Marlot Rinkel

Alleen naar een concert gaan: chill of ongemakkelijk?

Sommige dingen in het leven zijn gewoon ongelofelijk chill om in je eentje te doen. Zo ben ik er al achter dat ik het heerlijk vind om alleen te reizen, alleen te winkelen, alleen naar musea te gaan en ondervond ik laatst dat ik ook heel erg kan chillen wanneer ik in m’n solo bij een concert sta.

Anderen lazen ook: Waarom in je up naar een museum gaan eigenlijk heel chill is

Het was een donderdagavond. De avond dat mijn weekend begint. Mijn besties hadden al plannen en ik besloot last-minute dat ik naar het concert van een van mijn favoriete bands wilde gaan. Toen heerste de vraag ‘ga ik alleen, of ga ik niet?’. In het kader van ‘meer spontane dingen doen’, wat een voornemen is voor de rest van mijn leven, besloot ik om niet te veel na te denken en gewoon te gaan.

De eerste vijf minuten zijn zeker wel ongemakkelijk

Toen ik een halfuur te laat binnenkwam, ervan uitgaande dat het concert al was begonnen, bleek dat er nog geen vijftien mensen in de zaal waren. Dat was dat best ongemakkelijk. Ik besloot een bierie te halen en dook in mijn telefoon om mijn vrienden op de hoogte te brengen van deze awkwardness.

Heel even ga je denken dat iedereen naar je kijkt en je raar vindt omdat je alleen bent. Maar, zoals met eigenlijk alles in het leven, kun je een situatie als deze zo ongemakkelijk maken als je zelf wilt. Wanneer het je geen ene moer kan schelen wat anderen van je denken is er niks aan de hand. Daarnaast kwam ik er snel achter dat iedereen veel te druk is met zichzelf, foto’s aan het uploaden zijn op Insta en met het geschreeuw van hun concertpartner dat ze moeten aanhoren (daar had ik gelukkig geen last van). Ze zien je geeneens en dat is top.

Anderen lazen ook: Waarom het zo fijn is om alleen dingen te ondernemen

Je kunt deze situatie aan

Er komt een moment dat je je echt wel op je gemak voelt in je up. Je gaat een beetje meebouncen met het voorprogramma en kunt ongegeneerd naar mensen kijken (dit is een van mijn favoriete bezigheden). Het maakt niet uit of ik nou in een koffiezaak zit met een amazing artistic soja latte in mijn hand, of dat ik in da club m’n danstechnieken sta te oefenen. Bij een concert is het behoorlijk grappig om te observeren hoe de mensen om je heen opgaan in de muziek (al headbangend of heel excentriek dansend). Je kunt er zelfs een beetje om lachen, zij zullen toch niet door hebben dat je hen uitlacht.

Je maakt nieuwe vrienden (of juist niet)

Als je als vrouw zijnde een tijdje in je eentje staat mee te bewegen op de muziek, kun je daar gif op innemen dat iemand (een man) tegen je gaat praten. Je kunt samen meezingen met de muziek, dansen, af en toe een beetje knipogen en laten blijken hoe fantastische je deze band wel niet vindt. Binnen no time heb jij een nummertje op zak of ga je met deze vreemde snuiter met ongelofelijk goede muzieksmaak mee naar huis. Kortom in je eentje naar een concert is een goede spot om te jagen op het andere geslacht.

Nu ben ik niet zo’n sociaal persoon en ga ik ook niet naar een concert om vrienden te maken (toen ik werd aangesproken vluchtte ik na een korte ‘haha’ naar de andere kant van de zaal) maar voor de muziek. En het mooie is, het mag en kan allemaal want je bent toch alleen.

Bij het dankwoord rende ik naar de garderobe en stond als een van de eersten buiten. Een concert in je eentje is niet ongemakkelijk. Het is vooral heel erg chill aangezien je met niemand rekening hoeft te houden.