Getty Images/Yana Paskova

7 beroemde mensen die bewijzen dat introvert zijn juist een hele krachtige eigenschap is

Houd jij ook niet van small talk en zeg je alleen iets in groepen als je dat echt nodig vindt? Heb jij ook een dag nodig om bij te tanken als je intensief met een groep mensen bent omgegaan? Dan ben je waarschijnlijk introvert. Misschien heb je weleens het idee dat er iets mis is met je. Dat komt omdat onze wereld is gericht op extraverte mensen. Naar schatting is maar dertig procent van de mensen introvert en kan die karaktereigenschap ook heel erg in jouw voordeel werken. Deze zeven mensen bewijzen dat introvert zijn juist een hele krachtige eigenschap kan zijn:

Barack Obama

Dat alle introverte personen ook altijd verlegen zijn, is een mythe. De reden dat verlegen mensen sociale situaties mijden, is angst. Introverte mensen vermijden zulk soort situaties, omdat ze de tijd liever alleen of met een kleine groep mensen doorbrengen. Waar contact met mensen een extravert persoon juist energie kan geven, kost dit voor een introvert persoon energie.

Je zou het niet verwachten, maar Barack Obama is een introvert persoon. “Ik ken de man sinds 1988”, zegt de politieke journalist John Heilemann. “Hij is niet iemand die veel vrienden heeft. Hij is een soort kluizenaar, maar wel één die geweldige communicatieve vaardigheden heeft.”

Mark Zuckerberg

Het is een beetje ironisch, maar de leider van hét sociale netwerk, wordt niet echt gezien als sociaal. “Mensen die hem niet kennen, vinden hem vaak koeltjes”, zegt de COO van Facebook, Sheryl Sandberg. “Hij is verlegen en introvert, maar hij is wel degelijk een warm persoon. Hij geeft erg veel om de mensen die hier werken.” Net als Barack Obama geeft Mark Zuckerberg meer om waardevolle relaties. Dat is één van de manieren hoe hij zoveel oprichters van start-ups weet over te halen met hem samen te werken. “Wat ik het meest overtuigend vond, is zijn inzet en betrokkenheid”, zegt de CEO van Oculus, Brendan Iribe. “Hij besteedde veel van zijn tijd aan ons.”

Bill Gates

Bill Gates kennen we allemaal als de oprichter van Microsoft en, niet geheel onbelangrijk, ’s werelds rijkste man. Bill Gates is een stille man, maar niet als het om het bedrijfsleven gaat. Dat zie je vaker bij introverte mensen: we zijn wel koppig en volhoudend als het om onze passie gaat. “Introverts kunnen zeker succesvol zijn”, zei Bill Gates toen hij moest spreken op een evenement. “Als je slim bent, kan je leren om de voordelen te plukken van het introvert zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je je voor een paar dagen afzondert, nadenkt over een moeilijk probleem, alles leest over dat onderwerp en jezelf hard pusht om out of the box te denken.”

Anderen lazen ook: Ik zocht uit hoe je als introvert kunt overleven op de werkvloer

Emma Watson

Emma Watson beschrijft zichzelf ook als een introvert persoon. En alhoewel de beroemde actrice elk feestje kan bezoeken die ze zou willen, is dat niet helemaal haar ding. “Heb je ‘Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking’ van Susan Cain gelezen?”, zegt ze in een interview. “Het gaat over hoe er altijd met lof over extraverte mensen wordt gesproken en dat als je geen extravert bent, daardoor het gevoel krijgt dat er iets mis met je is. Story of my life. Ik had altijd het gevoel dat er iets mis met me was, omdat ik niet uit wilde gaan en niet wilde doen wat al mijn vrienden willen doen. Realiseren dat introvert zijn oké is, was erg empowering.”

Mahatma Gandhi

Het werk dat Ghandi heeft gedaan, bewijst dat je geen extravert hoeft te zijn om een effectieve leider te zijn. “Je kan de wereld ook veranderen op een zachte manier”, heeft hij een keer gezegd.

Rosa Parks

Rosa Parks is de vrouw die in 1955 haar plaats in de bus weigerde af te staan aan een witte man. Toen ze overleed in 2005 op 92-jarige leeftijd, bleek Rosa Parks niet de statige vrouw met het stoere temperament te zijn die je zou verwachten. Uit de woorden van haar nabestaanden bleek dat Rosa Parks “verlegen en introvert” was, een zachtaardige, lieve vrouw met “de moed van een leeuw”.

JK Rowling

JK Rowling is naar eigen zeggen een introverte persoon, iemand die ervan houdt alleen te zijn en te lezen en schrijven. Ze vertelt op haar website dat ze Harry Potter voor het eerst bedacht toen ze alleen met de trein van Manchester naar Londen reisde. “Ik schreef al sinds ik zes jaar was, maar ik was nog nooit zo enthousiast over een idee geweest. Tot mijn frustratie had ik geen enkele pen die werkte en was ik te verlegen om er één aan iemand te vragen. Maar achteraf gezien denk ik dat dat juist goed was. Ik zat daar in die trein en dacht vier uur lang na, terwijl de details in mijn hoofd op popte. In die vier uur kwam de jongen met het zwarte haar en de bril, die niet wist dat hij een tovenaar was, steeds meer tot leven in mijn hoofd.”