Beaufood

Meatless Monday: Mexicaanse taco’s met tempehgehakt

Maandag = Meatless Monday. Elke maandag delen we een lekker, gemakkelijk, goedkoop én vegetarisch recept. Eén dag per week vegetarisch eten scheelt namelijk al een heleboel voor je eigen gezondheid, het milieu en de dieren. We schakelen hier de hulp van verschillende foodbloggers voor in, en deze week is dat Beaufood!

Bo is 26 jaar en woont samen met haar vriend in Utrecht. Ze houdt óntzettend van veel van eten en doet dit dan ook het allerliefst. Ze gaat graag op reis naar een andere eetcultuur om nieuwe smaken te ontdekken, het liefst onder de gelegenheid van een gezellig diner met verrassende ingrediënten. Dag en nacht spoken er mooie eetgedachtes door haar hoofd en die deelt ze graag met de rest van de wereld op haar website.

Foto: BeaufoodFoto: Beaufood

Mexicaanse taco’s met tempehgehakt, voor 2 personen (8 stuks)

Ingrediënten

  • 8 taco schelpen
  • 150 gr tempeh
  • 200 gr mais
  • 1 rode ui
  • teentje knoflook
  • 100 gr veldsla
  • 2 tomaten – ga voor dieprode, liefst biologische tomaten. Hier zit veel meer smaak aan.
  • 2 limoenen
  • 75 gr zure room

Smaakmakers voor de tempeh

  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 el sojasaus – niet zo Mexicaans, maar wel erg lekker!
  • 1 tl gerookt paprikapoeder

Lees ook: Ik houd van vlees en toch zeg ik: stel één vleesvrije dag per week in

How to:

Snipper de ui en pers de knoflook uit. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui. Snijd ondertussen de tempeh in hele kleine blokjes en schep dit bij de ui in de pan. Breng alles op smaak met de smaakmakers voor de tempeh en voeg ook de knoflook toe. Zet het vuur laag en bak de tempeh in tien minuten licht krokant.

Ga verder met de overige ingrediënten. Verwijder de zaadlijsten van de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Giet de mais af en doe dit samen met de tomaat in een kom. Breng op smaak met het sap van één limoen en een snuf zout.

Nu kun je twee dingen doen:

  1. rangschik de taco schelpen op een mooi groot bord en vul ze met veldsla, tempehgehakt, mais-tomaat mengsel en maak het af met een kloddertje zure room.
  2. Serveer de ingrediënten in bakjes zodat je je eigen taco schelp á la minute kunt vullen. Extra leuk voor wanneer je eters hebt. Het voordeel is ook dat de taco schelpen knapperig blijven.

PS. Houd je van een beetje pit? Snijd dan een rode peper in ringetjes en schep dit door het tomaat-mais mengsel heen. Oh, en koriander is voor dit recept ook een goede toevoeging.