Foto: Pexels

How to be single: waarom ik het na jaren heb geaccepteerd single te zijn

Doordat ik eigenijk jaren achter elkaar een relatie had, dacht ik dat alleen zijn niet aan mij besteed was. Tenminste, dat is wat ik mijzelf heb verteld. Ik dacht afhankelijk te zijn van het mannelijk schoon, voelde mijzelf sterker mét vent en trok altijd een wenkbrauw omhoog wanneer mensen tegen mij zeiden: “Ik vind het echt héérlijk om vrijgezel te zijn”. Rot toch op. Wat is daar nou fijn aan? Het leven is toch liefde?

Gelukkig ben ik geen type dat meteen haar vrienden laat vallen nadat ik met mijn tong in een gast zijn bek roer, dus wat dat betreft zit het nog wel goed. Ik leverde het ‘leven samen’ in voor een tijd waarin ik van dag tot dag leef en besef dat zelfspot het beste relativeringsvermogen is. Oh ja, en waarbij mijn vrienden me meer lief zijn dan ooit.

Lees ook: Nee, je hebt niet per se een relatie nodig om gelukkig te zijn

Foto: PexelsFoto: Pexels

Twintigers

Sinds ik weer op eigen benen sta, krijg ik het spaans benauwd van mensen die samenwonen of ‘over twee jaar wel aan kinderen willen beginnen’. Geloof het of niet, het lijkt me fantastisch om ooit ‘Ja, ik wil’ te zeggen tegen een lekker mokkel, maar laten we nog effe wachten. Wat mij betreft is het dan pats, boem, weg vrijheid. En volgens mij ben ik niet de enige. Ik denk dat wij twintigers een beetje onze eigen overgangsfase gecreëerd hebben. In plaats van tiener, adolescentie, volwassenheid zijn wij gewoons ergens halverwege gestruikeld en nooit meer opgestaan.

Losse twintigers

Volgens een onderzoek van het CBS was de groep van de meest ‘losse’ twintigers (degenen die een studie of opleiding volgen en single zijn), in 2014 twee keer zo groot dan de gesettelde groep, terwijl tien jaar terug beide groepen ongeveer even groot waren. Vraag een willekeurige millennial wat hij of zij later wil bereiken en er zal nóóit een concreet antwoord uitkomen. In plaats daarvan krijgen we lamme duimen van het swipen en staren we in de kroeg alleen maar naar ons schermpje. En zuipen ons helemaal de goot in. En dat op de maandagavond.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Single zijn kan best

Natuurlijk is het superfijn om op een regenachtige avond tegen je liefde aan te kruipen, beetje bingewatchen, altijd iemand hebben om op te kunnen bouwen –  maar dit in je eentje went allemaal snel genoeg. Omdat ik vaak zie dat mensen in een relatie blijven om maar een relatie te hebben, heb ik hier kleine een how-to-be-single-guide gemaakt. Dus trotseer jij het leven alleen? Maak er alvast een screenshot van en kijk er elke ochtend even naar:

  • Zeg voortaan iedere morgen tegen jezelf: “Jezus mens, wat zie jij er goed uit”;
  • Zorg ervoor dat je goed voor jezelf zorgt, je weet maar nooit wat je tegenkomt op straat;
  • Blijf veel ondernemen, je wilt niet het ‘Ja-woord’ zeggen tegen Ben & Jerry;
  • What doesn’t kill you makes you stronger: je kunt doen wat je zelf wilt en wanneer je dat wilt; het perfecte moment om hier nu extra van te genieten;
  • Onthoud het gezegde: ‘zolang er leven is, is er hoop’. Dus die leuke gast of chick komt vroeg of laat heus wel. 😉

We zijn een generatie van tegenstrijdigheden, en dat is ons hele issue. Maar door te swipen, daten, ontmoeten, afwijzen en afgewezen worden, zijn we eigenlijk zorgvuldiger dan ooit bezig met onze toekomst. En als je er zo over nadenkt, kun je dus wel stellen dat wij twintigers best volwassen zijn.