Foto: Unsplash

Waarom samen de afwas doen goed is voor je relatie

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik afwassen het allerergste klusje van de wereld vind. Mijn vriend vindt het daarentegen helemaal niet zo’n ramp. Hij doet het ’t liefst iedere avond, na het eten, al fluitende. Binnen een kwartiertje maakt hij het aanrecht vrij van vieze borden. Dat verschil mag er wezen, maar niet als het tot gevolg heeft dat de één altijd de afwas doet, en de ander nooit. Toch is dat precies wat er bij ons wél gebeurt. Net zoals dat in veel studentenhuizen de verdeling soms behoorlijk scheef hangt. En dat kan zorgen voor spanningen, blijkt uit onderzoek.

Om er nog even op terug te komen: afwassen is niet mijn ding. Als gevolg van eeuwig uitstelgedrag stapelen vieze borden, bakjes, glazen en bergen bestek zich binnen een paar dagen tijd op mijn aanrecht nogal op. En die wil ik eigenlijk alleen maar afwassen als het echt niet anders kan – als ik écht geen bord meer heb om van te eten en al mijn glazen op zijn. Met heel veel tegenzin maak ik dan een sopje en steek mijn handen uit de mouwen.

Afwasdeals

Mijn vriend snapt dat uitstelgedrag niet. “Dat moet toch schóón?”, roept hij dan vol onbegrip vanuit de keuken. Heeft-ie volkomen gelijk in, en daarom probeer ik regelmatig deals te sluiten met hem: “Als jij nou de afwas doet, dan doe ik…”. Met op die stippellijntjes iedere keer weer een ander huishoudelijk klusje dat ik aantrekkelijker vind. Ik benadruk het gewoon nog een keer: zelfs haren uit het doucheputje vissen vind ik minder erg. Het komt erop neer dat mijn vriend dus altijd de afwas doet als we samen zijn. Totdat ik las dat samen afwassen goed is voor je relatie. Toen ben ik per direct gestopt met het sluiten van dat soort deals. Want blijkbaar is dat dus echt zo. Samen afwassen zorgt voor een betere relatie met je vriend (of vriendin), of met wie je dan ook samenwoont, bijvoorbeeld je huisgenoot. Hoe zit dat?

Eén van de twee is de pineut

Een Amerikaanse socioloog keek een paar jaar lang nauwkeurig naar de verdeling van huishoudelijke klusjes tussen samenwonende stelletjes. Wat hem opviel? Onder andere dat de afwas onder veel van die stelletjes erg omstreden bleek. Logisch: allebei vind je het niet aantrekkelijk om na een lange dag aangekoekte etensresten van borden te schrobben en lippenstift van wijnglazen te poetsen. Weinig mensen die keer op keer blijven zeggen: “Oh, vind ik fijn, dat doe ik wel!”

Hoe dan ook: de socioloog ontdekte dat het een klusje is dat het vaakst op het bord van de vrouw belandt. Op de vraag hoe dat komt heeft hij geen direct antwoord, maar wat ík denk is dat vrouwen het over het algemeen gewoon slechter kunnen hebben dat er een berg vieze borden op het aanrecht blijft liggen. Ze willen hem meteen wegwerken. Behalve ik dan. Ik ga juist uitstellen en durf wel voorzichtig te concluderen dat ik geen gemiddelde vrouw ben als het om dat soort dingen gaat. De situatie uit het onderzoek is in mijn relatie precies andersom: mijn vriend is altijd de pineut.

Samen verantwoordelijk?

De socioloog ontdekte niet alleen dat vrouwen het vaakst opgescheept worden met de afwas, maar ook – en dat is nog belangrijker – dat ze het, van alle huishoudelijke klusjes die er zijn, het ’t belangrijkst vinden om de verantwoordelijkheid ervoor samen te delen. Vrouwen die die verantwoordelijkheid niet deelden en dagelijks zelf een berg afwas wegwerkten, hadden meer last van ruzies met hun vriend en waren over het algemeen minder tevreden over hun relatie. Zelfs hun seksleven beoordeelden ze niet met een voldoende.  

Of er echt een directe link bestaat tussen die ontevredenheid en het al dan niet doen van de afwas? Ik weet het niet, het lijkt me moeilijk te bewijzen. Ik vroeg het dit weekend eens indirect aan mijn vriend: vind jij het stiekem irritant dat jij standaard de afwas doet? Zijn antwoord: “Dat-ie niet per se een hekel aan het afwassen an sich heeft, maar dat ik het inderdaad ook best eens zou mogen doen”. Met wat nadruk op het laatste gedeelte van die zin. Ik voelde een lichte vorm van irritatie, maar ook niet meer. Maar wie weet dat-ie die irritatie, in relatiedipjes, onbewust in zijn boosheid meeneemt. En het dan toch nog een ding wordt. Een beetje zoals de vrouwen uit het onderzoek.

Teamwork

Samen de afwas doen is dus beter voor je relatie, concludeert de socioloog. Dat gaat prima: de één kan afwassen terwijl de ander afdroogt. Geen smoesjes als je een vaatwasser hebt: dan kan de een afspoelen en de ander inruimen. “Samen afwassen stimuleert de samenwerking van koppels en hierdoor versterkt hun band”, weet de socioloog. Zondag probeerden we het eens, mijn vriend en ik. “Wat een teamwork”, verzuchtte hij. En ik was ook blij: ik hoefde niet met mijn handen in het sop te wroeten en restjes uit de gootsteen te halen, maar na het afdrogen van de berg schone vaat was ik toch blij dat ik iets aan het geheel had kunnen bijdragen. Zou het ook effect hebben op de langere termijn?