Avalon Boots

7 voordelen die jou ervan overtuigen een hond te nemen

Een paar weken geleden kwam mijn vriend thuis met een puppy als verrassing. Al was het niet helemáál een verrassing: ik ken hem iets langer dan vandaag en wist eigenlijk wel dat-ie het hondje van zijn ouders mee zou nemen richting Amsterdam. Ik was er in het begin nogal sceptisch over, maar toen ik dat koppie zag was ik natuurlijk in één klap verliefd. Wel wilde ik eerst nog even afwachten hoe het zou gaan met de oude kat die al bij ons thuis woonde (Milo, 17 jaar). Het was even schrikken (voor beide) en ze moeten nog aan elkaar wennen, maar ze hebben allebei hun eigen plek in huis en dat gaat goed. Inmiddels is puppy Sjaakie niet meer weg te denken. En weet je? Een hond hebben brengt ook behoorlijk wat voordelen met zich mee.

In eerste instantie denk je misschien: een hond is onhandig, je moet ook naar buiten als het regent, je moet poep oprapen en je kunt niet meer zomaar weg. Goed, een aantal dingen zijn waar. Ik ruim de poep natuurlijk netjes op, ga ook naar buiten als het regent – volledig ingepakt in regenjas. Maar daar valt heel goed mee te leven en het weegt zeker niet op tegen de voordelen. Nog niet overtuigd?

Je komt veel vaker buiten

Ik kwam toch vrij veel buiten, ik moet tenslotte naar kantoor fietsen en boodschappen halen. Maar ik zeg wel eerlijk: als ik een brakke dag had, dan was alleen het idee al om drie trappen af en weer op te moeten om boodschappen te halen verschrikkelijk. Inmiddels kan ik daar niet meer onderuit komen. Weer of geen weer, brak of niet: ik móet nu wel naar buiten. En dat is eigenlijk hartstikke lekker. Want een frisse neus halen kan wonderen doen, misschien wel juist als je brak bent. 😉

Je wandelt meer

Dat is vrij logisch misschien hè? Ik vond het altijd al lekker om een stukje te wandelen, maar kon me nogal doelloos voelen om ‘even een blokje om te gaan’. Dat gevoel heb ik nu niet meer. Daarnaast is het eigenlijk heerlijk om net iets eerder je bed uit te moeten om direct naar buiten te gaan. Zo weet je meteen wat voor weer het die dag is en kun je je daarnaar kleden.

Lees ook: Wandelen is beter voor je dan je zou denken: de voordelen op een rij

Je bent verplicht om even je hoofd leeg te maken

Als ik ga wandelen, laat ik mijn telefoon meestal thuis. En zo ben je dus verplicht om echt even in het moment te zijn. Voor mij werkt dit heel goed om mijn gedachten even te ordenen en mijn hoofd helemaal leeg te maken.

Van schoothondje naar zandhondje

A post shared by Avalon (@avalon_b) on

Je hebt meer contact met mensen

Nadat we Sjaakie hadden, kwam ik erachter dat ik in buurt woon waar gigantisch veel mensen een hond hebben. Eerder was dit me nog nooit opgevallen. En het is een ongeschreven regel om als hondeneigenaar andere eigenaren te groeten (of soms groet je alleen de hond, ook goed). Sommige mensen zijn héél blij om eindelijk eens aanspraak te hebben. En daar krijg je dan ook direct hun hele levensverhaal van te horen. Hartstikke gezellig.

Het is een goede ijsbreker

Toen ik onlangs op een borrel was en de pup maar gewoon had meegenomen, kwam ik erachter dat dit eigenlijk een onwijs goede strategie is. Ik vind met mensen kletsen op een borrel geen probleem, maar mensen aanspreken toch iets lastiger. Met een hond hoef ik me hier in ieder geval niet meer druk om te maken, want de mensen stormden zowat op Sjaakie af toen ze hem zagen. Om daarna ook nog een praatje met mij te maken. Ik heb nog nooit met zoveel (onbekende) mensen gekletst op een borrel.

Avalon BootsAvalon Boots

Je ontdekt mooie plekjes

Elke dag hetzelfde blokje om gaan, is natuurlijk een beetje saai. Dus sla ik wel eens een andere kant af, of rij ik ergens anders heen om daar te gaan wandelen. En zo kom ik erachter dat er heel veel mooie plekjes zijn. En dat er ook bij mij in de buurt een aantal gratis ruil-bibliotheekjes zijn. Zo kwam ik er ook achter dat er echt veel leuke schattige straatjes zijn.

Je doet dingen sneller alleen

Normaal gesproken zou ik niet zo heel snel in m’n eentje op een terras gaan zitten. Niet omdat ik dat eng vond, maar meer omdat het er niet zo snel van kwam. Maar laatst liep ik na een heerlijke wandeling door het park langs een terrasje in de zon, om daar neer te ploffen in een van de stoeltjes. Heerlijk!

Lievelingsweer #oppadmetsjaakie #westerpark #amsterdam

A post shared by Avalon (@avalon_b) on