Sarah aan de kook

Meatless Monday: lasagne met gegrilde groenten

Maandag = Meatless Monday. Eén dag per week vleesvrij eten, voor je eigen gezondheid, het milieu en de dieren. Moet te doen zijn, toch? Om jou (en onszelf) daarbij te helpen, delen we elke maandag een lekker, goedkoop en bovenal vegetarisch recept. We roepen hiervoor de hulp in van verschillende foodbloggers, en deze week is dat weer een recept van Sarah aan de Kook.

Lees ook: Ik houd van vlees en toch zeg ik: stel één vleesvrije dag per week in

Tegenwoordig blogt Sarah niet meer, maar haar website is een schatkist aan heerlijke recepten. “Dit is een vegetarische lasagne die je elke gast kunt voorschotelen. Hij is erg geschikt om in een grote hoeveelheid te maken en te serveren voor een groot gezelschap. Het grillen van de groenten kost even wat tijd, maar verder heb je er geen omkijken meer naar.

Lasagne met gegrilde groenten voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de saus

  • 2 uien gesnipperd
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijngeknepen
  • 2 blikken tomatenblokjes met sap
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 6 salieblaadjes fijngehakt
  • 1 laurierblad
  • peper en zout

Overige ingrediënten

  • 2 aubergines in plakken 1 cm dik
  • 2 courgettes in plakken 1 cm dik
  • 2 of 3 flinke rode en of gele paprika’s
  • 1 plakje zachte geitenkaas
  • 2 tomaten in dunne plakken
  • lasagnevellen
  • 1 handje verse basilicumblaadjes

Foto: Sarah aan de kookFoto: Sarah aan de kook

How to:

Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de uien en rode peper 10 minuten glazig. Voeg er de tomaatblokjes, knoflook, kruiden, laurierblad, peper en zout bij. Roer goed door en laat pruttelen op laag vuur terwijl je de rest voorbereidt.

Verwarm de ovengrill voor op 200 graden.

Snijd de paprika’s in stukken en verwijder de zaadlijsten. Leg ze in een ovenschaal met de schil naar boven en zet zo dicht mogelijk onder de grill. De paprika’s zijn klaar als de schil grote zwarte blaren heeft. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen in een dichte koelkastdoos. Trek als ze zijn afgekoeld de velletjes er af en gooi deze weg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwarm vervolgens de grillpan of elektrische grill en grill de courgette en aubergine tot ze zacht zijn. Vet een ovenschaal in met olijfolie en bedek de bodem met lasagnevellen. Verdeel hierover een schep tomatensaus (verwijder het laurierblad) en verdeel daarover een laag paprika, aubergine en courgette. Leg hier weer een laag lasagnevellen op, etc. Herhaal tot de saus en de groenten op zijn. Verdeel de geitenkaas en de plakjes tomaat erover.

Bak de lasagne 45 minuten in de oven en check even of de pasta gaar is. Laat vervolgens 10 minuten rusten voordat je de lasagne aansnijd en serveer met verse basilicumblaadjes. Eet smakelijk!


Dit artikel werd al 71 keer gedeeld.