Compfight/Dick Thomas Johnson

10 voornemens voor 2019, zodat we een hele hoop irritaties voorkomen

Het is weer bijna 2019 en je weet wat dat betekent: lege, betekenisloze voornemens die na twee maanden weer gebroken worden. Geen zorgen, beste lezers. Ik was zo lief om voor ons allemaal échte voornemens op te schrijven. Want man, man, man, wat zijn de volgende dingen toch vreselijk irritant. Misschien doe je ze onbewust, misschien ken je iemand die deze dingen doet maar je bent te bang om ze erop te wijzen of misschien haalt het bij jou ook het bloed onder de nagels vandaan. Hoe dan ook, laten we voor onze medemens de volgende 10 dingen de wereld uit helpen.

1: Laat mensen eerst uit de trein stappen, voordat je jezelf erin propt

Het openbaar vervoer is een plek van vele irritaties. De intercity tussen Eindhoven en Amsterdam, die heel toevallig altijd een paar coupés te kort is, kan gerust een hel worden genoemd. Maar we kunnen het voor ons allemaal iets chiller maken. En dat begint al bij het instappen. Laat alsjeblieft mensen eerst eruit voordat je erin gaat. Ik duw je er gewoon uit hoor, I don’t care. Manieren noemen we dat. Dat zouden treinconducteurs eigenlijk moeten doen: iedereen die in gaat stappen als nog niet iedereen eruit is, achteraan in de rij zetten alsof we in de kleuterklas zitten. Blijkbaar is het nodig.

2: Loop gewoon aan de goede kant van de weg

Hoe vaak is dit je wel niet overkomen: je moet even supersnel iets in de stad halen, je loopt aan de rechterkant van de stoep en mensen lopen de verkeerde richting in waardoor je bijna struikelt over je eigen enkels? Te vaak. Er is een reden waarom mensen rechts lopen.

3: Je tas op je stoel houden terwijl ’t druk is in het OV? Stop

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tassen levenloze objecten zijn, net als jij als je niet snel die tas tussen je benen zet zodat mensen kunnen zitten.

Lees ook: Wees eens wat minder egoïstisch in het OV

4: Zet je boodschappen op de juiste plek terug

Ik durf wel te zeggen dat het merendeel van de Nederlandse millennials vakkenvuller is geweest. Dus iedereen voelt – behalve de traumatische herinneringen – deze pijn: mensen die halverwege hun boodschaptocht realiseren dat ze iets niet meer nodig hebben om het vervolgens achteloos ergens neer te klakken. Alsof vakkenvullers niet al genoeg onder druk worden gezet om hard te werken, moeten ze nu nog achter iedereen aan gaan lopen om hun rotzooi op te ruimen. Zet het gewoon terug op de juiste plek. Kleine moeite.

Lees ook: 8 levenslessen die je hebt geleerd bij je baantje in de supermarkt

5: Het is niet de schuld van de caissière als iets niet klopt

Tijdens het bedenken van deze enorme geweldige voornemens als dienst voor de mensheid, vroeg ik natuurlijk rond. Zo is mijn vriendin caissière bij een grote bouwmarkt. Zij kwam met een hele goede voornemen: stop met de caissière de schuld geven als iets niet klopt. “Ja, maar in het foldertje staat dit en dit.” Alsof zij het foldertje maakt. En dan dat arrogante: “Nou, dan ga ik wel ergens anders heen.” Prima. Ga.

6: Als je iemand inhaalt in de auto, haal dan ook echt iemand in

Autorijden is de definitie van emotionele pijn. Er zit altijd wel iemand tussen die het moet verpesten voor de rest. Dat terwijl we juist met z’n allen moeten zorgen voor een veiligere weg. Daarom een goed voornemen: als je iemand inhaalt, rijd dan door. Ga niet met dezelfde snelheid er langs rijden. Deze geldt al helemaal voor de vrachtwagenchauffeur. Jullie mogen allebei niet zo hard, waarom haal je in? Waarom creëer je files? Waarom heeft God ons verlaten?

7: Doe je richting aan

Ken je dat hendeltje aan de zijkant van je stuur? Als je daarop drukt, doe je een lichtje aan waarmee je aan andere weggebruikers kunt laten zien wat je intenties zijn. Hoe moeilijk is het om die te gebruiken? Dit is zo’n enorme irritatie voor sommige mensen, dat zelfs mijn altijd vriendelijke moeder een kloppende ader op haar voorhoofd krijgt als ze er alleen al aan denkt. Nogmaals: de weg moet veiliger en dat begint met een voornemen als deze.

8: Ga aan de juiste kant staan op de roltrap

Weet je nog dat ik het had over dat er een reden is dat mensen rechts lopen? Ongetwijfeld, want dit is nog niet zo lang geleden. Maar op de roltrap geldt dit natuurlijk ook. Als je aan de rechterkant staat, kunnen mensen met haast er aan de linkerkant langs. Jij wilt toch ook niet je trein missen?

9: Hang op als je gaat afrekenen bij de kassa

Een van de meest onbeschofte dingen is bellen tijdens het afrekenen bij de kassa. Een oproep aan alle caissières van Nederland: als iemand belt, wacht met ‘m helpen tot-ie ophangt. Dan leren ze het zo af.

10: Raap je rotzooi op, dus ook als je de prullenbak mist

Verbeter het milieu, begin bij jezelf. Als je iets in de prullenbak gooit, en je mist, raap het dan op. Anders pak ik het op en geef ik het je terug. Je leert het maar.

Dus daar zijn we. Laten we deze tien voornemens met z’n allen aannemen en de wereld een betere plek maken. Volgend jaar doen we er weer tien. Het is niet alsof het moeilijk is irritante dingen te bedenken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.

Dit artikel werd al 65 keer gedeeld.