Ben je een held als je iets moeilijks probeert, maar niet bereikt?

Stel: je zwoegt keihard op het vwo, maar moet toch terug naar de havo. Je traint als een malle voor een marathon, maar haalt de finish niet. Je doet echt je stinkende best om dat tentamen te halen, maar haalt het keer op keer niet. Heb je dan gefaald of ben je een held?

Keihard gefaald

Oké, feit is dat je je doel niet haalt. Zwart-wit gezien heb je dus keihard gefaald. Je had een doel voor ogen, maar haalde het niet. Je gaat aan jezelf twijfelen: heb je er echt wel alles aan gedaan om je doel te bereiken? Had je niet nóg meer je best kunnen doen? Had je je focus moeten verleggen? Had je het anders aan moeten pakken? Wat als?!

Wie niet waagt, wie niet wint

Tja, daar zul je nooit achter komen. Wat je wél weet, is dat je het lef had om het op z’n minst te proberen. Als je niets doet, bereik je je doel sowieso niet! Jij durfde het aan om uit je comfortzone te stappen en ervoor te gaan. Je hebt gedurfd je neus te stoten en waarschijnlijk heb je van je tegenslagen ook heel veel geleerd. Wie niet waagt, wie niet wint. Jij hebt het wel gewaagd!

Onderweg zijn is ook een prestatie

Neem als voorbeeld zwemmer Maarten van der Weijden. Hij stelde zichzelf als doel om de Elfstedentocht te zwemmen, om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Hij zwom 55 uur lang, maar haalde de finish niet. Hij zwom 163 km, een enorme prestatie! Maar het waren niet de 200 km die hij voor ogen had. Toch werd hij als held onthaald en geëerd.

Lees ook: Held redt veel levens door een zelfmoordterrorist te knuffelen

Waarom? Hij had zijn doel toch niet gehaald? Nee, dat klopt. Maar we snappen allemaal dat het ontzettend knap is wat hij heeft gedaan. Hij heeft echt een geweldige prestatie geleverd en ondanks dat hij zijn doel niet heeft gehaald, heeft hij het wel geprobeerd. Hij was vooraf niet bang om te falen en hij heeft er echt alles aan gedaan om door te gaan, maar hij heeft het niet gered. Voor ons is hij toch een held. Hij had namelijk ook vooraf kunnen denken: dit is gekkenwerk, ik begin er niet aan. Maar nee, hij waagde de sprong. Hij is die uitdaging aangegaan, was onderweg en dat is al meer dan niet aan de start verschijnen.

Meer dan je best kun je niet doen

Hoeveel mensen zouden niet eens aan de start durven staan van zo’n monstertocht? Hoeveel mensen zouden niet eens proberen het vwo te halen, maar direct op havo beginnen? Hoeveel mensen blijven gewoon voor een baas werken, omdat ze niet het lef hebben om voor zichzelf te beginnen? Hoeveel mensen leren maar gewoon niet voor een moeilijk tentamen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze het toch niet halen. Als jij het lef hebt om het in ieder geval te proberen, vind ik jou al een held! Meer dan je best kun je niet doen, maar minder dan je best wel. Dus als jij je stinkende best doet en je doel niet bereikt, ben je in mijn ogen toch echt een held!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.

Dit artikel werd al 22 keer gedeeld.