7 dingen die wij als kind deden, die de volgende generatie niet begrijpt

Van chipszakken doorspitten naar Flippo’s tot met je vrienden afspreken om te msn’en: vroeger was alles beter. Hoewel we jaren geleden nog gruwelden van deze uitspraak hoor ik steeds meer leeftijdsgenoten het zeggen. Kinderen van nu leven in een digitale wereld met meer ‘schermtijd’ dan wij ooit hadden durven hopen toen wij die leeftijd hadden. En deze nieuwe generatie begrijpt vast en zeker niets van de dingen die wij vroeger deden. Ik bedoel een gameboy, dat lijkt inmiddels toch net als iets dat is opgegraven uit de middeleeuwen?

Deze 7 dingen zal de volgende generatie nooit begrijpen:

1. Kettingmail

“Stuur deze mail naar vijftien vrienden anders ga je dood”. Je herinnert je vast en zeker nog wel deze creepy kettingmails. Vanaf je eerste mailadres, dat sowieso gênant was, stuurde je dit nietsvermoedend door naar je vriendinnen, ouders én oma. Die in eerste instantie blij was met een mailtje van haar kleinkind, maar daarna bedreigd werd met de dood.

2. Buzzers

Zat je lekker te msn’en met chatman: trilde ineens je hele scherm. Een van je ongeduldige vrienden wilde je aandacht opeisen en stuurde je een buzzer. Deze werd vaak beantwoord met een wink, oftewel een bewegend plaatje zoals een grote smiley die een kus gaf op je scherm. Daar kunnen de huidige gif’jes niet aan tippen.

3. Mobielhangertjes

Een dobbelsteentje, mini lipgloss, knuffeltje of zelfs een half hartje dat je deelde met een vriendin. Toen wij nog liepen te pronken met onze Samsung lady-phone en flip-over telefoons waren mobielhangertjes hot. Tegenwoordig hebben telefoons geen gaatje meer om dit minuscule draadje doorheen te porren..

4. Een landkaart meenemen

De weg zoeken op een papieren reusachtige kaart, dat is iets wat de volgende generatie nooit hoeft te doen. Maar mochten wij ooit verdwalen in de bergen met alleen een kaart, dan weten wij millennials in ieder geval hoe we de weg naar huis vinden.

5. Meerdere keren klikken op een toets om een letter te krijgen

Inmiddels hebben alle telefoons een qwerty-toetsenbord, maar zo makkelijk ging dat een aantal jaren geleden nog niet. Toen stonden er nog drie letters op één toets en moest je meerdere keren klikken om de juiste te gebruiken. ABC DEF GHI ..

6. Downloaden via Limewire

De downloadsite Limewire was hot en happening. En denk maar niet dat je gelijk het goede liedje kreeg als je begon met downloaden. Nee, negen van de tien keer had je per ongeluk porno gedownload óf kreeg je de stem van Bill Clinton door je liedje heen: “I did not have sexual relations with that woman.” Ik ben blij dat ik niet de enige was die dit áltijd had..

7. De videotheek

Kinderen van tegenwoordig kunnen zich vast niet voorstellen dat wij vroeger naar de videotheek moesten om een film te huren. De film die je wilde was altijd al uitgeleend en het gebeurde vaak genoeg dat je thuis erachter kwam dat de film niet leuk was. Maar dan kon je hem niet afzetten en op een nieuwe film klikken. Nee, dan had je vette pech.

Van batterijen en videobanden tot discmans en cassettebandjes. Volgens mij zou ik nog uren kunnen doorgaan met het opnoemen van leuke (en minder leuke) dingen uit onze jeugd. We worden oud, geef het maar toe..