Waarom je nooit met ruzie moet gaan slapen

Met ruzie gaan slapen is zo’n slecht idee. Vroeger deed ik het regelmatig: juist uit woede in bed kruipen en de ander negeren. Demonstratief je mond houden en doen alsof het je allemaal niets uitmaakt. En dan de volgende ochtend wakker worden alsof er niets aan de hand is. Gemakkelijk, want zo hoef je niets uit te praten en gaat de ruzie vanzelf over. Toch?

Ruziemaken is houden van

Was het maar zo eenvoudig! Misschien lijkt het een ideale oplossing, maar uiteindelijk krijg je er alleen maar een slechtere relatie van. Met wie je ook ruzie maakt. Ruzie maken is meestal namelijk juist een teken dat je van elkaar houdt, of dat nu om je vriendje of om je moeder gaat. Je maakt immers geen ruzie met iemand om wie je niets geeft: je gaat je kostbare tijd en energie toch niet in zo iemand steken?

Dat je ruzie met elkaar maakt, betekent dat je onderlinge verschillen met elkaar bespreekt. Juist doordat jullie onenigheden bespreekbaar maken, komen jullie (uiteindelijk) dichter bij elkaar. Maar dan moet je ze dus wel uitspreken en bespreken totdat jullie samen tot een oplossing zijn gekomen! Ja, dat geldt ook als het al middernacht is geweest en je morgen weer vroeg uit bed moet. Je wilt een goede relatie met elkaar houden, maar als je met negatieve gevoelens gaat slapen, blijft er altijd iets borrelen. Geloof me, ik heb het vaak genoeg ervaren: je slaapt een stuk fijner en staat vooral veel lekkerder op als je alles eerst uitgepraat hebt!

Nachtelijke gesprekken zijn de beste

Vroeger vond ik het wel stoer: doen alsof ik niets om de ander gaf en gewoon demonstratief gaan slapen. Dat ik vervolgens nog twee uur lag te piekeren, hoefde de ander niet te weten. De volgende dag ging ik daar ofwel uit protest mee door, of ik deed alsof we nooit ruzie hadden gemaakt. Ik moet toegeven, dat ging best vaak prima! Het probleem is echter dat je op die manier steeds vaker ruzie maakt over dezelfde onderwerpen. Niet gek natuurlijk: als je er niet goed over praat, hoe kun je dan voorkomen dat je hier niet een volgende keer weer ruzie over maakt? Niet dus. Reken er maar op dat die ruzie telkens blijft terugkomen én heftiger wordt, zolang je er niets mee doet.

Tegenwoordig doe ik dat dus anders. Ik ga nooit meer slapen met ruzie! Eerst uitpraten en dan extra fijn slapen. Zo komt het wel eens voor dat wij op een doordeweekse dag tot midden in de nacht aan het kletsen zijn, maar dat heeft stiekem ook wel iets intiems. Terwijl de hele wereld – of nou ja de mensen in Nederland dan – in diepe rust is, lig je daar met z’n tweeën aan je relatie te werken. Terwijl je eigenlijk allang had moeten slapen, kies je ervoor om die kostbare tijd te besteden aan elkaar. Zo komen wij er samen verrassend snel weer uit: een stuk sneller dan wanneer we met ruzie waren gaan slapen!

Praat het direct uit

Natuurlijk geldt dit niet alleen voor je vriend(in), maar ook voor je ouders, je broers of zussen, je vrienden of je dierbare collega’s. Met wie je ook ruziemaakt: praat het direct op dat moment uit. Zo voorkom je dat jullie telkens tegen hetzelfde probleem blijven aanlopen en komen jullie juist dichter bij elkaar! Bovendien is het niet leuk om over na te denken, maar je weet nooit wanneer je iemand voor het laatst ziet. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je moet er toch niet aan denken dat het laatste gesprek dat jullie hadden een knallende ruzie was?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.