Chef met Lef

Meatless Monday: vegetarische saté van tempeh

Wij zijn een revolutie voor de Meatless Monday gestart. Eén dag per week vleesvrij eten, voor je eigen gezondheid, het milieu en de dieren. Om jou (en onszelf) daarbij te helpen, delen we elke maandag een lekker, goedkoop en bovenal vegetarisch recept. Aangezien wij zelf geen foodbloggers zijn, doen we een beroep op degenen die dat wel zijn. Deze week mogen we een recept van Nigel, ook wel bekend als Chef met Lef, delen!

Lees ook: Ik houd van vlees en toch zeg ik: stel één vleesvrije dag per week in

Yay, voor het eerst een recept van een mannelijke foodblogger! Zijn die er niet veel of kan ik ze gewoon niet vinden? Nigel is sporter, kok en soms ook model. Hij wil laten zien dat je gezond kunt zijn en een goed lichaam kunt hebben door middel van balans in voeding, beweging en eventuele ‘guilty pleasures’. Zoals deze saté, maar dan met tempeh in plaats van kip. Lijkt misschien veel werk, maar is eigenlijk zo gedaan.

Tempeh saté, voor 2 à 3 personen

Ingrediënten:

  • 300 gr tempeh
  • 1/2 zakje saté marinade
  • 100 gr basmati rijst (ongekookt)
  • 150 gr Chinese kool
  • 1/4 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 bosuitje
  • 120 gr atjar
  • 1 rode peper
  • 30 gr gebakken uitjes

Voor de satésaus:

  • 100 gr saté saus
  • 40 – 50 ml kokosroom (of melk)
  • 1/2 eetlepel Sambal Oelek

How to:

Zet een steelpan op het vuur en schenk de kokosroom erin. Laat even warm worden en voeg vervolgens de satésaus toe. Blijf roeren en houd het vuur laag, anders kookt het aan. Doe dan de sambal erbij, samen met een snufje zout. Als de saus te dik wordt, kun je wat water toevoegen. Even een paar minuten roeren, vuur uitzetten en laten staan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak dan de marinade voor de tempeh (zie verpakking). Snijd de tempeh in blokken en leg deze in de marinade, zodat het kan intrekken. Kook dan de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd vervolgens alle groentes en de rode peper klein. Mix de bosui, rode ui en komkommer met de atjar.

Zet een grillpan op het vuur en grill de tempeh kort. Laat even afkoelen en rijg de tempeh dan op stokjes. Leg ze in de oven en laat het 6 – 8 minuten verder garen. Als alles klaar is verdeel je het over de borden. Giet de satésaus over de tempeh, gebakken uitjes erover en smullen maar!


Dit artikel werd al 30 keer gedeeld.