Flickr/sybrenstuvel

4 tips om te voorkomen dat jouw fiets gestolen wordt (en win een fiets!)

Een fiets is voor veel mensen een trots bezit. Het geeft je een gevoel van vrijheid. En omdat anderen deze vrijheid natuurlijk ook maar al te graag willen ervaren, is een fiets vaak een prooi voor dieven. Als mijn fiets gestolen wordt, voelt het alsof ik een been mis. Ik kan ineens niet meer gaan en staan waar ik wil en moet van alles aan de hand halen om nog op tijd op de juiste plekken te komen. Want ook binnen Amsterdam is het openbaar vervoer soms nog een drama. Helaas komt diefstal al zo lang voor als de fiets bestaat, maar gelukkig is hier wel het één en ander te doen. Bijvoorbeeld door hem altijd goed op slot te zetten. Ja, logisch misschien. Maar weet jij hoe je dat op de juiste manier doet? Een aantal tips:

Gebruik verschillende sloten

De meest gemaakte fout waar het gaat om fietsen op slot zetten, is dat mensen maar één slot gebruiken. Vaak is dit het slot dat bij de fiets geleverd wordt. Dit kan wel werken als je hem in je eigen schuur hebt staan, maar in de openbaarheid is dit toch wat anders. Eén slot is bijvoorbeeld best wel snel te kraken. Zeker ook omdat dieven zich in bepaalde sloten specialiseren. Gebruik je een tweede of zelfs een derde slot, dan wordt het al een heel ander verhaal. Het duurt dan simpelweg te lang voor dieven om snel je fiets open te breken en daarom kiezen ze liever voor een andere fiets om mee te nemen. 

De juiste plek

Wat ook nog weleens fout gaat, is dat de fiets niet op de juiste manier wordt vastgezet. Mensen zetten de tweewieler op straat en hangen de sloten om de wielen. Je fiets staat dan weliswaar op slot, maar als er een groepje dieven met een busje langskomt kunnen ze hem er zo in tillen. Voor je het weet vind je je fiets op Marktplaats terug. Zet je hem vast aan een boom, een paal, een brug of iets anders met vaste ondergrond, dan wordt het natuurlijk al een stuk moeilijker om de fiets mee te kunnen nemen.

Een klein beetje extra

Er zijn allerlei manieren waarop je je fiets net een klein beetje extra op slot kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan het doorwikkelen van een kettingslot. Zo zit de fiets echt strak aan bijvoorbeeld een paal. Dan wordt het lastiger om er met een grote schaar tussen te komen om de schakels door te knippen. Hetzelfde geldt voor een slot dat hangt in plaats van op de grond ligt. Een slot met een harde ondergrond eronder of erachter is namelijk makkelijker kapot te slaan met bijvoorbeeld een grote steen. Dit soort dingen zijn heel gemakkelijk te voorkomen om het stelen ervan zo moeilijk mogelijk te maken. 

Achterwiel en frame

Een fiets die alleen maar aan zijn voorwiel vaststaat, is vrij gemakkelijk mee te nemen. Voorwielen zijn over het algemeen zo uit de stuurvork te halen. Een wiel op de kop tikken is voor dieven meestal geen probleem. Zet daarom je fiets bij voorkeur met een kabelslot aan het frame en het achterwiel op slot wanneer je hem ergens parkeert. Als je online op kabelsloten zoekt, zie je een gevarieerd aanbod aan kabelsloten. Let bij het kopen hiervan vooral op de dikte van de sloten. Hoe dikker het slot, hoe moeilijker open te breken.

Hoe moeilijker en onhandiger je het voor dieven maakt, hoe groter de kans dat ze je fiets zo voorbijlopen. Het is immers zo dat dieven altijd op zoek zijn naar de meest gemakkelijke prooi in de omgeving. Zorg dat jij dit niet bent!

Winactie: gesloten!

Wij mochten één fiets weggeven! In een reactie onder dit Facebookbericht staat de winnaar.


Dit artikel werd al 202 keer gedeeld.