Ik ben Iris niet

Meatless Monday: een bordje vol hummus

Maandag = Meatless Monday. Daarom delen we elke maandag een lekker, goedkoop en bovenal vegetarisch recept. Want één dag per week vegetarisch eten scheelt al een heleboel voor je eigen gezondheid, het milieu en de dieren. We schakelen hier de hulp van verschillende foodbloggers voor in, en deze week is dat Iris van Ik ben Iris niet!

Iris werkt al sinds 2010 aan haar website: een persoonlijk lifestyleblog met een groen tintje. Toentertijd deed ze dat naast haar studie, inmiddels werkt ze er fulltime aan. Ze hoopt mensen te inspireren door te laten zien dat groen doen helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Nooit met een wijzend vingertje, want het moet natuurlijk wel leuk blijven. 🙂 Net als deze maaltijd, want waarom zou je hummus alleen als dip gebruiken terwijl het een hoofdgerecht kan zijn?!

Een bordje vol hummus, voor 2 personen

Ingrediënten:

Voor de hummus (3 à 4 porties):

  • 1 glazen pot gekookte kikkererwten (ongeveer 400 gr)
  • 2 tl tahin
  • 1 knoflookteen
  • 2 el citroensap
  • 3 el olijfolie + extra voor bij het serveren
  • 1/2 tl komijn
  • Peper en zout
  • Eventueel koud water, voor als het mengsel te dik is
  • Eventueel hete saus, als je van pittig houdt

Voor de komkommersalade:

  • 1 komkommer
  • 1 handje verkruimelde fetakaas
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl olijfolie
  • Verse peterselie
  • Peper en zout

Voor de rode bietensalade:

  • 1 groene appel, geschild
  • 1 gekookte rode biet, geschild
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl olijfolie
  • Peper en zout

Voor erbij:

  • Extra feta, verkruimeld
  • Geroosterde paprika (uit een potje)
  • Pitabrood

Lees ook: Ik houd van vlees en toch zeg ik: stel één vleesvrije dag per week in

Foto: Ik ben Iris nietFoto: Ik ben Iris niet

How to:

Hummus: gooi de kikkererwten in een keukenmachine of blender, doe daar de tahin, knoflook en citroensap bij en pureer. Tijdens het pureren voeg je beetje bij beetje olijfolie toe en eventueel een scheutje koud water als je de hummus te dik vindt. Breng de hummus op smaak met een snuf komijn, versgemalen peper en zout.

Komkommersalade: rasp of snijd de komkommer in dunne plakjes, doe in een schaal en verkruimel fetakaas erover. Giet de citroensap en olijfolie erover heen, meng en breng op smaak met wat verse peterselie (grof gesneden) en peper en zout.

Rode bietensalade: rasp de appel en rode biet fijn, hussel goed door elkaar en voeg ook hier olijfolie, citroensap, peper en zout aan toe.

Schep een flinke lepel hummus in een diep bord, drizzle er wat extra olijfolie over en roer er eventueel een schepje hete saus door. Serveer de hummus met de salades, pitabrood, eventueel extra verkruimelde fetakaas en geroosterde paprika. Eet smakelijk!