Marlein (23): “Uit luiheid ga ik alsnog naar de duurste supermarkt”

Stiekem zijn we allemaal ontzettend nieuwsgierig naar andermans bankrekening. In deze rubriek kijken we naar de bankrekening van andere jongeren. Hoeveel verdienen ze? En waar geven ze het aan uit? Deze keer is de 23-jarige Marlein aan het woord:

Inkomsten

“Afgelopen jaar ben ik afgestudeerd aan de studie Bouwkunde. Daarna kreeg ik via via een baan aangeboden bij een content marketing bureau, waar ik gemiddeld drie dagen per week als Graphic Designer werk. Ook doe ik soms nog klusjes voor een catering bedrijf. In totaal verdien ik maandelijks gemiddeld €1200.

Daarnaast ontvang ik 80 euro per maand aan zorgtoeslag. Dat is heel mooi meegenomen, want de zorgverzekering betaal ik niet zelf.”

Vaste lasten

“Maandelijks betaal ik 480 euro aan huur en ben ik zo’n 300 euro kwijt aan boodschappen. Ik vind het wel leuk om aanbiedingen in de gaten te houden, maar pas mijn boodschappen er eigenlijk niet op aan. Ik ga namelijk alsnog naar de duurste supermarkt. Dit komt vooral door luiheid, omdat deze het meest dichtbij zit, maar het is ook wel gewenning. Ik weet goed waar alles staat en wat voor producten ze in deze supermarkt hebben.”

Lees ook: Ik probeerde een week voor €2,50 per avond te koken en dat ging zo

Uitgaan

“Ik ga wekelijks uit, maar geef dan niet per se heel veel geld uit. Gemiddeld €100 per maand, denk ik. In de zomer ga ik vaker naar festivals, ‘s winters meer naar clubs. Toch vind ik borrelen in de kroeg vaak leuker dan echt uitgaan in een club. Dus daar houd ik altijd een mooie balans in. Spontane borrels vind ik het leukst! Daarnaast ben ik ook zo’n 100 euro per maand aan uit eten kwijt, want dat doe ik ook redelijk vaak.”

Foto: Marlein van der Linden MartinezFoto: Marlein van der Linden Martinez

Sparen

“Waar het kan probeer ik te sparen, zowel op m’n rekening als in m’n spaarpot. Helaas ben ik er niet super goed in, waardoor het telkens geen hoog bedrag wordt. Ik wil ooit een mooie lange reis gaan maken, maar m’n spaargeld zal waarschijnlijk niet meer worden dan genoeg voor een nieuwe telefoon of iets. Sparen in m’n spaarpot gaat wel beter dan op m’n rekening, want op m’n rekening kan ik er te makkelijk bij.”

Lees ook: Zo scoor jij de goedkoopste vliegtickets voor jouw vakantie

Overige kosten

“Aan kleding ben ik per maand zo’n €100 kwijt. Ik vind winkelen helemaal niks, dus doe ik dit vooral online. Vaak koop ik in één keer veel zodat ik voor de rest van de maand klaar ben. Op vakantie koop ik wel vaker in winkels, omdat ze meestal andere prijzen, collecties en winkels hebben dan in Nederland.

Voor de rest ben ik nog geld kwijt aan de sportschool (€20), Netflix (€9,99), cadeaus, lunches en koffietjes. Ik maak veel overige kosten waarvan ik niet eens weet waar het precies heen gaat.”

Foto: Marlein van der Linden MartinezFoto: Marlein van der Linden Martinez

ING aan het woord:

“Marlein geeft aan dat ze probeert te sparen, maar dat ze er helaas niet super goed in is. Daardoor wordt haar droom om ooit een mooie lange reis te gaan maken voorlopig nog geen werkelijkheid. Bij het spaargeld dat op haar rekening staat, kan ze (te) gemakkelijk bij. Sparen in de spaarpot werkt daarom beter voor haar.

Wellicht is sparen in een digitale spaarpot, namelijk op de Oranje Spaarrekening, een goed hulpmiddel voor Marlein. Op deze gratis spaarrekening kun je namelijk spaardoelen aanmaken. Ieder doel kun je een naam geven en een bijpassend icoontje. Ook kun je een doelbedrag instellen. Geld storten van je betaalrekening op je spaardoel is super makkelijk. En met de Spaarplanner kun je berekenen wanneer je je doel behaalt als je bijvoorbeeld iedere maand €50 spaart. Dit zijn allemaal dingen die sparen leuker maken en zorgen dat je er bewuster mee bezig bent. Zo komt die lange reis misschien wel sneller dichtbij dan je zou denken!”

Bekijk ook de bankrekeningen van DaanRoosTijmenTasniemDeborahRoos,
GiuliaJesseMickey en Daan.