ASMR – dit moet je weten over deze trend

‘’Als je het raar vindt kun je deze video altijd weg klikken, maar als je lekker tot rust wilt komen blijf dan vooral kijken’’, fluistert Mascha van het beroemde YouTube-kanaal beautygloss tegen haar volgers in een video. Vervolgens pakt ze een kerstslinger die ze zachtjes door haar handen laat glijden gevolgd door een knisperend zakje nepsneeuw. Liefhebbers vinden deze geluiden heerlijk ontspannen. Maar wie nog nooit van ASMR heeft gehoord weet niet wat hem/haar overkomt. What the fuck is ASMR?

Het hele internet staat vol met ASMR-filmpjes waarbij mensen fluisteren, met hun nagels op een tafel tikken of graaien in een bakje kralen. Ik lijk deze trend even helemaal gemist te hebben, maar op YouTube wordt er zelfs meer gezocht op ASMR dan op de woorden ‘Candy’ of ‘Chocolade’. De afkorting ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Onder deze grote verzamelnaam vallen de fluisterende video’s maar ook – anders dan velen denken – het gevoel dat je krijgt. Volgens veel mensen is het te vergelijken met een tintelend gevoel door je hele lichaam. Een soort kippenvel in je hoofd.

Door de ASMR-video’s met een koptelefoon te bekijken komt het geluid beter binnen. 

De magische vier

Liefhebbers gebruiken het om te ontspannen, stress te verminderen en om beter in slaap te komen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf behoorlijk kriebelig word van de fluisterfilmpjes. En dat kan. Niet iedereen is ‘vatbaar’ voor het tintelende ASMR-gevoel. De video’s zijn ook niet de enige manier om ASMR op te wekken. Het opwekken van het gevoel is onder te verdelen in vier verschillende categorieën:

  1. Visueel: Iemand maakt rustige repetitieve handelingen met zijn handen
  2. Auditief: Iemand fluistert, blaast, knispert, markeert of maakt schoon
  3. Tast: Iemand streelt je of kamt je haren
  4. Een combinatie van het bovenstaande.

Ook Merel (23) is fan: ‘’Het is het aller chillste gevoel ter wereld. Als ik verdrietig ben of stress heb verdwijnt dit helemaal en het voelt als de fijnste plek ter wereld. Ik kan het gevoel helaas niet opwekken met video’s. Ik krijg het alleen op momenten dat ik het niet verwacht. Als ik bijvoorbeeld in de bibliotheek zit en iemand achter mij schoonmaakt. Of als iemand met een afwasborstel over een bord gaat.’’

Hoe kan dat?

Fijn voor je Merel. Maar hoe kan iemand in hemelsnaam in trans raken door een afwasborstel? Dit komt door hormonale processen in het lichaam. Bij ASMR komen de hormonen endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine vrij. Oftewel: stofjes die je gelukkig, ontspannen, vrolijk en slaperig maken. Al die hormonen bij elkaar opgeteld zorgen voor dat fijne gevoel.

Braingasm

Het ASMR-gevoel wordt daarom ook wel een braingasm genoemd. Het is zo’n fijn gevoel dat het een heel klein beetje overeenkomt met een orgasme. Toch heeft het niet met seks of andere seksuele handelingen te maken. Merel: ‘’Je hebt wel even een moment dat je helemaal aan niks denkt en extreem relaxed bent, maar die tinteling is heel anders. Je kan het vergelijken met het gevoel wanneer iemand je haar invlecht. Een fijn gevoel, maar totaal niets seksueels.’’

Ben jij na dit artikel nieuwsgierig geworden en sta je te trappelen om het ASMR-gevoel te krijgen? Tik dan eens ASMR in op YouTube of bekijk kanalen van Calming Escape, Heather Feather of WhispersRed. Wellicht ben jij dan na dit artikel een fervent ASMR-er of heb je – zoals ik – het gevoel dat je iets heel fijns misloopt.