Unsplash

5 manieren om een feestje te verlaten zonder Sjaak Afhaak te zijn

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Zo ook op feesten en partijen. Op een gegeven moment begint het te kriebelen en denk je: ‘Ik wil hier weg.’ Maar helaas gaat vertrekken op een feestje niet altijd van een leien dakje. Zodra jij aankondigt dat je het feestje gaat verlaten doen je vrienden alsof dat een regelrechte ramp is. Ze doen je geloven dat je het beste feestje ooit gaat missen óf dat je afwezigheid ervoor zorgt dat het hele feestje verpest is. Bovendien ben je saai, burgerlijk en zit je onder de plak. Afscheid nemen is een delicate kwestie. Daarom vijf tips hoe je een feestje kunt verlaten zonder gelijk de bijnaam Sjaak Afhaak te krijgen:

  1. Ga weg terwijl iedereen lacht

Een goede manier om het feest zonder al te veel opschudding te verlaten is om een leuk kort verhaal te vertellen. Bedenk een anekdote, vertel iets over jezelf of begin over die ene ongemakkelijke situatie. Zodra dichter je bij het einde van je verhaal komt begin je alvast je spullen bij elkaar te sprokkelen.En als het verhaal bijna ten einde is kus je vluchtig de host van het feestje, zwaai je naar de feestgangers en zeg je de laatste zin van je verhaal. Terwijl zij aan het lachen zijn kun jij snel het feest verlaten. Door het leuke verhaal en het lachen heeft niemand de tijd om je af te branden omdat je weg bent gegaan.

  1. De pistruc

Mocht je tijdens je studententijd in een studentenstad als Utrecht of Leiden hebben gewoond dan herken je deze tip vast en zeker: de pistruc. Deze ‘truc’ gaat eigenlijk precies zoals je denkt dat hij gaat: je zegt dat je gaat pissen en peert ‘m. Soms ben je op feestjes waar de menigte zo groot is dat het minstens een uur kan duren voordat je naar de wc bent geweest en weer terug bent bij je vrienden. Eer je vrienden dus merken dat je bent vertrokken is het alweer een uurtje later en kunnen ze je niet meer aanvliegen omdat je naar huis gaat. Bovendien weet niemand hoelaat je nou werkelijk bent vertrokken. Hierdoor kan je de dag erna nog de schijn ophouden dat je minstens tot 3 uur in de kroeg bent geweest. Niemand die je gezien heeft? Dat komt omdat je heel lang op de wc stond te kletsen.

  1. De geest of de Houdini

Op feestjes bij mensen thuis is de pistruc niet handig. Op dat soort momenten kun je beter ‘de geest’ of ‘de Houdini’ doen. Onopvallend loop je nonchalant de deur uit zonder dat iemand het merkt. Onbeleefd? Neejoh! Hierdoor hoef je de feestvreugde niet te verstoren met je vertrek. Ook creëer je geen sneeuwbaleffect, waarbij ineens het hele feestje gaat omdat jij het spits hebt afgebeten. It’s a kind of magic!

Anderen lazen ook: Waarom je een leuke avond niet moeten laten afhangen van het wel of niet scoren

  1. Maak er geen show van

De grootste fout die een mens kan maken is groots aankondigen dat hij vertrekt. Hierdoor moet je ten eerste van iedereen afscheid gaan nemen. En daardoor kom je in de klauwen van die ene vriend(in) die altijd gaat zeuren over het feit dat je zo saahaaaai bent en heus nog wel even kunt blijven. Zorg ervoor dat je deze mensen sowieso vermijdt ten tijden van vertrek. Zeg gedag tegen de host van het feestje en zwaai daarna vluchtig naar de rest van de feestgangers. Daaahaaag!

  1. Houd je smoesjes voor je

Mijn grote teen doet zeer, mijn kat heeft diarree, ik heb over twee weken tentamen en mijn cavia heeft een gebroken hart. Al deze dingen hebben één ding gemeen: het zijn smoesjes. En die kan je beter niet gaan vertellen terwijl je een feestje verlaat. Laat het vage verhaal achterwege, hierdoor zal iedereen je alleen herinneren als diegene die eerder weg ging omdat ze aan het zeiken was. Houd het kort met zo min mogelijk details. Bovendien weet iedereen dondersgoed dat je liever in je bed ligt te Netflixen dan dat je op dat feestje bent. Eerlijkheid duurt het langst zou je moeder zeggen.

Hopelijk helpen deze tips je om als een smooth criminal de zaal te verlaten. Maar maak je niet druk. Geloof mij: zodra jij de deur uit bent is bijna iedereen alweer vergeten dat je er ooit was. Just sayin’.