biertje in m’n hand. Maar sommigen moeten het toch altijd verpesten. Verrassend genoeg is er altijd wel één iemand die het bloed onder m’n nagels vandaan haalt. Gek toch, aangezien je in het donker naar een lichtgevend scherm zit te kijken. Nou, ze weten het toch te presteren. Daarom geef ik hier wat tips zodat iedereen weet wat er zo irritant is voor de gemiddelde bioscoopganger. Een soort etiquette voor de bioscoop zodat we het voor iedereen een stuk prettiger kunnen maken.

1.Kom op tijd

Natuurlijk lukt dit niet altijd, dat begrijp ik ook wel. Maar dat maakt het niet minder vervelend als mensen te laat binnen komen. Iedereen zit helemaal klaar voor de film, en plots komt iemand binnen gestrompeld, struikelt over tien stoelen en valt wat mensen lastig om op zijn of haar plek te komen. Net als bij andere afspraken, kom ook hier gewoon op tijd.

2. Ga op de plek zitten die op je kaartje staat

In de meeste bioscopen staat er een stoelnummer op je kaartje. Die staan erop zodat iedereen een toegewezen stoel heeft. Bespaar je de schaamte en ga niet op de verkeerde stoel zitten, zodat iemand naar je toekomt om je erop te wijzen dat het zijn of haar stoel is. Als je een betere plaats wil, dan moet je reserveren. Logisch toch?

Staat er geen stoelnummer op je stoel? Dan geef ik je een tip: als de zaal relatief leeg is, ga dan niet naast iemand anders zitten. Ik bedoel, ik hou wel van gezelligheid, maar het is wel een beetje creepy.

3. Leg je telefoon weg

Als ik in het donker zit in de bioscoop, wil ik maar één lichtgevend scherm zien. En dat is dus niet je telefoon. Zo simpel is het. Als je graag met je telefoon wil kloten, ga dan thuis op de bank zitten. Betaal je daar nou dertien euro voor?

4. Houd gewoon je mond

Gezellig toch, met je vriendinnen die je al weeeken niet hebt gezien naar de bios. Maar de rode stoeltjes zijn geen goede plek om bij te kletsen. Doe dit ergens anders. Ik zou het erg waarderen als je je mond dicht houdt tijdens de film. Ik probeer iets te volgen. Moet je echt even iets kwijt, gebruik dan je fluisterstem. Die heeft God je gegeven voor een reden.

Dat betekent dus ook dat je niet tegen het scherm hoeft te praten. Ik snap dat je niet wil dat die doos in die horrorfilm in haar eentje de deur open gaat doen. Jammere is dat ze je niet hoort. Ik wel.

5. Realiseer dat je in het openbaar bent, ook al is het donker

Tijd voor een true story: enkele maanden terug zat er een gast een paar stoelen van mij vandaan die het meest belachelijke deed wat ik ooit in de bioscoop heb gezien. Hij haalde twee glazen uit zijn tas met een grote fles whiskey. Vervolgens trok hij zijn schoenen én zijn sokken uit, en ging doodleuk uit een bakje filet americain eten. Ik dacht dat ik gek werd. Dit is dan een uiterste, maar mijn punt is gemaakt: ook al zit je in het donker, gedraag je.

6. Houd rekening met de persoon naast je

De stoeltjes in de bioscoop zitten aan elkaar vast. Ik weet het, shocking. Dat betekent dus dat als jij heel de film beweegt ‘omdat je maar niet lekker kan zitten’, ik dat ook voel. Dat betekent dus ook dat we dezelfde armleuning delen. Dat betekent dus ook dat ik je niet hoef aan te raken. Duidelijk?

7. Daters: de bioscoopzaal is niet hetzelfde als Netflixen op je bed

Daten in de bioscoop is niet meer dan logisch. Daar mag je je ook gerust naar gedragen. Handje vasthouden, voetjes in elkaar wikkelen, misschien een klein kusje: allemaal prima. Maar wanneer ik het gesmak van tongworstelen achter me hoor, word ik gek. En de hele zaal met mij.

8. Ga niet klappen

Het zou toch mooi zijn als de regisseur je kon horen klappen. Maar helaas is de regisseur er niet bij. De acteurs ook niet. Enkel een levenloos, lichtgevend scherm dat, als het kon voelen, ongemakkelijk terug staart naar je geklap. Als je graag wil dat de regisseur weet dat je zijn of haar film waardeert, stuur een tweetje.

9. Ruim op na afloop

Dit is waarschijnlijk mijn grootste irritatie. Wanneer je na afloop naar de uitgang loopt en bergen popcorn, lege flesjes en plastic zakken door de gangen verspreid ziet liggen. Het is ronduit schandalig. Alsof je plots het recht hebt om er een rotzooi van te maken ‘omdat het toch wel wordt opgeruimd’. Wees fatsoenlijk en ruim je troep op. Heeft je moeder je zo opgevoed?

Misschien ben ik een zeikerd…

Maar waarschijnlijk zijn veel mensen het mij eens. Je kunt waarschijnlijk zelf nog honderden dingen bedenken die het bioscoopbezoekje plezanter kan maken. Maar als we met deze negen regels beginnen, zijn we al een heel eind.

En omdat ik een cynische klootzak ben, heb ik nog veel meer voornemens voor ons allemaal. ¯\_(ツ)_/¯