Waarom zou je tegenwoordig nog trouwen?

Het is anno 2018 vrij uniek als je trouwt, zeker als je dat op jonge leeftijd doet. Niet vreemd natuurlijk, alleen waarom zou je überhaupt trouwen?

Later trouwen

Zelf trouwde ik 2 jaar geleden, op 24-jarige leeftijd. Ruim 10 jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd van 35 waarop vrouwen tegenwoordig trouwen! Voor mannen ligt dat getal overigens nog hoger: zij trouwen gemiddeld op 38-jarige leeftijd. Die leeftijd blijft stijgen, terwijl het aantal mensen dat überhaupt trouwt blijft dalen. Toch zijn er mensen zoals wij, die niet meedoen met die trend en juist jong trouwen. Waarom?

Officieel verbonden

Trouwen was vroeger natuurlijk dé manier om je officieel te verbinden aan elkaar. Bovendien waren de meeste mensen gelovig en stond de kerk niet toe dat je met iemand samenwoonde en kinderen kreeg als je niet door het huwelijk verbonden was. In diverse landen is dat grotendeels nog steeds zo, maar in Nederland is tegenwoordig vrijwel alles toegestaan. Je mag gerust samenwonen en kinderen krijgen als je niet getrouwd bent!

Een huis kopen

Maar als je een huis wilt kopen op naam van jullie beiden, moet je wel een officiële verbintenis aangaan in de vorm van een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap óf het huwelijk. Veel mensen kiezen er tegenwoordig dan ook voor om op dat moment wel een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap aan te gaan. Wij waren al getrouwd toen we ons eerste huis kochten, dus dat scheelde ons direct een bureaucratische zorg! 😉

Kinderen krijgen

Datzelfde geldt voor samen kinderen krijgen. Je kind de naam van de vader geven gaat automatisch als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, maar anders moet de vader het kind eerst erkennen. Ik ken een stel dat last-minute heeft moeten trouwen, omdat ze niet op tijd tijdens de zwangerschap hadden geregeld dat de vader het kind zou erkennen. Dat probleem zullen wij in ieder geval nooit krijgen!

Daarnaast vond ik het zelf ook gewoon prettig om later dezelfde achternaam als mijn kinderen te hebben. Zo voelt het toch meer alsof we één familie zijn. Wel zo handig als je als moeder iets voor je kind moet regelen en meteen duidelijk is dat jij de moeder bent! Ik weet het, dat is wel erg ver vooruitgedacht, maar hé: die mogelijke problemen hebben we nu wel alvast getackeld!

Mooi feestje

Een laatste niet al te onbelangrijke reden om te trouwen was voor ons toch echt om een mooi feestje te vieren! Ik droomde als klein meisje al van mijn prinsessenjurk en ook voor mijn man was het duidelijk dat hij wilde trouwen om onze liefde te vieren. Romantisch detail: toen mijn schoonzusje aan hem vroeg waarom hij mij ten huwelijk had gevraagd, antwoordde hij dat als hij nu al wist dat hij de rest van zijn leven met mij wilde doorbrengen, hij daar toch net zo goed meteen mee kon beginnen? Smelt!

We leefden meer dan een jaar naar deze dag toe en alleen dat was al één groot feest. Je doet zoiets toch maar één keer (althans, dat is de intentie), dus dat maakt zo’n dag ontzettend speciaal! Ja, het is een vrij duur grapje en ik betrap mezelf er wel eens op dat ik stiekem bereken wat ik allemaal met dat geld had kunnen doen. Maar als ik de trouwfoto’s en -video’s terugkijk, vond ik het dubbel en dwars waard!

Eerlijk is eerlijk, in het begin vond ik het wel vreemd om als 24-jarige ‘mijn man’ te zeggen, terwijl anderen een ‘vriendje’ hebben. Maar tot op heden pakt het alleen maar voordelig uit: we voelen ons nog meer verbonden met elkaar en kijken al twee jaar terug op de mooiste dag van ons leven!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.